Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks Urban Lab 2 se chlubí úsporou paliva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks Urban Lab 2 představuje prototyp distribučního vozidla, který má v městském a příměstském provozu výrazně nižší spotřebu paliva než standardní nákladní automobil srovnatelné velikosti a výkonů.

Renault Trucks Urban Lab 2 byl odhalen koncem roku 2016 jako plně funkční experimentální rozvážkový nákladní automobil Urban Lab 2, vyvinutý na základě modelu Renault Trucks D WIDE Euro 6 4X2 19T.

Prototyp zaměřený na oblast městské a regionální distribuční přepravy byl vybaven různými technologiemi, vyvíjenými ve spolupráci s šesti dalšími partnery, jimiž jsou Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA de Lyon (LamCoS) a IFSTTAR (LICIT).

Renault Trucks Urban Lab 2 se od výchozího sériového vozidla odlišuje na první pohled díky do nejmenšího detailu propracované aerodynamice. Cílem bylo dosažení co nejlepšího obtékání vzduchu kolem celého vozidla.

Další odlišnosti představuje systém Stop&Start a mikro-hybridní technologie pohonného ústrojí. Na dosažení cíle celého projektu, jímž bylo snížit spotřebu paliva o 13% v porovnání se standardním modelem Renault Trucks D WIDE se podílel i speciální navigační software, zajišťující propojení vozidla s infrastrukturou a energeticky úsporné pneumatiky.

Renault Trucks Urban Lab 2 absolvoval první testy na uzavřeném okruhu v listopadu roku 2016. Další zkušební jízdy probíhaly na silnících kolem města Bordeaux od února roku 2017.

Společnost Renault Trucks tehdy uváděla, že výsledky budou zveřejněny v roce 2018 a nyní plní svůj slib. Prototyp Urban Lab 2 se těsně přiblížil stanovenému cíli a dosáhl o 12,8 % nižší spotřeby paliva oproti standardnímu modelu D WIDE, což představuje snížení o 3,5 litru paliva a 9 kg CO2 na 100 kilometrů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)