Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skandál VW s emisemi. Kde je zakopaný pes? Nejsou v tom sami!

Tomáš Dusil
Diskuze (417)
Že největší německá automobilka v současnosti čelí gigantickému skandálu z důvodu podvádění při měření emisí v USA jste si u nás přečetli už v několika článcích. Co za tím stálo a proč k tomu došlo? A je možné, že v tom VW není zdaleka sám?

Jak se zdá, problém s podvodem při emisním testu vznětových modelů koncernu Volkswagen na trhu v USA bude mít dalekosáhlé následky. Už včera spadly akcie společnosti o 20 procent. A navíc, nad společností visí Damoklům meč v podobě hrozby pokuty až 18 miliard amerických dolarů. To ale není zdaleka vše. Jak napsal The New York Times, majitelé až 482 000 dieselový modelů prodaných v USA od roku 2009 budou muset v souvislosti s emisemi navštívit servis, a to v rámci svolávací akce.

Konkrétně se to týká majitelů Volkswagenu Jetta z let 2009-2015, dále Beetlů 2009 až 2015, Golfů ze stejného období a Passatů od roku 2014 do současnosti. A také Audi A3 vyráběného v letech 2009-2015.

Skandál v USA postupně vyvolává emoce i v jiných zemích. Třeba Jižní Korea má v plánu nechat zkontrolovat přibližně 4000 až 5000 aut skupiny VW. Konkrétně půjde o VW Jetta a Golf a také Audi A3, všechny vyráběné v letech 2014 až 2015. Další zemí, která projevuje zájem o kontrolu vozidel německé značky, je Austrálie. Před krátkou dobou navíc Volkswagen potvrdil, že zmíněný problém se týká motorů EA189 předchozí generace vznětových čtyřválců 2.0 TDI CR. To čítá zhruba jedenáct milionů vozidel po celém světě, tedy i domácí Škody. Jakým způsobem se kauza dotkne českých motoristů, budeme sledovat. Připravuje další, podrobný materiál.

Pomohla náhoda

Na to, že dieselové Volkswageny v praxi vypouštějí mnohem více emisí se přišlo takříkajíc náhodou. Za celou záležitostí stojí málo známá organizace Council on Clean Transportation (ICCT). Její pracovníci si prostě jen chtěli ověřit, zda v USA prodávaný dieselový VW Jetta vypouští při běžné jízdě do ovzduší to, co uvádí jeho výrobce v materiálech z oficiálních emisních kontrol.

Výsledek byl šokující. Při ověřovacích zkouškách uskutečněných na západním pobřeží USA překročila vznětová Jetta stanovenou hranici množství emitovaného oxidu dusíku až 35násobně! Větší Passat posléze až 20násobně.

Zprávu o měření, které ukázalo na obrovské rozdíly mezi udávanými a skutečnými hodnotami agentura ICCT poslala nejen americkému zastoupení Volkswagenu, ale také do známé vládní agentury pro ochranu životního prostředí EPA (Enviromental Protection Agency). Je to o to větší paradox, když uvážíme, že hříšné modely byly vybaveny takzvaným „čistým dieselem,“ kdy Volkswagen v masivní reklamní kampani nabádal obyčejné Američany k nákupu svých vznětových modelů.

Cílem německé značky bylo, aby se vznětový motor dostal do hlubšího povědomí amerických kupujících nových automobilů. Jedním ze smyslů celé strategie bylo rovněž konkurovat Toyotě a jejím hybridním vozidlům. Jak jistě víte, v USA se vznětové motory těší mnohem menší oblibě než v Evropě.

Auto to pozná

A jak to celé funguje? Laicky řečeno, inkriminovaná vozidla byla vybavena softwarem, který pozná, že se vozidlo právě nachází v emisním testu a tomu přizpůsobí řízení emisního systému. Naopak při běžné jízdě jej deaktivuje. Jak řekl Drew Kodak, výkonný ředitel agentury, která podvod odhalila: „V okamžiku, kdy je emisní systém vozidla plně funkční, vykazuje motor vozu určité kompromisy mezi poskytovaným výkonem a množstvím vypouštěných emisí.“

Co si ale máme představit pod pojmem „software, který rozpozná, kdy je vozidlo v emisním měřícím cyklu?” Na to jsme se zeptali Libora Fleischhanse, jednatele firmy IHR-TECHNIKA, která patří k předním tuzemským společnostem, zabývajících se diagnostikou motorových vozidel. „Strategie lepšího ohřívání katalyzátoru a udržování jej v optimální teplotě je hlavním klíčem k úspěchu při likvidaci složky NOx, tedy oxidů dusíku,“ začíná s objasňováním problému Fleischhans. A dodává: „Pokud toto splníte, bude takové vozidlo vykazovat nízké emise, ale zároveň o něco vyšší spotřebu paliva. Také pokud budete požadovat hlavně výkon motoru, není zaručeno, že se dostanete v uvedeném případě na jeho maximum.“ Tohle je ovšem nutné k tomu, aby emisní test vozidla vyšel tak, jak má.

Že se vůz nachází v emisní testu, poznají jeho řídicí jednotky již několik sekund po startu. K tomu má elektronika několik indicií. „Pokud se vůz od nastartování motoru a řekněme při teplotě kolem dvaceti stupňů v přesném okamžiku rozjede na stanovenou rychlost a zároveň přitom nikdo nepohne volantem o více než jeden stupeň, software má jasno. Při měření na válcích se totiž vozidlo stranově nepohybuje, jede jen rovně,“ objasňuje celou věc Libor Fleischhans. Zároveň však dodává, že takových nápověd je více. „Tento algoritmus několika společných znaků vede k tomu, že auto jednoduše pozná, kdy se nachází v testu měření emisí,“ dodává Fleischhans. Zmíněný algoritmus řízení motoru je tak vlastně naladěn plně v součinnosti s emisním testem.

Jen špička ledovce

Celý humbuk okolo emisí koncernu Volkswagen může na první pohled budit dojem, že největší německá automobilka, respektive její severoamerická větev, jsou banda průšvihářů. Aktuální kauza má ale mnohem větší dopad. Mezi „lidem automobilovým“ se totiž objevují názory, že zmíněné odhalení VW je pouhou špičkou ledovce. Z toho lze usuzovat, že uvedené podvody dělají i jiní výrobci aut, jen se na to zatím nepřišlo. Volkswagen měl tu smůlu, že si jej výše uvedená agentura ICCT „náhodně” vybrala. Proč zrovna zástupce Volkswagenu a ne třeba Mercedesu či BMW, kteří rovněž v USA propagují vznětové motory, se už asi nedozvíme.

V každém případě je jisté, že tato kauza bude mít dalekosáhlé následky do budoucna a není vyloučeno, že jde o začátek když už ne konce, tak minimálně výrazného poklesu obliby vznětových motorů A to i na starém kontinentě.

Z české praxe

Nabízí se otázka, zda je popsaná kauza záležitostí pouze severoamerického trhu. I u nás se při nezávislých měřeních odborníci zabývající se diagnostikou občas setkávají s podivným projevem emisního systému během jízdy. A to napříč automobilovými výrobci. „Příkladem může být nezvyklé chování systému recirkulace výfukových plynů EGR, který má výrazný podíl na snižování teploty spalovaní, s čímž jde ruku v ruce množství produkovaných emisí oxidů dusíku, “ vysvětluje Libor Fleischhans. A dodává: „Jízdní zkoušky ukazují, že ventil systému EGR se uzavře třeba na celých čtyřicet kilometrů jízdy, aniž se při tom uloží do paměti řídicí jednotky motoru jakákoliv závada.“

„Jiným příkladem může být vstřikování kapaliny AdBlue, kde jsme u nejmenované značky zaznamenali tzv. "šetření" močovinou, kdy se režim vstřikování do výfuku naprosto změnil v tom smyslu, že vozidlo při zkušební jízdě v těch samých režimech, kdy močovinu vstřikovalo, vstřikování močoviny zastavilo, a vůz jel třeba 30 km naprosto bez jediného vstříknutí močoviny, prostě jako kdyby systém močovinou šetřil," vysvětluje Fleischhans. A dodává: „Podobné chování na válcové zkušebně jsme ani při opakovaných testech nikdy nezaznamenali. Naopak močovina byla vstřikována s naprosto železnou pravidelností přesně v těch samých úsecích". Popsaný vzorek nicméně nepocházel z koncernu VW... „A pak jsou tu ještě opravy. Při nich se setkáváme s tím, že určité věci na některých vozidlech fungují bez problémů a na jiných ty samé systémy s komplikacemi. Jde o konstrukční šikovnost každého výrobce. Bez chyb nepracuje nikdo. Musíme mít na paměti, že jsou to stále jen lidé, kteří techniku vyvíjejí. Že ale přeroste tato snaha "stačit" technicky a přitom "nepředražit" v tyto cílené podvody a trend, mne překvapuje,” uzavírá celou věc Libor Fleischhans.

Tomáš Dusil
Diskuze (417)
28. 9. 2015 22:25
Re: R&D
Ale bylo, od krize šli ceny dost nahoru..

Obzvláště po oslabení koruny ;-)
28. 9. 2015 22:21
Re: Solda(uto)teska v protiutoku!
Díky _Teddy_!! Chtěl jsem napsat to samé.

"...Nejsou v tom sami!..." je opravdu drzost!

Je pravděpodobné, že to tak je, jen bych si to ROZHODNĚ nedovolil napsat do titulku jako fakt s důkazem: ''Mezi „lidem automobilovým“ se totiž objevují názory, že zmíněné odhalení VW je pouhou špičkou ledovce.''

Kachnám ZDAR
28. 9. 2015 22:06
Re: Pro autora
To je odpověď hlavně pro autora :-)

Proč si vybrali proboha zrovna VW ;-) ?
28. 9. 2015 06:55
Re: Kde je zakopaný pes?? V Rusku!!!!!!!!!
Kdyby VW neinvestoval v Rusku, tak by žádný problém nebyl. Jenže si v září otevřel v Rusku novou továrnu na motory a to se v době sankcí muselo nějak potrestat. O emise vůbec nejde. Bravo USA bravo EPA. :yes: :yes: :yes: :yes: 8-s >:-[] :yes:
26. 9. 2015 14:36
Švýcaři zakázali prodej dieselových aut koncernu VW
Švýcaři zakázali prodej dieselových aut koncernu VW, jedná se asi o 180 tisíc neprodaných aut (VW, Škoda, Audi, Seat), nařízení se netýká již prodaných aut, jejich majitelé s nimi mohou dál jezdit (zatím). >:D >:D >:D