Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v USA se v květnu snížil o šest procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
Většině předních automobilek klesl v květnu ve Spojených státech meziročně prodej. Přispěla k tomu slabší poptávka po sedanech a nižší počet prodejních dní.

Výjimkou byl Fiat Chrysler, jehož prodej o jedno procento vzrostl. Podle údajů společnosti Autodata se prodej v květnu snížil o šest procent na 1,54 milionu vozů. V celoročním přepočtu pak činil 17,45 milionu vozů a nižší byl rovněž o šest procent.

Výzkumná společnost Kelley Blue Book odhaduje, že prodej zřejmě bude stagnovat celé léto. Květen je obvykle jedním z nejsilnějších měsíců v roce, protože Američané kupují nová auta před letními prázdninami.

Prodej největší americké automobilky General Motors se v květnu snížil o 18 procent. Další americké automobilce Ford prodej klesl o šest procent. Japonské firmě Toyota se prodej propadl o deset procent a největší evropské automobilce Volkswagen o 17 procent.

Zpráva o prodeji vyděsila investory, kteří jsou na pozoru před cyklickým oslabením v automobilovém průmyslu. Pokles by mohl být signálem toho, že prodej aut v USA po šesti letech růstu, což bylo nejdelší růstové období od 20. let minulého století, dosáhl svého maxima. Mezi roky 2014 a 2015 prodej rostl o šest procent. Od počátku letošního roku podle údajů firmy Autodata prodej stoupl o 1,2 procenta na 7,1 milionu.

Někteří analytici však nepovažují slabé květnové údaje za počátek oslabování amerického trhu. Upozorňují, že k poklesu přispěla skutečnost, že letos bylo o dva prodejní dny méně, než v předchozím roce.

Slabší prodej by však mohl být dobrý pro spotřebitele, alespoň v krátkodobém výhledu. Automobilky totiž obvykle nabízejí větší slevy, aby si udržely podíl na trhu.

V roce 2015 se v USA prodalo rekordních 17,47 milionu vozů. Výzkumná společnost LMC Automotive očekává, že v letošním roce se prodej mírně zvýší na 17,7 milionu vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
3. 6. 2016 17:22
Re: napriek tomu
Určite svoje zohráva, že už nemajú v ponuke žiadne pickup/trucky.
3. 6. 2016 09:35
Re: Nedařilo se hlavně sedanům
Ohledne toho 200, musim rict, ze se mi moc libi, plus ten sestival, ale jak uvadis, pristup dozadu a prostor je veliky zklamani ....
a jestli si dobre vzpominam, automaticka prevodovka si taky nevedla uplne nejlip.
Avatar - Lonestarstate
2. 6. 2016 18:13
Re: Nedařilo se hlavně sedanům
Nemyslim si, ze nove MKZ je totalni des....ale ty predni svetlomety na me krici Audi, Audi, Audi! :-) Continental se mi libi ale cili zjevne na konzervativni klientelu, tak uvidime jake budou prodeje.
2. 6. 2016 16:33
Americká ekonomika
začína pozvoľna brzdiť a prvou lastovičkou je zmenšenie objemu kamionovej prepravy.
Posledne dva mesiace boli dosť slabé aj v našej firme a to sme tretia najväčšia transportná firma v amerike. Mnoho malých dopravcov predáva kamióny a zatvára firmy. Uvidíme či sme na prahu ďalšej krizy, aj keď ja tvrdím že z krízy sme sa nikdy nevyhrabali - iba sme si tlačením peňazí kúpili trochu času.
Avatar - 3_diamanty
2. 6. 2016 12:45
Re: nic hrozneho, o par aut min
ja som zvedavy aj na rozbeh a predaj hybridneho outlanderu v amerike... niekedy teraz maj/jun by sa tam uz mal zacat konecne predavat... tak uvidime... ci mitsu aj tam s tymto modelom prekvapi tak ako v europe ;-)

v maji tam mitsu ako znacka uz tiez klesla ... ale tiez sa tam ocakava prechod na faceliftovany outlander sport ( nase ASX ) ...