Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rodina Peugeotů chce, aby General Motors převzal kontrolu nad PSA

Michal Fokt
Diskuze (172)
Koncern Peugeot-Citroën je na tom tak špatně, že už mu koncem letošního roku může dojít operační kapitál. Rodina Peugeotů proto apeluje na GM, aby zvýšil svůj podíl v PSA a nalil do automobilky peníze.

Peugeot-Citroën je na tom hůř, než se asi všichni obávali. Agentura Reuters přišla s informací, že poté, co vloni "propálil" tři miliardy euro v provozních nákladech, už koncem letošního roku vyčerpá veškerý operační kapitál, který má k dispozici a zůstane tedy zcela bez prostředků. Situace si tedy žádá radikální, ne-li přímo drastické kroky.

V souvislosti s tím oslovila rodina Peugeotů vedení koncernu General Motors, aby převzala nad krachujícím PSA kontrolu. GM má v současnosti v uskupení Peugeot-Citroën sedmiprocentní podíl, který získal po investici v březnu 2012.

PSA má v současnosti problém s nevyužitím výrobních kapacit a v plánu je uzavřít ve Francii továrnu a zredukovat provoz v několika dalších, ani to ale nemusí stačit. Těsnější propojení Peugeotu, Citroënu a Opelu v Evropě může přinést výrazné zefektivnění výroby - došlo by k uzavření dalších závodů a snížení nákladů by přineslo využívání jednotných platforem, ale i ostatní techniky - motorů, převodovek i dalších komponentů, které by současně bylo možné díky většímu množství kusů nakupovat laciněji.

Koncernu Volkswagen by tak v Evropě vznikla velmi silná konkurence. Jenže to má háček. GM má spoustu práce už s Opelem a je tedy pravděpodobné, že o ještě problematičtější PSA nebude mít v tomto rozsahu zájem, byť je pochopitelně třeba si nějakým způsobem chránit dřívější investici. Zefektivnění, sloučení a propojení přinese výsledky až po delší době a po přechodné období, které bude trvat několik let, bude třeba do vznikajícího uskupení pumpovat spoustu peněz. Aby těch složitostí nebylo málo, je velmi pravděpodobné, že GM nebude podnikat žádné drastické redukční kroky ani vůči Opelu a to až do voleb v Německu, které proběhnou v září.

Francouzi přednedávnem hledali pomoc v Číně u automobilky Dongfeng, ale strany se nedohodly, na druhou stranu nyní má v úmyslu v Evropě lovit BAIC, takže je možné, že PSA a Číňané najdou společnou řeč, protože ...jim možná nic jiného nezbude.

Michal Fokt
Diskuze (172)
Avatar - Hammunasakra
5. 7. 2013 01:33
Re: problem nie je v peugeote ale vo francuzskej vlade
Na to poznat zakompexovanou nulu jako seš ty nejsou potřeba žádný zvláštní znalosti. A máš v tom guláš. Já neřikám že všichni sou blázni, cvok a těžkej magor seš tu jen ty >:D
Rozpálil tě dotaz proč se tak navážíte do jedný z mála holek co diskutujou vo autech nebo jak ses prokec co bereš za prášky? >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 7. 2013 01:17
Re: Víno, ne auta )
Tak takhle to vypadá když si nýmand s malou mazdičkou myslí že je nadřazená rasa :yes: >:D >:D
Tyhle kecy ti někdo žere? Mně neni 15, di si svý kompexy dál léčit na puberťácích na ty to možná bude fungovat a nepleť se mezi dospělý
4. 7. 2013 20:25
Re: problem nie je v peugeote ale vo francuzskej vlade
Je vidět, že se vyznáš a taky dokazuješ každou svojí další reakcí, co jsi zač, Takže prima. Magor a ještě ke všemu certifikovanej, co zná vlastní diagnózu a snaží se jí zbavovat tím, že jí cejchuje druhý, v zásadě normální lidi. Všichni jsou blázni, jenom já jsem - Hammunasakra (už ten nick vypovídá o jeho autorovi dost jasně...).

Ubožáku - vrať se do diskuze do Lidovek, to je pro magory jako ty nebo Kylie to pravé místo, kde si můžou léčit svoje komplexy (Kylie) nebo duševní poruchy (jako ty). Je dobrý, že jsi se tak snadno odhalil, nakonec u duševně chorých to je prý dost běžné....
4. 7. 2013 20:20
Re: Víno, ne auta )
Aha, účastník diskuze z lidovek - tak to seš jasnej. Tak se tam rychle vrať, na podobný tady nikdo nečeká. Ještě, že ses sám přiznal. To už nemusíš dál nic vysvětlovat.
Avatar - Hammunasakra
3. 7. 2013 18:45
Re: problem nie je v peugeote ale vo francuzskej vlade
No tak teď už je to jasný >:D
Ty budeš místní psychouš. A těžkej. Porucha osobnosti, Jakej máš kód diagnózy? Napovim ti, v tvym případě je před tim číslem velký F >:-[]