Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostrý hot hatch ještě ostřejší! Přivítejte Seat Leon Cupra R

David Bureš
Diskuze (46)

Naznačovaná vrcholná verze Seatu Leon Cupra je realitou. Dostala ještě silnější benzinový dvoulitr a vznikne jen v limitovaném počtu exemplářů.

Hlavní hvězdou stánku Seatu na letošním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem bude malé SUV Arona, španělská značka ale nezapomíná ani na svůj sportovní styl. Na IAA totiž představí také vrcholnou verzi kompaktního hatchbacku Leon, nazvanou Cupra R. Po tomhle stroji se petrolheadi utlučou!

Cupra R totiž bude hodně ostrým dílem. Dosavadní přeplňovaný dvoulitrový benzinový čtyřválec totiž ještě posílí, na celkových 310 koní (228 kW), přičemž všechna síla agregátu bude posílána výhradně na přední kola, a to pomocí šestistupňové manuální převodovky! Už nyní hodně ostrý hot hatch tak bude ještě ostřejší a výkonově se vyrovná koncernovému sourozenci v podobě VW Golf R, který se ale spoléhá výhradně na pohon všech kol.

Komu by ale manuál nevyhovoval, bude si Leon Cupra R moci pořídit i s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou. V takovém případě ale výkon klesne na 300 koní (221 kW), tedy na hodnotu, jakou disponuje už dnešní Leon Cupra. Pohon jen předních kol ale bude zachován.

Při objednání automatu tak Leon Cupra R bude hlavně o designových změnách. Oproti výchozímu autu se „eRko“ liší jedinečnými karbonovými detaily vpředu i vzadu, specialitou jsou i prvky vyvedené v neobvyklé měděné barvě, jako jsou kola, kryty zrcátek nebo loga výrobce. Uvnitř zase najdeme volant i hlavicí řadicí páky potažené alcantarou.

Jen o designových výstřelcích to není. Cupra R má jinak naladěný adaptivní podvozek a nový výfukový systém. Specialitou jsou i brzdiče Brembo nebo jiný odklon kol přední nápravy.

Zájemci o tohle ostré náčiní by přitom neměli váhat s objednávkou. Seat postaví jen 799 exemplářů Leonu Cupra R, což z něj udělá speciální zboží. Všechny vozy přitom budou lakovány jedním z pouhých tří nabízených odstínů – černého, šedého a matně šedého.

David Bureš
Diskuze (46)
Avatar - JDM
5. 9. 2017 18:22
Re: Sklamanie...
nojo ale tím frajer na benzince nebudeš ale když budeš říkat že máš velkej kůler s vedením na zakázku, závodní vejfuk a vyladěno na 400koní tak jsi kápo široko daleko ...
5. 9. 2017 12:35
Re: Zjednali nápravu alespoň zde?!
No jestli nebyla původně na tak silné motory stavěná, tak to zřejmě nebude ta původní stará převodovka ne?
5. 9. 2017 12:34
Re: Zjednali nápravu alespoň zde?!
ne ne to jen patřilo k tomu 6 stupňovýmu. Ne k automatu. 7 stupnů je moc. Auto pořád řadí kvalty jsou krátky a to není vůbec žádoucí. Já bych si samozřejmě vybral manuál, ale dát místo 7 kvaltu 6 kvalt je dobrej krok. Tak jsem to myslel.
5. 9. 2017 12:30
Re: Sklamanie
Vidíš to mě vůbec nenapadlo. Pak je mi to ovšem jasný. Sorry. ;-)
Avatar - Bully_
4. 9. 2017 19:44
Re: Sklamanie...
Upravit ale řidiče, aby se dostal na takovou úroveň, že dokáže využít aspoň část potenciálu Cupry už v sérii, to je mnohem těžší.