Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scion FR-S Sports Coupe Concept: FT-86 počtvrté (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Toyota si pro autosalon v New Yorku připravila další evoluci konceptu FT-86, která zde vystupuje pod označením Scion FR-S Sports Coupe Concept.

Scion má v portfoliu značek koncernu Toyota na severoamerickém trhu roli výrobce vozů pro mladé. Kompaktní sportovní kupé s motorem vpředu a pohonem zadních kol bude v jeho nabídce vhodně doplňovat model tC, který má sice karoserii kupé, ale pohon předních kol.

Scion FR-S Sports Coupe Concept, jehož označení je zkratkou pro Front-engine, Rear-wheel drive, Sport, je vizí budoucího modelu své značky a mladším sourozencem Toyoty FT-86 a konceptu Subaru Boxer Sports Car Architecture.

Právě s nimi sdílí techniku v podobě atmosférického dvoulitrového čtyřválce s protiběžnými písty. Tento motor by měl dostat systém D4-S, jenž kombinuje přímé a nepřímé vstřikování, což má zajistit nárůst výkonu a točivého momentu při zachování, respektive snížení spotřeby paliva.

Sériové kupé značky Scion s pohonem zadních kol má nabídnout možnost volby mezi šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou s možností změny rychlostí prostřednictvím pádel pod volantem.

S Toyotou FT-86 sdílí Scion kromě techniky i hlavní linie designu karoserie, ale jeho vnější rozměry jsou o něco větší. Celková délka FR-S Sports Coupe Concept je 4.272 mm, šířka 1.816 mm a výška 1.204 mm.

Jedná se tedy o prodloužení, rozšíření a snížení karoserie ve srovnání s letošním konceptem ze Ženevy. Délka Toyotou FT-86 II je 4.235 mm, šířka 1.795 mm a výška 1.270 mm.

Původní koncept Toyota FT-86 z roku 2009 má karoserii dlouhou 4.160 mm, širokou 1.760 mm a vysokou 1.260 mm. Rozvor náprav 2.570 mm je pro všechny tři vozy společný.

Newyorský Scion se kromě rozměrů od ženevské Toyoty odlišuje řadou stylistických úprav. Z přídě zmizela denní světla z LED, maska chladiče má jiný tvar, výraznější tvar mají přední blatníky a za předními koly již nejsou výdechy. Přepracování se dočkaly nástavce prahů i zadní blatníky.

Nejvíce odlišností je ovšem na zádi. Zde je nový tvar zadního okna, zmizel spoiler z víka zavazadlového prostoru, které má zcela nový tvar a třetí brzdové světlo tvoří jméno značky Scion. Zadní svítilny se vrátily konzervativnějšímu červenému provedení a radikální proměnu prodělal i difuzor pod zádí.

K posledním změnám patří design litých kol. Scion narozdíl od Toyoty stojí na 20palcových litých kolech Five Axis uchycených centrální maticí. Za nimi se ukrývají 18palcové karbon-keramické brzdové kotouče, do nichž se vpředu zakusují čtyřpístkové brzdové třmeny.

Linie kupé v červeném metalickém laku od společnosti BASF jsou podle tiskových materiálů inspirovány klasickou Toyotou 2000GT, zatímco ovladatelnost a jízdní vlastnosti mají připomínat populární Corollu AE86.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - CHerokee
24. 4. 2011 11:13
Re: Ještě dva-tři koncepty
Navíc, co se třeba mě týká, není to zrovna můj šálek kávy z hlediska designu, i když to je věc vkusu.
24. 4. 2011 10:38
Ještě dva-tři koncepty
a z lehkého, levného sporťáku pro každého bude druhý Lexus LF-A!