Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Revoluční systém aktivní bezpečnosti pro Porsche Cayenne (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Chystají snad u Porsche pro své SUV brzdy z dosud neznámých kosmických materiálů nebo nějakého nového elektronického asistenta? Ale kdeže!

Vůz sice původně vznikl v německém Lipsku, ale tenhle exemplář je trochu jiný. Do parády si jej totiž vzali pánové z americké IAC (International Armoring Corporation) ve spolupráci s Red Jacket Firearms. Zatímco první společnost se věnuje pancéřování automobilů, druhá prodává zbraně a příslušenství. Už je vám asi jasné, o čem tu bude řeč.

Obrněný Cayenne s patřičnou výbavičkou vznikl na objednávku nejmenovaného východoevropského klienta. Odkud asi pocházel? Z Čech nebo Slovenska těžko, spíš bychom hádali, že dotyčný přebývá někde dále na východ. Přál si auto, které nebude mít proti zbraním ani tak funkci obrannou, ale také do jisté míry útočnou. Zřejmě má své zkušenosti. Podle vlastních slov se chce věnovat svojí práci bez toho, aby byl vystaven nebezpečí. No, třeba jde o vládního činitele nebo někoho úplně jiného. Nejspíš obojí dohromady. Zanechme ovšem spekulací a pojďme se podívat, co jeho černý zakázkový Cayenne skrývá.

Ve střeše jsou nainstalovány dvě dálkově ovládané útočné pušky M16, které směřují dozadu. Další je pod výklopnou registrační značkou. Aby toho nebylo málo, po otevření víka zavazadlového prostoru vykouknou dvě hlavně minometů Claymore... Chodci tedy mohou zůstat v klidu, arzenál je určen pouze pro použití při pronásledování. No, ale pokud nebudou nepřátelé sedět zrovna v tanku, budou zralí záhy posloužit coby masová náplň do pirohů.

Veškerá palebná síla je řízena centrálním panelem na středové konzole. K veškerým ovladačům má přístup i spolujezdec, takže řidič se může klidně soustředit na svou práci a do posádky raději přibrat střelce. Nebo si najmout šoféra a střílet sám. Máte zájem také o podobné auto? Určitě by nebyl problém postavit další kus. Jenže jen pancéřované SUV Porsche beze zbraní vás přijde na 160 tisíc dolarů, tedy přes tři miliony korun.

Auto si odbylo premiéru v pořadu Sons Of Guns kanálu Discovery Channel, kde bez problémů zlikvidovalo během několika sekund vrtulník, byť stojící na zemi. Všechno ale nešlo tak hladce, přetlak při aktivaci minometu totiž utrhl výklopnou zadní stěnu. Interiér a zbytek obrněné karoserie ovšem zůstaly nepoškozeny.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)