Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Solaris New Urbino 12 zamířil do Bavorska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Polská společnost Solaris Bus & Coach dodala první pro klienta vyrobený městský autobus nové generace do bavorské společnosti Josef Ettenhuber GmbH.

Autobusy Solaris New Urbino 12 a 18 byly poprvé odhaleny v loňském roce a představují zcela novou generaci městských autobusů své značky. Polská společnost spustila jejich výrobu pro zákazníky v letošním roce a první vyrobené vozidlo zamířilo do služeb společnosti Josef Ettenhuber GmbH.

Dvounápravový městský autobus byl do Bavorska dodán s motorem Cummins ISB6.7, splňujícím emisní normu Euro 6 a spolupracujícím s automatickou převodovkou ZF Ecolife. Polský výrobce uvádí, že toto nové vozidlo má o 1200 kg nižší hmotnost než autobusy Urbino 12 předchozí generace, jejichž služeb společnost Josef Ettenhuber GmbH rovněž využívá.

Slavnostního předání nového autobusu se zúčastnili generální ředitel společnosti Solaris Bus & Coach Andreas Strecker a majitel dopravní společnosti Josef Ettenhuber Jr, který uvedl, že jeho firma již objednala další dva autobusy New Urbino 12.

Solaris Bus & Coach v souvislosti s předáním prvního sériového autobusu New Urbino 12 do služeb dopravce uvádí, že nová generace těchto vozidel vyvolala velký zájem zejména na německém trhu. Zároveň se pracuje na dodávkách těchto nových autobusů do Norska, Polska, Rakouska a Itálie.

Dalšími zákazníky z Německa jsou se čtyřmi autobusy New Urbino 12 Martin Geldhauser GmbH a dopravci Kessels-Reisen GmbH, Wies Faszinatour a H. Sandrock GmbH, kteří mají objednáno po jednom dvanáctimetrovém vozidle.

Čtrnáct kloubových autobusů Urbino 18 je doposud největší kontakt od společnosti Bogestra, provozující autobusovou dopravu v Bochumi, Gelsenkirchenu a Wittenu v Porúří. Stejná vozidla mají objednány i společnosti VTF Luckenwalde a BBG Eberswalde, zatímco HSB Hanau očekává dodávku dvou autobusů New Urbino 18 a tří New Urbino 12.

Do Hannoveru pak mají v prosinci letošního roku zamířit první tři čistě elektřinou poháněné autobusu Solaris New Urbino 12 Electric, které k dobíjení svých baterií budou využívat pantografů na střeše a speciálních dobíjecích stojanů v konečných stanicích.

V Rakousku si prvních šest autobusů New Urbino objednala společnost ÖBB Postbus. Do Itálie zamíří New Urbino 12 do společnosti SUN S.p.A z Novara a dvojici kloubových vozidel má objednánu dopravce ATM Genova. Norský Norgesbuss AS si pro Oslo pořídil dvojicí dvounápravových New Urbino 12.

V Polsku se pak v nové generaci městských autobusů značky Solaris budou vozit cestující v okrese Wejherowo a městech Grudziądz a Płock.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
23. 7. 2015 22:09
4 gen urbino
trosku som sa bal 4 generacie ked bola predstavena no takto na fotke to vyzera velmi dobre, bal som sa ze to bude vyzerat az velmi moderne no podarilo sa a na tento dizajn by som si velmi rychlo zvykol,

zial u nas v cr/sr sa kupuju len busy SOR, pretoze podliezli cenu uz aj tak nizkeho solarisu, ale solaris prinasa aj vyssiu kvalitu ako SOR