Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Red Bull: Formule 1 v Himalájích (video)

David Bureš
Diskuze (2)
Monopost formule 1 z roku 2005 se vyšplhal až do nadmořské výšky 5.602 m. n. m.

Zatímco první část stáje Red Bull bojuje o Pohár konstruktérů v letošním ročníku formuli 1, ta druhá pracuje na propagaci týmu. Nejnovějším počinem je jízda monopostu Red Bull na nejvýše položené silnici světa, která leží v indické části pohoří Himaláje.

Do kokpitu monopostu RB1, se kterým v roce 2005 závodili David Coulthard, Christian Klien a Vitantonio Liuzzi, se v Himalájích posadil 27letý Neel Jani, švýcarský pilot s indickými předky.

Jani odstartoval z nadmořské výšky 3.353 m n. m. a poté jel s formulí 1 po nejvýše položené silnici světa až k sedlu Khardung-La, ležícím v nadmořské výšce 5.602 m. n. m. Švýcar cestou minul slavný klášter Thiksey a chrám Shanti Stupa, které patří mezi slavné památky buddhismu. Během jízdy se Jani musel vypořádat i s vrstvou sněhu.

Jízda formule 1 po nejvýše položené silnici světa byla součástí prezentační akce Red Bullu před historicky první Velkou cenou Indie, která se uskuteční 30. října 2011 na okruhu Buddh International Circuit, ležícím nedaleko Díllí.

Monopost formule 1 už v minulosti jezdil po zamrzlém jezeře v Kanadě nebo na písčité pláži v Dominikánské republice. O tyto netradiční jízdy se postarala stáj Scuderia Torro Rosso, sesterský tým Red Bullu, který je rovněž vlastněn rakouským výrobcem slavného energetického nápoje.

David Bureš
Diskuze (2)
15. 10. 2011 23:25
RB5
Někde se stala chyba, protože auto na fotkách i videu je RB5 z roku 2009
Avatar - Pekelná Micinka
15. 10. 2011 21:53
Resistení Budhisté
Nechápu k čemu to je Red Bullu dobré. Ti mniši RB pít nepotřebují, ti už křídla mají. ;-)