Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric pronikla na mexický trh

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Plzeňská společnost Škoda Electric se bude podílet na výrobě trolejbusů pro mexickém město Guadalajara.

Škoda Electric bude dodavatelem kompletní elektrovýzbroje pro moderní trolejbusy, na jejichž výrobě bude spolupracovat s firmou Dina, významným mexickým výrobcem autobusů.

Obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch uvedl, že montáž pětadvaceti trolejbusů bude za přímé podpory odborníků plzeňské společnosti probíhat přímo ve výrobním závodě firmy Dina.

Nová vozidla mají ve srovnání s těmi, která nahradí nabízet hospodárnější provoz, větší komfort pro cestující i řidiče a v jejich výbavě bude i diesel generátor, který jim umožní nezávislý provoz na trakčním vedení.

K podpisu smlouvy o zakázce v hodnotě na úrovni 100 milionů korun došlo počátkem února letošního roku. První cestující se mají novými trolejbusy projet ještě do konce roku 2015.

Guadalajara je druhé největší město Mexika ve státě Jalisco s více než 1,6 milionem obyvatel a celkovou aglomerací přes 5 miliónů. Tamní dopravní podnik Sistecozome v současné době investuje nejen do nových vozidel, nahrazujících několik desítek let staré vozy, ale také do modernizace stávajících trolejbusových linek.

Pro Škodu Electric je aktuální kontrakt první sériovou dodávkou vozidel do Mexika a oblast Latinské Ameriky je pro ni jako výrobce trolejbusů velmi zajímavým teritoriem.

V loňském roce vyrobila Škoda Electric rekordních téměř 300 trolejbusů a navíc získala několik velmi zajímavých zakázek.

Jedná se například o dodávku kompletní elektrovýzbroje pro až 108 trolejbusů do maďarského hlavního města Budapešti, opci na 40 moderních vozidel do Bratislavy, kam zamíří celkem 120 vozů, modernizaci 32 kloubových trolejbusů v Bostonu v USA, nebo výzbroje a montáž 49 trolejbusů pro italskou Bolognu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
17. 2. 2015 08:38
Trošku neúplná informace
Pro ŠE je to sice první kontrakt v Mexiku, ale navazuje na ŠkodaExport, který dodal kompletní investici do Guadalajary na začátku devadesátých let. Včetně kompletních trolejbusů. Takové upřesnění by přece nesnížilo úspěch ŠE....