Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Stop&Go přiváží Toyota

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Řešením pro nepříjemné popojíždění v městských a dálničních zácpách již brzy bude adaptivní tempomat, který funguje také v nízkých rychlostech. Těmto systémům se říká Stop&Go.

Řešením pro nepříjemné popojíždění v městských a dálničních zácpách již brzy bude adaptivní tempomat, který funguje také v nízkých rychlostech. Těmto systémům se říká Stop&Go.

Současné adaptivní tempomaty (ACC-adaptive cruise control) jsou schopny udržovat konstantní rychlost vozidla a v případě, že se objeví před automobilem jiný, pomalejší objekt, řídící jednotka vydá pokyn ke snížení rychlosti. Ve chvíli, kdy je cesta zase volná (řidič předjíždí, nebo automobil co je před námi přejel do jiného pruhu), automobil samočinně zrychluje na původní nastavenou rychlost. Má to však jeden háček. Celý systém funguje v rozsahu rychlostí od cca 40 do přibližně 180 km/h, přičemž zejména spodní hranice dělá konstruktérům vrásky. ACC totiž nedokáže zatím automobil zcela zastavit. Důvodů je několik, hlavní příčinou je však nedostatečná funkčnost senzoru vzdálenosti (radar nebo laser) a rozlišení statických resp. pohybujících se objektů při nízkých rychlostech.

Dalším krokem k úplné automatizaci jízdy automobilu je rozšíření funkce adaptivního tempomatu o tzv. systémy Stop&Go, které jsou vybaveny dalším radarem s širším zorným úhlem a zlepšenou rozlišovací schopností. Citlivější dávkování brzdných sil na kola vozu a možnost použít plný brzdný účinek (aniž by řidič sešlápl pedál brzdy), dovoluje automobil samočinně zastavit v případě, že se vozidlo, které jede před vámi zastaví na červenou nebo se zastaví při popojíždění v koloně. Ve chvíli kdy systém zjistí zpomalující překážku, upozorní řidiče a pokud ten nepřevezme vládu nad zpomalováním vozidla, samočinně automobil zastaví

Toyota právě představila první sériový systém tohoto druhu v Tokiu. Od roku 2001 probíhaly testy, které potvrdily funkčnost a ukázalo se, že kombinace ACC a Stop&Go pokrývá 90% běžného městského provozu v Tokiu v pracovních dnech. Stop&Go od Toyoty bude k dispozici v novém automobilu, který bude na trhu v létě letošního roku. Zatím se hovoří pouze o Japonsku, Evropa si asi ještě počká…

Ondřej Láník
Diskuze (4)
13. 10. 2015 19:59
Re: Robot
.