Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros 9 Sedan: Vize vlajkové lodě pro rok 2020

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Vozy značky Qoros se sice zatím prodávají jen v Číně a na Slovensku, ale značka z Říše středu s izraelským kapitálem nespí. Dokazuje to i studie sedanu s číslem 9.

Qoros hlavně nemyslí jen na konkurenci v nižší střední třídě, jako je tomu v případě sedanů řady 3 (hatchback přijde na čínský trh začátkem července). Ale i mnohem výše. Svůj koncept velkého sedanu představil v Coventry.

Tříprostorový futurista poměrně čistých tvarů dostal do vínku číslo 9. Zaujme už poměrně vysokou přídí s diodovými světly a xenonovými výbojkami zasahujícími hluboko do jejího středu k chromované lichoběžníkové masce. Také mlhovky vyznávají tuto moderní techniku. Masivní ponton poměrně elegantní karoserie kontrastuje s malou zasklenou plochou. Na předních blatnících najdeme nejen ukazatele směru jízdy, ale i HD kamery. Ty nahrazují konvenční zpětná zrcátka. Záď je krátká, useknutá a koncová světla, opět diodová a složená ze tří vodorovných pruhů jsou poměrně malá. C-sloupek přechází plynule do odtokové hrany víka zavazadelníku. Stříbrný prvek navazuje svým tvarem na logo firmy. Devatenáctipalcová litá kola mají osm paprsků.

Premiéra v Coventry se odehrála na akademické půdě tamní univerzity. Proč? Protože auto je dílem devětadvacetiletého studenta designu právě z tohoto britského města. Jmenuje se Jihoon Seo, je mu 29 let a jak už jeho jméno napovídá, není Angličan, nýbrž Korejec. Strávil pět měsíců v čínské Šanghaji v designérském centru Qorosu a automobilka následně sponzorovala jeho finální projekt. Proto nese logicky její emblém. Ředitelem designu u Qorosu je mimochodem stále Němec Gert Volker Hildebrand, ale nad Seovými pracemi dohlížel Brit Tim Pilsbury, který je Hidebrandovým podřízeným. Mentor mu radil a podporoval jeho snahy. Značka se stará o výchovu mladých talentů, což je dobře, Jihoon Seo už je osmým návrhářem, kterého za svou existenci podpořila.

Žádné technické specifikace ani rozměry nebyly zveřejněny, Qoros 9 je zatím pouze představou, která existuje na počítačových snímcích a v podobě modelu ve zvláštním měřítku 1:4,5. Tato vlajková loď by měla být určena pro muže mezi 40-50 lety žijící v moderních metropolích. Kdo ví, třeba se jí dočkáme i v měřítku 1:1 a zcela funkční. Použitých stylistických prvků na budoucích modelech značky však zcela určitě.

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Avatar - romgator
20. 6. 2014 09:48
Re: Zvláštní auto
Pokud jsem to četl dobře, tak za vývojem stojí chlapci z nějaké německé automobilky. No a Izraelci a Číňani tam dávají ty prachy a výrobní prostory.
19. 6. 2014 18:21
Re: Zvláštní auto
To bude asi tym, ze na Qoros-e su cinske len tie prachy za ktore ho postavili...
Avatar - Ji/Ri
19. 6. 2014 17:15
K smíchu nebo k pláči?
Tady jde vidět, že myšlenku nekoupíš - neukradeš. Mají peníze, designéry...vlastně vše, co mají zavedené automobilky. Ale podívejme.... vymysleli koncept, který je už zastaralý...hm. Je to jako když si Rus staví dům. Ano, spoustu všeho, vypadá honosně, prachy tečou každou zásuvkou, ale dohromady je to nevzhledný kýč.... jako v tomhle případě. Ale počkám si na vyjádření soudruha Ginglita - teprve ten vnese paprsek světla do případu.....
19. 6. 2014 15:55
Re: akoby som tu videl
Velke kolesa a male okna, to je ako velke svaly male celo, takze svojich si to urcite najde.
19. 6. 2014 15:28
Re: akoby som tu videl
Ale na takovej challenger nebo nové camaro, na to bych se do garáže klidně dívat chodil...