Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslední rozloučení s vítězem Le Mans. Prototyp Porsche se proháněl ulicemi Manhattanu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Prototyp 919 Hybrid, vítěze posledních tří ročníků čtyřiadvacetihodinovky Le Mans, už v akci jen tak neuvidíte. Jízda po slavném Manhattonu totiž byla posledním rozloučením.

Takřka před rokem oznámila stuttgartská automobilka konec v šampionátu vytrvalostních závodů, přičemž svou pozornost chce značka nově soustředit na soutěž elektrických formulí. Kromě jiného to znamená, že na startovním roštu již neuvidíme prototyp 919 Hybrid, jenž čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans poslední tři roky ovládl.

Porsche na rozloučenou připravilo celosvětovou tour 919 Tribute, na kterou dohlížel kupříkladu i Mark Webber a jejíž součástí bylo i zlomení rekordu na belgickém okruhu Spa-Francorchamps. Tam se Porsche podařilo překonat i monopost formule 1, avšak s modifikacemi, které regule LMP1 nepovolují. Auto tak dostalo silnější motor, robustnější zadní spoiler či systém DRS.

Poslední cesta byla završena jízdou ulicemi newyorského Manhattanu, kde se prototyp proháněl v plném provozu kolem tamních nejslavnějších památek.

Nyní už se stuttgartské oddělení motorsportu soustředí zejména na Formuli E, Porsche uvidíme na startu šampionátu od příštího roku. Automobilka se tak zařadí po bok dalších velkých značek, které soutěž elektrických monopostů zlákala. Ze současného startovního pole vzpomeňme Jaguar, Renault či Audi.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)