Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S Alfou Romeo Giulia QV na okruhu v Mostě: Mička vs. Vršecký! (+video)

Jan Mička
Diskuze (201)

V rámci testování Alfy Romeo Giulia QV jsme změřili síly s Davidem Vršeckým, dvojnásobným mistrem Evropy v závodech tahačů. Jak to dopadlo?

Rozhodně nejsem sám, kdo se na Alfu Romeo Giulia Quadrifoglio těšil jako malý kluk už od chvíle, co se loni v červnu poprvé oficiálně ukázala. Na tomto voze svým způsobem závisí budoucnost automobilky, vytvořila však produkt, který se může směle měřit s nejrychlejšími sedany střední třídy. Zda je nejsilnější Giulia opravdu tak skvělá, jak se o ní hovoří, se dozvíte již zítra v prvním českém redakčním testu, ještě před tím si ale dáme trochu závodění.

Na konci letošní Rallye Dakaru došlo mezi mnou a Davidem Vršeckým, dvojnásobným evropským šampionem evropského poháru tahačů a držitele několika rychlostních rekordů, k úmluvě. Je to velký milovník italských aut, a když jsem mu pověděl, že někdy v druhé polovině roku určitě budeme mít v testu Alfu Romeo Giulia Quadrifoglio, prozradil, že by se na ni rád mrknul. Když tedy termín klapnul, zvednul jsem telefon a spolupráce při testování byla na světě. Jenže jak s ní naložit?

Video se připravuje ...

David je zkušený automobilový závodník, který během své dosavadní kariéry řídil už kde co, a kde jinde vyzkoušet kvality sedanu s výkonem 510 koní, než na závodním okruhu? V Mostě jsme uspořádali takový malý závod – jedno kolo na čas s pevným startem, ovšem s vědomím, že sice docela znám auto, ale ani za mák neznám závodní okruh. Na tom je naopak David jako doma, vždyť zde také zajel traťový rekord (v roce 2009 obkroužil trať v tahači Buggyra za 2:01,34), na druhou stranu ale vůbec neznal auto, do kterého se poprvé posadil až těsně před startem. Před námi bylo jedno jediné kolo s pevným startem, nikoliv výběr toho nejrychlejšího. Vypadalo to na zábavný podvečer!

Davidovi jsem před startem nemusel nic vysvětlovat, pouze jsem mu ukázal otočný ovladač DNA Pro na středovém tunelu, kterým volíte jízdní režimy. Okamžitě si vůz přepnul do režimu Race (vypne stabilizaci, protiprokluz, přednárazový systém, zostří reakce motoru, řízení, a přitvrdí adaptivní podvozek), seřídil si sedačku a připravil se ke startu. S pomyslným mávnutím praporku se od zadních pneumatik zakouřilo, motor šel do otáček a giulia se rychle blížila k první zatáčce, za kterou jsme ji s kameramanem a fotografem ztratili z dohledu.

Čas ubíhal, a kde se zrovna auto na trati nachází, jsme mohli odhadovat pouze podle řevu šestiválce rozléhajícího se po celém okolí, jakmile se ale naplnila druhá minuta, vyřítila se rudá kráska v lehkém driftu na cílovou rovinku a cílem proletěla více než dvoustovkou. David okruh s pevným startem zajel za dvě minuty, šest sekund a třiapadesát setin, zda je to rychle, nebo pomalu, jsme ale tou dobou ještě nevěděli. No, něco málo jsem už tušil...

Pak přišel můj čas. V Mostě jsem se poprvé svezl teprve letos v dubnu, režim Race jsem proto zavrhnul a spolehnul se na Dynamic. Reakce auta jsou v něm stále bezprostřední, na průběh jízdy však stále dohlíží elektronika (stabilizace jinak než přepnutím na Race vypnout nelze) a při plných brzdách dochází k aktivaci varovných blikačů. To mě sice osobně dost štvalo, bylo to ale pořád lepší než rozvěsit auto v jedné z mnoha zatáček, které tady projíždíte na plný plyn. Šlo přece o legraci a ne nelítostný souboj s časem za každou cenu…

Trať jsem si dopoledne pouze virtuálně projížděl na on board videích, bylo to ale k ničemu. Stopa by ještě šla, apexy jsem však občas míjel a na výjezdech ze zatáček byla činnost stabilizace opravdu hodně znát. Tohle auto vás totiž nechá buď provádět táhlé drifty (Race), nebo naopak dovolí pouze minimální vybočení zádi (Dynamic), avšak nic mezi tím.

Šlo to vcelku dobře, pak ale přišel nájezd do šikany ve spodní část okruhu (ta pod velkým reklamním obloukem) a bylo po výsledku. Alfa šla nejdříve nedotáčivě ven, pak bez jakéhokoliv zásahu přešla do přetáčivosti kontrolované stabilizací a já mohl v podstatě pouze držet volant a sledovat potřebný směr. Kdo ví, jak by to dopadlo bez stabilizačního systému, protože na kameře to takový hrůza nebyla. Tak či tak jsem cílem projel s časem 2:15,30, což je podle měřítek Davida Vršeckého hrůza, ne tak ale pro člověka, který si dal v Mostě vlastně první ostré kolo bez jakéhokoliv tréninku. Zatímco on už naplno protínal cílovou čáru, já jsem teprve vyjížděl z poslední zatáčky...

Jak auto jezdí, si podrobně řekneme zítra, o zhodnocení jsem však požádal také Davida, jehož názor se rovněž dočtete. Zatím mohu říci pouze tolik, že umí Quadrifoglio letět neskutečnou rychlostí na rovinkách i v zatáčkách a rozhodně nejde o vůz, který se naučíte řídit za hodinu na okruhu. Jak celý náš „závod“ probíhal, uvidíte v přiloženém videu a také na fotografiích. Fotil pro nás Jirka Sedláček, jeden z nejlepších pražských automobilových spotterů. Myslím, že zítra se máte nač těšit!

Foto: Jirka Sedlacek l Photography

Jan Mička
Diskuze (201)
Avatar - Hammunasakra
13. 8. 2016 12:06
Re: Proč???
Ultratrapný = a to fakt hodně :no: :-!

Viděl někdy horší video tohohle typu? Český neměcký anglický? Taky ne žejo? = tak neblábol
;-)
Avatar - positivemind
12. 8. 2016 20:30
Re: Jetsli
Ale ta oktavka ma seriovou leda karoserii :)) a je na ni vymeneny fakt vsechno. Tuna uprav na motoru, vyfuku, podvozku...

Ta nedotacivost v posledni zatacce je brrrrrr :*)
Avatar - wakantanka
10. 8. 2016 14:19
Re: muj test stejneho exemplare
Keby som mal niečo proti tvojim jazdným dojmom, tak reagujem rovno na teba nie? >:D
Ja beriem vyjadrenia jak jednej tak druhej strany a v dobrom tíško závidím možnosť zviezť sa v takomto úžasnom aute. :yes:
Avatar - Hammunasakra
10. 8. 2016 12:22
Re: Palec
Nevíš? Vždy a znovu a znovu Mičky >:D >:-[]

Odpovíš už konečně proč? ;-)
Avatar - Hammunasakra
10. 8. 2016 12:21
Re: Libi se mi...
Tak sem se mrk na ten článek a diskuzi = no jestli si nezaznamenal totální blbost v článku a hlavně nesčíslněkrát opakovaný a právem kritizovaný přesně opačný bodový hodnocení = moc číst neumíš ;-)

Tahle prasárnička přispěla k tomu že šlo o asi nejdelší diskuzi = ty jako vždy jednoznačně na straně Mičky :-)

Ono máme nejspíš stejnej názor na to jak jezdí po okruhu = jen to jeden z nás okecává a druhej mírně kritizuje >:-[]