Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V první plug-in hybrid značky Subaru se promění model XV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Spolupráce mezi Subaru a Toyotou pokračuje i mimo sportovní modely a jejím nejnovějším výsledkem se má stát plug-in hybridní verze modelu Crosstrek, který v Evropě známe pod označením XV.

Začátkem letošního roku technický ředitel automobilky Subaru Takeši Tačimori potvrdil, že ještě v letošním roce využije japonská automobilka pro svůj první plug-in hybrid v co největší míře techniku značky Toyoty.

Tačimori následně odhalil, že hybridní systém pro chystaný automobil bude vycházet z toho v Toyotě Prius a dodal, že plug-in hybrid si zachová pro značku Subaru charakteristický motor – čtyřválec s protilehlými písty. Bude podélně uložený, přičemž tak nahradí napříč uloženou atmosférickou osmnáctistovku známou z Priusu.

Spolupráce s Toyotou je podle Tačimoriho nezbytná, tak malý výrobce jako Subaru nemá kvůli omezeným prostředkům jiné možnosti, přestože už takový vůz kdysi vyráběl (XV známé jako Crosstrek Hybrid). Vždyť jeho rozpočet na výzkum a vývoj je asi desetinový proti Toyotě, zaměřuje se tak primárně na oblasti, které Subaru umí nejlépe – vylepšování motorů typu boxer nebo ladění bezpečnostního systému EyeSight.

Na tyto informace z počátku letošního roku navazovala řada nejrůznějších spekulací ohledně zařazení budoucího plug-in hybridu v paletě modelů značky Subaru. Podle nejnovějších zpráv se jím má stát ještě v letošním roce aktuální model Crosstrek pro severoamerický trh, který je dvojčetem evropského Subaru XV.

Plug-in hybrid Subaru Crosstrek si má zachovat všechny své přednosti i charakteristické znaky od plochého čtyřválce přes převodovku CVT k pohonu všech kol až po vyšší světlou výšku a díky elektromotoru s bateriemi má navíc přidat nižší spotřebu paliva i emise výfukových plynů nebo dojezd v čistě elektrickém režimu kolem 40 km.

První plug-in hybrid značky Subaru je určen primárně pro severoamerický trh, kde má být jeho prodej spuštěn v letošním roce v rámci modelového roku 2019. V případě evropského trhu se spekuluje o uvedení sesterského XV plug-in hybrid začátkem příštího roku, ale oficiálně ještě nebylo potvrzeno, že se Evropa tohoto modelu skutečně dočká.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)