Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seriálové Ferrari 308 GTS Toma Sellecka mění majitele. Za pakatel...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
I zdánlivě obyčejné vozy Ferrari z 80. let nabývají na hodnotě. A co teprve tehdy, když jde o auto ze slavného seriálu!

Kriminální seriál Magnum (v originále Magnum P. I.) s Tomem Selleckem v hlavní roli znají dobře i čeští diváci, vysílala jej jedna z komerčních televizí. Na své si přišel i automobilový fanoušek, protože soukromý detektiv Thomas Magnum jezdil po havajském ostrově Oahu v červeném ferrari, které mu svěřil jeho chlebodárce, boháč Robin Masters. Právě jedno z těch, které se zde objevily, má v katalogu aukce v arizonském Scottsdale síň Bonhams. Bylo jich samozřejmě více, v první sezóně používal ještě karburátorové 308 GTS ročníku 1978, pro druhou, třetí a počátek čtvrté měl k dispozici o dva roky mladší exemplář, už se vstřikováním.

Během roku 1984 přešel na zcela nové 308 GTS Quattrovalvole s VINem ZFFUA13A4E0051941 a číslem motoru 00383, právě to je předmětem dražby. hrálo tudíž až v pozdějších dílech do poloviny 80. let, seriál se pro CBS natáčel v období 1980-1988. Je opravdu autentické včetně patřičného certifikátu Ferrari North America. Pro každou sérii se běžně používalo pět totožných aut a právě severoamerické zastoupení se o ně tenkrát staralo.

Čtyřventilové vozy typu 308 poháněl uprostřed napříč umístěný třílitrový atmosférický vidlicový osmiválec Tipo F106. Agregát DOHC přesného zdvihového objemu 2926 cm3 měl v americké specifikaci, už se vstřikováním paliva Bosch K-Jetronic 173 kW (235 k) v 7000 otáčkách. Samozřejmostí bylo nezávislé zavěšení na obou nápravách i kotoučové brzdy na všech kolech. Půvabné karoserie vyráběl Scaglietti, ale navrhl je Leonardo Fioravanti, tehdy pracující pro studio Pininfarina.

Po skončení natáčení konkrétní auto vystřídalo jen dva soukromé majitele. Prvním byla žena, Georgia Anne Walsh, která si jej nechala opravovat u dealera Ferrari ve Walnut Creek. V dubnu 1989 svou 308 GTS nabídla k prodeji, už pod jménem Georgia Ann Newsome, přes bývalého zaměstnance této firmy Michaela Moncriefa. V té době měl vůz najeto pouze 12.000 mil (19,3 tisíce kilometrů) a rychle putoval k novému vlastníkovi, na toho třetího čeká...

Rudý bolid je ve skvělé kondici, tachometr ukazuje 35.629 najetých mil (57.339 km). Jediným neoriginálním prvkem je aftermarketový výfuk od Tubi, který ovšem poskytuje uším tu správnou hudbu. Nechybí ani sada nářadí. Pokud by chtěl nový majitel svého slavného čtyřkolového miláčka zrekonstruovat, původní potrubí k němu dostane též. A také náhradní bezpečnostní pásy i kompletní dokumentaci včetně servisní knihy a faktur za opravy. Za 33 let byl pouze jednou přestříkán, těsně před prvním prodejem oné zmíněné dámě, pochopitelně u Ferrari North America použili vzorníkový odstín Rosso Corsa. Dodnes lak vykazuje pouze drobné vady. Interiér se dočkal dvou přečalounění. Na jaře 2015 prodělal ikonický krasavec poslední servisní prohlídku, která vyšla na 5.000 dolarů, je to přece pořád ferrari, náklady na údržbu léty neklesají...

Bonhams nabídnou 308 GTS 19. ledna 2017 za 150-250 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 3,8-6,3 milionu korun. Oproti jiným modelům značky jde pořád o pakatel, ač se to normálnímu smrtelníkovi určitě nezdá. Americká pojišťovna Hagerty pochopitelně uvádí menší hodnoty vozů tohoto typu, ty v „excelentní“ kondici přijdou aktuálně na 83.900 dolarů (2,1 milionu Kč), ve „výstavní“ pak na 122 tisíc, tedy 3,1 milionu v naší měně . Ale nejezdily v seriálu a neřídil je kníratý Tom Selleck.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)