Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové chystají revoluci na silnicích. Chytré svítící vozovky!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Vstříc moderním technologiím nevyráží jen automobilky, ale i další společnosti propojené s dopravním průmyslem. Jednou z nich je britské Umbrellium, které představuje koncept silnice budoucnosti.

Prvních pár metrů futuristické silnice odhalili tvůrci z technologické společnosti Umbrellium počátkem týdne v Londýně. Vozovka spolupracuje s kamerami ve vysokém rozlišení a strukturovaným systémem LED diod. Tvůrci věří, že jejich inovace může v budoucnu výrazně snížit počet dopravních nehody.

„Vytvořili jsme silnici, která dokáže detekovat chodce a reagovat na ně,“ uvedl Usman Haque, architekt projektu a člen společnosti Umbrellium. „Dvě kamery jsou schopné zaznamenávat stovky různých proměnných na dvaadvaceti metrech. Jakmile zaregistrují chodce či jiného účastníka provozu, informaci přenesou do počítačového systému za méně než tisícinu sekundy.“

Taktéž software si naprogramovala sama společnost Umbrellium. Pečlivě dbala na to, aby chodce a cyklisty dokázal rozpoznat za každých okolností. Povrch vozovky je vyroben z vysoce odolného plastu, odolá i těžkým dopravním prostředkům a uvnitř je ukryto 660 LED diod, které zvládají měnit barvy. Tvůrci neodhalili, na kolik je stavba 22 metrů vozovky přišla, ale uvádí, že trvala devět měsíců.

V praxi to znamená, že se silnice dokáže přizpůsobovat aktuálním podmínkám. Může třeba „nakreslit“ přechod tam, kde ještě před pár sekundami nebyl. Umí také vytvořit zastávku pro autobus, který se právě blíží do ulice. Řidiče pak na nutnost zastavení upozorní varovné dopravní značky vykreslené přímo do silnice.

„Náš prototyp je vodotěsný, problém mu nedělají ani těžké vozy a zvládá rozeznat rozdíly mezi chodci, cyklisty a auty. Je připraven na budoucnost, kterou se v příštích letech budou silnice ubírat,“ dodává sebevědomě Haque.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)