Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v USA loni poprvé od roku 2009 klesl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Prodej nových aut ve Spojených státech loni poprvé od roku 2009 klesl, a ukončil tak nebývale dlouhé období růstu. Celkový prodej se snížil o 1,8 procenta na 17,2 milionu aut, uvedla agentura Reuters.

Další pokles čekají analytici i letos, upozorňují ale, že navzdory poklesu zůstává prodej vysoký. Loňský prodej aut byl zřejmě čtvrtý nejvyšší v historii měření.

Pokles prodeje o zhruba jedno procento loni zaznamenaly automobilky General Motors, Toyota a Ford. Prodej společnosti Fiat Chrysler se snížil o osm procent. Nissan prodej o dvě procenta zvýšil, růst prodeje vozů Volkswagen pak vzrostl o pět procent.

V samotném prosinci prodej aut v USA klesl o 5,2 procenta na 1,6 milionu vozů.

Analytici očekávají, že prodej bude klesat i letos. Nízká nezaměstnanost a růst důvěry spotřebitelů by měly sice zvýšit poptávku, ale vyšší úrokové sazby zdraží spotřebitelům financování nákupu nových aut.

Prodlužuje se také životnost aut, takže mnoho spotřebitelů si nekupuje nový vůz tak často, což brzdí prodej. Průměrné stáří aut na silnici se zvýšilo na 11,6 roku z 8,8 roku v roce 1998.

Na prodej v letošním roce bude mít vliv také rostoucí obliba leasingu. V roce 2015 tvořila totiž skoro třetinu prodaných vozů právě auta na leasing. Mnoho z těchto čtyř milionů pronajímatelů bude chtít po ukončení leasingu svůj vůz vyměnit za nový, uvádějí stránky zaměřené na nákup aut Edmunds.com. Leasing má však i nevýhodu pro automobilky, protože po jeho ukončení je trh zaplaven relativně levnými a zachovalými ojetými vozy, kterým mohou spotřebitelé dávat přednost před novými auty.

Nejprodávanějším modelem zůstal loni pickup F-Series od Fordu. Tuto pozici si drží již 36 let. Celkem jeho prodej loni stoupl o devět procent na 896.764 vozů.

Průměrná cena nově koupeného vozu loni činila rekordních 36.113 USD (766.000 Kč). Spotřebitelé kupovali hlavně větší sportovně-užitkové vozy (SUV) a přidávali do aut i více bezpečnostních a informačních prvků, uvádí výzkumná společnost Kelley Blue Book zaměřující se na ceny aut. Současně však automobilky nabízely výrazné pobídky k prodeji.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
7. 1. 2018 19:22
Re: Pro ty co chteji vedet vic :-)
Dieselgate nikoho v USA nezajímá. Možná tak federální úřady a pár právníků. Stinná stránka je, že Volkswagen obecně nikoho moc nezajímá. Prodeje rostou hlavně díky agresivní cenové politice. VW běžně nabízí leasing s nulovou akontací, zatímco třeba na Accord potřebujete složit 1900 cash, Passata si odvezete bez akontace, stačí solidní credit score. Přičemž ostatní podmínky leasingu jsou podobné. K nulové akontaci se uchyluje více značek, ale časově to bývá hodně omezené. VW to před koncem roku nabízel snad 2 měsíce.
Avatar - wakantanka
7. 1. 2018 17:47
Re: Pro ty co chteji vedet vic :-)
Mno myslim ze Raptor sa v nasich koncinach kupuje preto ze ho proste chces a nie ze ho dokazes vyuzit, ci?
7. 1. 2018 13:12
Re: Pro ty co chteji vedet vic :-)
clo ani DPH bych neresil, proste bych si dal na rok do USA praci a pri dovozu za ten rok bych jiz nemusel platit ani clo ani dph, realne bych tam jel jen jednou "na dovolenou" a auto by tam proste rok stalo pod plachtou bud u delalera nebo u znameho a obcas by ho jeli projet aby nestalo nonstop tech 12 mesicu, resil bych jen kontejner ktery pokud se sjdou 4 auta vyjde pak na 25k kus, coz je pak jiz smesna suma ve finale

na clo staci 6 mesicu a na DPH 12 mesicu :-)

chtel jsem to tak udelat jiz s Raptorem, ale nakonec jsem mel moznost se s nim svest v CR a usoudil ze by to bylo jen 14 denni nadseni a pak proste roky jen nevsedni pickup s brutalni spotrebou ktery bych nevyuzil
7. 1. 2018 12:34
Re: Pro ty co chteji vedet vic :-)
To je možný. Ta tabulka nebyla tak podrobná...
Avatar - wakantanka
7. 1. 2018 09:39
Re: Pro ty co chteji vedet vic :-)
Nepozeral som tabulku ale nebude ten pokles sposobeny aj tym ze Genesis je uz samostatna znacka?