Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průměrný věk vozového parku v ČR stoupl na 15,1 roku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
Průměrný věk osobních aut v Česku v letošním 1. čtvrtletí překonal hranici 15 let a dosáhl 15,1 roku. To je absolutně nejvyšší hodnota od vzniku samostatné ČR v roce 1993.

Na konci minulého roku to bylo 14,3 roku. Uvedl to analytik Antonín Šípek, který dříve dlouhodobě působil jako ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

"Je zřejmé, že ke snižování průměrného věku automobilů přispívají zejména ekonomické nástroje. Počty vyřazovaných vozidel v tuzemsku však naopak dlouhodobě klesají, neboť v ČR v podstatě neexistuje žádný nástroj pro motivaci občanů k vyřazování starých, ekologicky a bezpečnostně nevyhovujících vozidel," řekl Šípek ČTK.

Negativní vliv na vývoj průměrného věku osobních aut má také dovoz ojetých vozidel v nevyhovující věkové struktuře. V současné době tvoří téměř 50 procent dovozů osobních ojetin automobily ve věku nad 10 let.

Nejstarší kategorií vozidel zůstávají motocykly. Jejich průměrný věk se v prvním čtvrtletí zvýšil proti závěru loňského roku o 0,9 roku na 33,4 roku. Počet strojů v registru stoupl o 5600 na 1,07 milionu.

Celkový počet osobních aut v registru vozidel se letos v 1. čtvrtletí přitom zvýšil o 47.000 na 5,2 milionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
12. 5. 2018 19:44
Re: Může za to Singer
No je pravda že jdyby jedna banka u nás nedělala ty nesmyslný intervence mohl bejt dolar neska na 15 ti korunách euro někde na dvaceti a většina dělníku u nas by si mohls dovézt nladší vúz z venku a ten průměr stáří aut by si trochu polepšil ,ten průměr jak je vidět nevylepší firmy,,manageři,a podnikatelé ale chudý lid ,tak ať místo vymejšlení sankcí na starý auta někdo vymyslí aby jaždej dělnik v týhle zemi bral adpon 50 litru cistyho a pak si pude taky to novy auti koupit a kdyz ne novy tak treba 5 tiletý misto 15 tiletýho
12. 5. 2018 19:43
Re: Může za to Singer
No je pravda že jdyby jedna banka u nás nedělala ty nesmyslný intervence mohl bejt dolar neska na 15 ti korunách euro někde na dvaceti a většina dělníku u nas by si mohls dovézt nladší vúz z venku a ten průměr stáří aut by si trochu polepšil ,ten průměr jak je vidět nevylepší firmy,,manageři,a podnikatelé ale chudý lid ,tak ať místo vymejšlení sankcí na starý auta někdo vymyslí aby jaždej dělnik v týhle zemi bral adpon 50 litru cistyho a pak si pude taky to novy auti koupit a kdyz ne novy tak treba 5 tilezý misto 15 tiletýho
29. 9. 2016 19:35
Re: auto z bazaru
moje rec, nove auto se nevyplati kupovat, davno uz se nevyrabi na kvalitu ale jen na kvantitu a s danou zivotnosti, vse se okrada a osuluje.... ;-\
29. 6. 2016 14:42
auto z bazaru
jako když člověk narazí na dobrej kup a o auto se stará, vydrží mu dlouho, nejsem příznivec nových aut, jelikož hrozně rychle ztrací na hodnotě a přibyde další kus auta, když v autobazaru jich je spoustu dobrých k mání...jasně, jsou tam i vraky, ale tak to se nemůže člověk divit ;-)
28. 6. 2016 16:40
Klidně i starší
Táta jezdí už 8 let s Hodnou Civic z roku 1997 kupovanou v bazaru a s par opravami je furt jako nová... neni vubec potreba kupovat novejsi, takze at prumerny vek klidne stoupa dal... :-)