Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003 S: Sériová verze nabídne 750 koní (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Scuderia Cameron Glickenhaus se začíná připravovat na premiéru konečné podoby svého silničního supersportu SCG 003 S.

V létě roku 2006 ohromilo studio Pininfarina motoristický svět supersportem Ferrari P4/5 postaveným na základech modelu Enzo pro sběratele Jamese Glickenhause. Ten si svůj jedinečný kousek sice užíval v běžném provozu, ale toužil i po závodní verzi.

Díky tomu vznikl druhý exemplář představený v roce 2011 a pojmenovaný již jen P4/5 Competizione, jehož základem se stalo Ferrari F430 GT2. V červnu stejného roku se tento vůz postavil na start závodu 24 hodin na Severní smyčce Nürburgringu.

Za volantem P4/5 Competizione tehdy se střídali Mika Salo, Luca Cappellari, Nicola Larini a Fabrizio Giovanardi. V celkovém pořadí tento vůz skončil na 40. místě a ve své třídě E1-XP2 byl třetí, což jsou vzhledem k náročnosti celého závodu vynikající výsledky.

Jamese Glickenhaus ovšem toužil po zcela vlastním stroji, který nebude jen překarosovanou evolucí Ferrari a díky tomu se v roce 2013 objevily první zprávy o vývoji vozu pojmenovaného SCG 003, přičemž zkratka znamená Scuderia Cameron Glickenhaus, zatímco číselné označení odkazuje na skutečnost, že je to po dvojici P4/5 třetí projekt v pořadí.

Koncem roku 2014 jsme se dočkali prvních záběrů maskovaného prototypu a začátek roku následujícího přinesl odhalení podoby závodního SCG 003 C (Competizione) i silničního SCG 003 S (Stradale) spolu s informacemi o technice verze označené písmenem C.

V průběhu loňského i letošního roku pokračoval vývoj a došlo i na ostré nasazení SCG 003 C do vytrvalostních závodů, zatímco o silniční verzi se příliš nemluvilo. Nyní se ovšem objevily nové informace o technice SCG 003 S i termínu premiéry jeho finální podoby.

Scuderia Cameron Glickenhaus hodlá produkční SCG 003 S podle webu Motor1 představit v příštím roce na autosalonu v Ženevě. Výroba vozu má probíhat u italské společnosti Manifattura Automobili Torino.

Kupé, v jehož konstrukci je hojně využito kompozitních materiálů, má být vybaveno vidlicový osmiválcem o objemu 4,4 litru naladěným na 552 kW (750 k). Tato hodnota má mířit na kola zadní nápravy a SCG 003 S má zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za méně než 3,0 s, zatímco maximální rychlost se má pohybovat nad 350 km/h.

Scuderia Cameron Glickenhaus uvádí, že SCG 003 S má být se schopností vytvořit boční přetížení 2G nejrychlejším autem v zatáčkách schváleným pro běžný silniční provoz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)