Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej automobilů v Číně v květnu opět klesl

redakce AUTO.CZ

Prodej automobilů v Číně v květnu meziročně klesl o 0,4 procenta na 1,9 milionu vozů. Poprvé od roku 2011 tak zaznamenal dva měsíce poklesu za sebou, vyplývá z údajů Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM).

Tempo poklesu prodeje v květnu pouze nepatrně zpomalilo z dubnových 0,5 procenta. Dva měsíce meziročního poklesu za sebou zaznamenal čínský automobilový trh naposledy v říjnu a listopadu 2011.

"Růst výroby a prodeje automobilů skutečně zpomaluje," uvedl náměstek generálního tajemníka CAAM Jao Ťie. Sdružení v lednu předpovědělo, že prodej aut v Číně v letošním roce stoupne o sedm procent na 25,1 milionu vozů. V březnu však upozornilo, že celoroční tempo růstu by letos mohlo být nižší než loňských 6,9 procenta.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V poslední době má ale na poptávku v Číně negativní vliv zpomalování růstu tamní ekonomiky. Loni růst prodeje aut zpomalil na méně než sedm procent z téměř 14 procent v roce 2013.

Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Růst druhé největší ekonomiky světa tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, který počítal s růstem 7,5 procenta. V letošním roce se navíc očekává další zpomalení hospodářského růstu.

redakce AUTO.CZ