Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a její hospodaření za první polovinu roku 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů hlásí růst provozního zisku i čistých tržeb za prvních šest měsíců letošního roku.

Tržby společnosti Scania za první pololetí roku 2017 vzrostly oproti stejnému období loňského roku o 17 procent na 58,7 miliard švédských korun.

Podle slov Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania, bylo toto období ovlivněno vysokými investicemi a také výrobními náklady rozdělenými do dvou produktových řad, ale i přesto se podařilo dosáhnout výborných výsledků díky vysoké poptávce po nových nákladních vozidlech a pokračujícímu pozitivnímu trendu ve službách.

Příjmy za první pololetí roku 2017 činily 6.464 mld. Švédských korun, což představuje provozní zisk 11,0 procent. Počet objednávek nákladních automobilů vzrostl oproti stejnému období loňského roku o 29 procent.

Poptávka po nákladních automobilech v Evropě zůstává vysoká díky příznivé ekonomické situaci a podíl společnosti Scania na trhu nákladních vozidel činí v Evropě 16,8%. V Eurasii je trend poptávky pozitivní, protože Rusko pokračuje v oživení ekonomiky.

V Asii se poptávka zvýšila díky dobrým obchodním výsledkům, zejména v Číně a Íránu.

V Asii se segment evropských nákladních automobilů rozvíjí v souladu s rozvojem logistických systémů – na čemž mají největší podíl velcí hráči na poli elektronických obchodů.

Trend v Latinské Americe je rovněž pozitivní a v Brazílii lze sledovat rostoucí poptávku zejména v souvislosti se zvýšenou aktivitou v zemědělském sektoru.

Objednávky autobusů a autokarů zůstaly celkově silné, ale ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016 se mírně snížily. V oblasti motorů je trend poptávky pozitivní ve všech třech segmentech - průmyslovém, námořním a energetickém.

Výnosy z poskytování služeb dosáhly rekordní výše 11,7 miliardy švédských korun, což představuje nárůst o 12 procent. Je to díky prodloužené době provozuschopnosti vozidel v zákaznických flotilách a také díky 270.000 vozidlům připojených k online službám Scania.

Finanční služby vykazovaly provozní výnosy ve výši 520 milionů švédských korun a úvěrové ztráty zůstávají na nízké úrovni.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Ada je zase tady
5. 8. 2017 13:54
Řeknu to jednoduše
všude roste poptavka po dieselech PD :yes: