Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost Golden Sunbird: Zlatý duch čínské historie

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Čínská historie je dlouhá a Rolls-Royce v Říši středu nachází dostatek movité klientely. Proč obě věci nespojit do unikátního automobilu?

Před jedenácti lety našli archeologové v městském paláci v Čcheng-tu starověký artefakt, kterému začali říkat Golden Sunbird, tedy Zlatý posel Slunce. Anglickým výrazem „sunbird“ se také označují zpěvní ptáci strdimilové a model s tímto názvem vyráběl kdysi americký Pontiac, ale to jsme poněkud odbočili. Zůstaňme raději u středu naší galaxie, neboť nalezený disk z takřka ryzího zlata o váze 20 gramů a průměru asi 13 cm připomínal právě Slunce. Pocházel z doby dynastie Šang, tedy zhruba z roku 1000 př. n. l. Město Čcheng-tu si jej dalo do znaku.

Připomíná si jej i britský Rolls-Royce. Vyrobil totiž na zakázku jediný kus limuzíny Ghost s doplňkovým názvem Golden Sunbird. Za základ posloužil model s delším rozvorem. Karoserie dostala kombinaci zlaté a bílé barvy. Zlatá je konkrétně kapota, střecha a víko zavazadelníku, také středy devítipaprskových litých kol s nezbytnými písmeny RR, boční linka sahající od předních blatníků až k zadním a ještě jedna níže. Dokonce i soška Spirit of Ecstasy na chladiči se blýská jinak, než jsme zvyklí. Interiér je pak čalouněn kombinací bílé a světle hnědé kůže, na opěrkách hlav je symbol zlatého disku. Ten najdeme také uprostřed palubní desky na dřevěném obložení nad ventilací. Prahy zdobí zlatá plaketka s vyrytým nápisem „Chengdu Golden Sun Bird“

Celek vypadá velmi elegantně, vše musí barveně ladit, nejedná se o žádný přeplácaný kýč, jak nám jej občas servírují právě čínské automobilky. Odborníci v Goodwoodu zkrátka umí a mají dostatek dobrého vkusu. Rolls-Royce představil vůz nedávno na svém facebookovém profilu bez dalších podrobností. Je však posledním z řady unikátních speciálů, takže předpokládejme, že si jej objednal nějaký místní boháč a zlatý nebude zdaleka jen odstín barvy, ale uplatnil se i vzácný kov.

Technika se však určitě nezměnila. Připomeňme tedy, že Ghost je poháněn turbodmychadlem přeplňovaným vidlicovým dvanáctiválcem objemu 6,6 l s výkonem 420 kW (571 k) při 5250 otáčkách, točivý moment motoru 770 N.m vrcholí ve velmi nízkých 1500 min-1 a přenáší jej dozadu osmistupňová samočinná převodovka.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - romgator
22. 9. 2013 16:23
Podle mě,
je jen velmi málo aut, které časem mají ještě větší hodnotu. Rolls je jedna z nich.
Myslel jsem si taky, že to bude kýč, ale opak je pravdou. Nádherné auto s velmi vkusně sladěným interiérem. Škoda jen, že to auto je mimo moji ligu. Možná dobrá investice.