Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I tyhle šílenosti potkáte v Los Angeles: Růžové MPV, elektrický offroad nebo speciály ze Star Wars

David Bureš
Diskuze (7)
Vedle žhavých novinek jsou na autosalonu v Los Angeles k vidění i netradiční stroje. Honda přivezla růžové MPV, Nissan zase vozy s tematikou Hvězdných válek.

Netradičními úpravami a šíleně vypadajícími stroji je proslavený hlavně tokijský autosalon, jehož letošní ročník však byl vcelku konvenční, s méně výstřednostmi než kdysi. Naopak na právě probíhající autoshow v Los Angeles se pár zvláštností ukázalo. O které se jednalo?

Hned několik šíleností předvádí japonský Nissan, který v „hlavním městě filmového průmyslu“ připomíná využívání motivů z Hvězdných válek v reklamách na některé své vozy. Na svém stánku tak vystavuje hned šest vozidel upravených podle slavné filmové série, jejíž nejnovější epizoda míří tento měsíc do kin. Vystavená Altima má připomínat letoun TIE Fighter, Rogue Sport (americká verze Qashqaie) zase letoun A-Wing, prezentované Maximy zase evokují některé postavy ze Star Wars.

Další japonská značka, Honda zase vycházela ze světa komiksu. Model Odyssey byl přetvořen do růžového „Minnie Vanu,“ což je vtipná parafráze na slovo minivan. Automobil připomínající partnerku slavného Mickey Mouse poprvé představený již v létě oslavuje spolupráci mezi Hondou a Disney.

Mitsubishi pak při příležitosti letošního stoletého výročí od svého založení připomíná svůj Model A z roku 1917, tedy první sériový vůz značky. Jestli vám ale na něm přijde něco zvláštního, máte bystré oko. Ve spolupráci s firmou West Coast Customs byl automobil upraven tak, že využívá techniku aktuálních Mitsubishi, konkrétně modelu Outlander PHEV s jeho plug-in hybridním pohonem, pohonem všech kol a dalšími moderními prvky.

Zahanbit se ale nenechali ani američtí výrobci. Specialista na pick-upy GMC přivezl koncept Sierra 2500 Denali HD All Mountain, což přeloženo do češtiny je obří pick-up poháněný 6,6litrovým osmiválcovým turbodieselem, který je přizpůsobený horským podmínkám. To v tomto případě však neznamená nějaké zimní pneumatiky s parádním vzorkem, ale hned pásy od firmy Mattracks, které zajistí skvělý grip i v hlubokém sněhu nebo v bahně. A navíc takové řešení zvýší světlost auta...

Jiné firmy raději vsadily na elektřinu. Podobu spartánského elektrického offroadu Bollinger B1 známe už od léta, v Los Angeles se ale představuje americkým zákazníkům. Účelně navržený vůz je dostupný ve dvou verzích, dvoudveřové a čtyřdveřové, které je možné pořídit s dvěma různými bateriemi, s kapacitou 60 kWh, nebo 100 kWh. V závislosti na tom se dojezd Bollingeru pohybuje mezi 193 a 322 kilometry.

Naopak Ampere 1 je elektrický sporťák s netradiční koncepcí, jedná se o tříkolku. Bližší informace o technice však zatím neznáme, dojezd má však činit jen asi 160 kilometrů, nízká je i cena, stanovena je na 9.900 dolarů, tedy asi 213.000 korun. Její světová premiéra mimochodem probíhá v domácím prostředí, její autor, firma Ampere Motor USA, sídlí v Los Angeles. První vozy mají k zákazníkům putovat již v příštím roce, výrobce tvrdí, že je Ampere 1 už z 80 % hotov.

David Bureš
Diskuze (7)
4. 12. 2017 02:06
Re: americká kultúra
Hele Josef, co tak trošku zmírnit tu nenávist (nebo zavist)?
4. 12. 2017 02:04
Re: Rav4 Electric Vehicle
Jezdíme na západní pobřeží pravidelně. Každý národ má svoje. My jsme vždy spokojeni. Pro fanouška pořádaných aut je na co se pořád dívat. Teď mám opet Rav4, tentokrát Hybrid, ale takovou Tundru bych si dovedl představit...
4. 12. 2017 01:27
Rav4 Electric Vehicle
Já mám z LA RAV4 EV, a nestěžuju si. Najedu s ní ještě dnes na jedno nabití okolo 190km. To je slušná porce; dnes mnohé auta z EU bez gýče nenajedou to, co auto z roku 2003...
Mokvat jedy by vám šlo, ale byli jste nejdál tak v kotěhůlkách. Dudi.
3. 12. 2017 20:54
Re: americká kultúra
Proč americká kultura? Ty kýče tam mají Japíci, Nissan, Mitsu, Honda. GMC i elektrický off-road jsou normální užitková auta.
Avatar - Ada je zase tady
3. 12. 2017 20:28
Re: americká kultúra
Ta společnost je chorá :no: