Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab chce letos prodat až 60.000 vozů, zisk tím ale nevytvoří

redakce AUTO.CZ
Diskuze (49)
Švédská automobilka Saab předpokládá, že v letošním roce prodá 50.000 až 60.000 aut. Uvedla to nizozemská společnost Spyker Cars, která letos Saab koupila. Saab zřejmě ještě letos zůstane ztrátový. Spyker ani Saab během poslední dekády nevytvořily zisk.

Saab tento měsíc uvedl, že bude muset prodávat více než 100.000 vozů ročně, aby dosáhl vyrovnaného hospodaření. Loni se prodej Saabu propadl pod 40.000 vozů, automobilka však doufá, že v roce 2012 se díky novým modelům vyšplhá na 125.000 prodaných aut.

Spyker se začátkem roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (7,6 miliardy Kč) v hotovosti a akciích.

Výrobce luxusních sportovních vozů Spyker loni vykázal ztrátu 22,9 milionu eur. V pátek uvedl, že závěrečnou platbu 24 milionů eur americkému koncernu GM pravděpodobně splatí včas v letním termínu z vlastních prostředků. Akvizici finančně zajistil i úvěr od Evropské investiční banky (EIB).

V minulém roce, který byl posledním celým rokem v hospodaření Spykeru před akvizicí Saabu, Spyker vyrobil 31 vozů. Stojí kolem 200.000 eur (přes pět milionů Kč). V roce 2008 Spyker vyrobil těchto aut 43, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (49)
30. 3. 2010 09:40
Re: chudák švédskej poplatník...
jenže BMW zdaleka není závislé doslova od každého zákazníka. Saab je v situaci, kdy nabízí v rámci konkurence nejstarší model, který má sice pár špičkových fičúr, ale konkurence má širší paletu modelů/motorů a pod. Takže si nemůže dovolit stratit žádného zákazníka - tady se prostě šetřilo na nesprávném místě. Pár euro navíc a mohl tam být slušný display s moderní grafikou a nemusel bys pak zákazníka odkazovat na vestavěnou navigaci... Ono to vypadá jako prkotina, ale kupovat nového Saaba a dostat tohle...
Avatar - Balkan
30. 3. 2010 00:42
Re: komu
ceny ojetin su tak ako vsetko na zaklade dopytu a ponuky a kvalita moze ale nemusi zohravat rolu pri dopyte. Inak, ked sm e pri tom- pozeral som tie jazdnene SAaby ceny u nizke,ale nejak extrem? ani nie, podobne ako rovnako vybavene BMW 3 alebo Mercedes C. Dokonca- velke prekvapenie- 9-7X bol dost drahy, a to sa jedna o SUV s motorom 4.2!!!! a ber na vedomie ze boli akcie a novu 9-3ku kupios za podstatne menej nez BMW, alebo Audi. Mne sa osobne paci Cadillac a ten, aspon v EU drzi lepsie hodnotu nez porovnatelne nem. auta :-( co je skoda,lebo by som si rad uz konecne nieco kupil od Caddyho
29. 3. 2010 15:12
Re: chudák švédskej poplatník...
tady vůbec nejde o barvu displaje, ale o jeho grafiku. Sorry, ale to mám pomalu lepší grafiku v 10 let staré Xsaře, a to ještě zdaleka není top verze >:-[]

Ano, integrovaná navigace to určitě vyřeší, ale když jí z jakéholiv důvodu někdo nechce a objedná si základní rádio, tak tohle bude bohužel jedna z prvních věcí kterou v autě uvidí. Mně se třeba palubka hodně líbí, chápu že pro někoho je její výzor zastaralý a pod. A dát tam trošku lepší display, bylo by to vše ok.
29. 3. 2010 14:06
Re: chudák švédskej poplatník...
Miele jsou dobrý... ;-) O tom saabu bych to ale už úplně netvrdil. Neříkám, že jsou špatný, jen to, že jsou lepší auta. Ten interiér je tak z roku 1990. OK - někomu to třeba příjde v pohodě. Každopádně jdou svojí cestou, ale provozně to na úplnou špičku nemá. Přeci jen ten GM do pěkně dojebal. Není to tak dávno, co v interiéru měli spoustu dílů snad ze starších generací astry... :'-(
29. 3. 2010 13:57
Re: chudák švédskej poplatník...
všechno OK, ale to rádio prostě musíš uznat je hanbou pro Saab. Chápu, že v rámci unifikace a katování kostů tam narvali co šlo z produkce sesterských automobilek, ale kupovat 9-3X a dostat tuhle parodii na display... To není jen o funkčnosti, prostě za tyhle prachy člověk už jaksi očekává že to bude trošku i vypadat (třeba trošku jinak než v Aveu >:-[] )