Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Clio R.S.: Ostrý Francouz do Česka dorazí v dubnu

David Bureš
Diskuze (45)
Nová generace Clia z dílny divize Renault Sport opustí atmosférický zážehový dvoulitr, který nahradí přeplňovaná šestnáctistovka.

Renault Clio čtvrté generace ve vrcholné verzi z dílny divize Renault Sport se začne prodávat půl roku po své premiéře na loňském pařížském autosalonu. Čeští zákazníci si vůz budou moci objednávat od dubna.

Velká změna čeká Clio R.S. pod kapotou. Oceňovaný atmosférický dvoulitr totiž nahradí přeplňovaný čtyřválec 1,6 Turbo. Podle dřívějších zpráv se má jednat o vylepšený agregát, který se s označením 1,6 DiG-T dodává pro Nissan Juke.

Motor v novém Cliu R.S. nabídne výkon 147 kW a maximální točivý moment 240 N.m. Výkon je s předchůdcem totožný, točivý moment však vzrostl o 25 newtonmetrů.

Jednotka bude výhradně spolupracovat se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou s označením EDC (Efficient Dual Clutch). Řadit jednotlivé stupně bude možné pomocí páček pod volantem.

Hodnoty zrychlení a maximální rychlosti Renault zatím nezveřejnil, v normovaném kombinovaném cyklu však francouzský hot-hatch spotřebuje 6,3 litru na 100 kilometrů.

V základu bude vůz vybaven podvozkem Sport, za příplatek bude opět dodáváno tužší nastavení s označením Cup. V kabině se pak může objevit jeden ze dvou multimediálních systémů, přičemž ten lepší z nich nabídne i telemetrický systém R.S. Monitor 2,0.

Pomocí tlačítka R.S. Drive bude možné upravit řazení, odezvu na sešlápnutí pedálu plynu či nastavení stabilizačního systému v závislosti na vybraném módu.

Na francouzském trhu bude vůz stát 24.990 eur, což je v přepočtu zhruba 625.000 korun. Ostřejší podvozek Cup vyjde na 600 eur (15 tisíc Kč), kožené čalounění na1000 eur (25 tisíc Kč) navíc a speciální žlutý lak Sirius Yellow na 1600 eur (40 tisíc Kč).

David Bureš
Diskuze (45)
Avatar - Ada je zase tady
14. 2. 2013 08:38
To bude pecka!
Zaplatit několik stovek tisíc korun, abych potom vypadal před ostatními jako duševně méněcenný, to chce opravdu odvahu! Už vidím, jak se téhle vykulené zrůdy prodávají statisíce. >:-[]
13. 2. 2013 20:06
Re: Turbo a automat?
onehda pred par lety byl v CarAutu test kde meli asi 6-8 celkem sportovnich aut pocinaje Ferrarkem a konce M3, a mezi ne Renault poslal tenkrat Clio2 RS CUp, a svete div se, vsech tech nekolik lidi co to testovali (proste jeli skrz Evropu a kazdej den jel nekdo s nejakym autem, ridicu testeru bylo stejne jako aut) se schodli ze nejzabavnejsi auto v te smecce bylo prave ClioRS >:D
13. 2. 2013 18:47
Re: Ďáblík
Takhle napasovaný čínský ledky má každá druhá Octávka. Ty estéte. >:D

[odkaz]

13. 2. 2013 18:27
Re: Ďáblík
Pro kolotočáře a obdivovatele čínského tuningu to asi tragédie je. Nic si z toho ale nedělej a vzpomeň si na GTIho porcelánové jeleny a háčkované dečky jež zdobí tvůj pokojíček.
13. 2. 2013 18:02
Re: Ďáblík
>:D
Hele,. pogo, vím, že s renaultem vstáváš, i uléháš, ale takhle napasované led svícení, je nic než tragédie. ;-)