Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP: Škoda Fabia II proti zdi (crashtest video)

Ondřej Láník
Diskuze (71)
Ještě jednou se vracíme ke crash-testům Škody Fabia II, které zorganizovala a provedla respektovaná organizace Euro NCAP. Dnešní zastavení bude zejména nad pohyblivými obrázky, které nebyly v době zveřejnění k dispozici.

První automobil se proti deformovatelné bariéře rozjel rychlostí 64 km/h a narazil do ní řidičovou částí přídě, tak jak to ukládá testovací procedura. Z maximálně 16 bodů si Škoda Fabia za čelní náraz odnesla 13 bodů. Podle Euro NCAP zůstal prostor pro posádku zachován i po deformacích přídě, avšak nechybí zde obvyklá poznámka o nebezpečné struktuře přístrojové desky, která se dočkala střetu s dolními končetinami dvou figurín na předních sedadlech. Za to byly strženy body, které možná rozhodly o konečném počtu hvězd.

Druhý automobil, určený pro simulaci bočního nárazu, se střetl s bariérou jedoucí rychlostí 50 km/h. Pokud by výsledek hodnocení závisel jen na hodnotách biomechanického zatížení figurín ve voze, získala by Fabia plný počet bodů za boční náraz a náraz na kůl. Při bočním nárazu však došlo k uvolnění zámku dveří z polohy zavřeno do ne zcela zajištěné polohy zámku, a to tento model stálo v hodnocení Euro NCAP jeden bod. Za boční náraz tedy má Fabia 15 bodů z 16 možných.

codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112"

standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx/"

filename="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Front_1.wmv"

src="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Front_1.wmv"

autosize="0"

Name="MediaPlayer

ShowControls="1"

ShowDisplay="0"

ShowStatusBar="0"

width="450"

height="370">

Celkový výsledek ochrany cestujících na předních sedadlech tedy činí 13 bodů za čelní náraz, 15 bodů za boční náraz, 2 body za náraz na kůl a 2 body za připomínače nezapnutých bezpečnostních pásů. Celkem 32 bodů. Pokud by Fabia nasbírala v těchto disciplínách 33 bodů, získala by od Euro NCAP ne 4 hvězdy, ale 5 hvězd.

codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112"

standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx/"

filename="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Pole_1.wmv"

src="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Pole_1.wmv"

autosize="0"

Name="MediaPlayer

ShowControls="1"

ShowDisplay="0"

ShowStatusBar="0"

width="450"

height="370">

Ochrana dětí je v případě převážení 18 měsíčního dítěte v sedačce Fair BimboFix Type II ISOFIX, umístěné proti směru jízdy, naprosto bezchybná, jak při čelním, tak při bočním nárazu. Tříletý pasažér v sedačce umístěné po směru jízdy, během bočního nárazu začal rotovat tak, že pohyb hlavy sedačka nezachytila tak spolehlivě, jak měla. Za ochranu malých cestujících získala Škoda 36 bodů a celkem 3 hvězdy.

Přední nárazník nepředstavuje pro chodce a jejich dolní končetiny významné riziko, ale přední hrana kapoty si naopak neodvezla žádné body za ochranu chodců. Celkem tedy 17 bodů odpovídajících dnes obvyklým dvěma hvězdám.

Přesně před půl rokem Euro NCAP udělilo Škodě Roomster 5 hvězd za ochranu cestujících. Celkem získal Roomster za ochranu dospělých cestujících 14 bodů (čelní náraz), 18 bodů (boční náraz) a 2 body za přítomnost připomínačů nezapnutých bezpečnostních pásů.

codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112"

standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx/"

filename="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Side_1.wmv"

src="http://mmpuk.com/Skoda_Fabia_2007_Side_1.wmv"

autosize="0"

Name="MediaPlayer

ShowControls="1"

ShowDisplay="0"

ShowStatusBar="0"

width="450"

height="370">


Výsledek testu Škody Roomster si můžete prohlédnout v článku Euro NCAP: Škoda Roomster má 5 hvězd a jedno zaváhání.

crashtest skoda fabia euroncap video malevozy crashtest skoda fabia euroncap video malevozy

Ondřej Láník
Diskuze (71)
3. 9. 2007 14:16
Re: nekolik doporuceni
soory, zapomnel jsem se prihlasit
3. 9. 2007 12:08
Re: Samozřejmě že se věnuje více pozornosti domácí automobil
Vždy, keď o všetkom rozhoduje centrum, sa na neho regióny dívajú cez prsty. Za socializmu sa rozdiely vyrovnávali, aj preto je na Slovensku postoj ku minulému režimu zhovievavejší ako v ČR (možno to je aj nižšou životnou úrovňou - menej majetní viacej inklinujú k ľavici).

Ďalšiu vec, ktorú by si Česi mali uvedomiť, je to, že Slovensko zasiahla porevolučná transformácia viac ako Česko. Odniesol si to Havel, ktorý je mnohými na Slovensku považovaný za človeka, čo zničil slovenský vojenský priemysel.

Celkovo sa to potom zjednodušuje na flame: českí učitelia učili slovenských pastierov / ukradli ste nám slovenský poklad a zlikvidovali priemysel. Nezmyselné hádky vznikajú kvôli nepochopeniu postoja druhej strany.
3. 9. 2007 11:54
Re: Samozřejmě že se věnuje více pozornosti domácí automobil
Jasne. Treba brat veci s nadhladom. Kliatbou Slovenska sa stalo "delenie priemyslu", t.j. na Slovensku sa sustredovala prvovyroba a polnohospodarstvo a v Cechach finalna vyroba s potravinarskym priemyslom. Co je lukrativnejsie a co dokaze hospodarstvo tahat viac vpred, to snad vysvetlovat netreba. Rozdiely medzi cechmi a Slovenskom boli asi take, ako su teraz na Slovensku medzi zapadoma vychodom. Zial, nasledky sa nedaju dohnat zo dna na den.

Co sa tyka tolko kritizovanej a tak obhajovanej Skody, jej menu a oblubenosti by velmi ale naozaj velmi prospelo, keby sa k vysledkom tychto testov postavila trochu inak. So snahou riesit problem. A nie radsej vsetkych presviedcat, ze je to v poriadku.
3. 9. 2007 09:12
Re: pochopitelne
Hmm, to je naprosto jednoduche: Vezmeme-li v uvahu vzorek ctenaru Auto.cz a vzorek populace, tak vzhledem k tomu, ze velka cast populace vlastni vuz skoda, coz je pochopitelne, tak take je velmi pravdepodobne, ze tento pomer bude platit i mezi ctenari, kteri jsou podmnozinou obyvatelu CR+SR.
3. 9. 2007 06:21
Re: Samozřejmě že se věnuje více pozornosti domácí automobil
Pozeras na to prilis zaujate a jednostranne. Prapovod hladaj v casoch socializmu, ked vladla Praha a Slovensko bolo vzdy tak trochu na druhej kolaji, proste "duch starej zášte" sa tu este obcas vznasa. Druhou vecou je to, ze Skoda uz nie je nasa domaca znacka. Mozno by bola, ale tiez niektori "ceski bratia" na tomto webe ju povazuju iba za svoju, proste Slovaci uz ani nemaju narok ju za svoju pokladat. Sam sa tvaris ako majitel a svoju znacku povazujes za cudziu pre Slovakov, takisto aj cesky web (odhadujem, ze si velmi mlady, a casy, ked sme zili v jednom state si nepamatas). Divis sa preto, ze tuto ulohu ciastocne prebrala Kia? Volkswagen je v tomto smere mimo, pretoze nevyraba auta, ktore by sa u nas mohli predavat v takom masovom meradle ako Skoda a ake sance ma Kia. Podobne ako v Cechach je plno nekritickych obdivovatelov a skalnych Skody, tak na Slovensku rastie komunita Kia (hoci to nie je tak vehementne a presvedcive). Je na tom nieco divneho? Inak povedal by som, ze v Cechach je vyrazne viac fanusikov Skody ako na Slovensku Kie. Ale neda sa nevsimnut si ani rastuci pocet ceskych kritikov vasej domacej automobilky, najma za jej posledne pociny.

Pises, ako keby Skodu kritizovali iba Slovaci, a pritom to nie je pravda.

Pises, ze Slovencina je (zial?) hodne podobny jazyk cestine, tiez dobra blbina, keby si sa lepsie v skole ucil, zistil by si, ze vsetky slovanske jazyky vychadzaju zo spolocneho zakladu, slovecina a cestina maju k sebe velmi ale naozaj velmi blizko, podobne ako narody, ktore nimi rozpravaju.

Pises o muchach Kie, kritizujes ju bez toho, aby si to auto poznal prave tak, ako niektori (nie iba Slovaci) kritizuju Skodu. Tym padom si presne taky isty, ako ludia, ktorych tu hanis. Kto chce hodnotit pocinanie inych, mal by najprv sam byt o stupienok lepsi a objektivnejsi.

Pises, ze je tu najviac prispevkov proti Skode od slovenskych kolegov. Na co reagujes? Ako si vsimam, teraz sa pise skor o tom, ze dalsi clanok pre Skodu o tom istom, co tu uz bolo, je proste navyse, je reklamnym tahom a tiez tendencne napisany. Nevsimol som si zvlast vyraznu kritiku na adresu automobilky, Ty ano? Skus o vsetkom porozmyslat trochu realnejsie.

Skoda sa podla mna v poslednych rokoch trochu spreneveruje voci svojim domacim zakaznikom. Jednak sa trh podstatne zmenil a kazdy si moze vybrat s mnozstva znaciek, Skoda uz nie je takmer jedinym dostupnym autom ako tomu bolo kedysi. Za druhe tym svojim skalnym ani nijak nevychadza v ustrety, auta sa na domacom trhu predavaju drahsie ako v inych europskych statoch, ziadne zaruky ani vyhody vyplyvajuce z domaceho prostredia nie su (alebo o nich neviem). Dalsou vecou je setrenie v ramci koncernu, velmi viditelne prave na novej Fabii, o ktoru teraz ide. Naozaj si moze niekto mysliet, ze to vsetci budu bezvyhradne schvalovat? Bolo by to asi dost naivne, ze?

Takze prosim, vazeny anonym (bolo by lepsie, keby si mal nejaky nick, takto je to dost neosobne), skus nabuduce trochu viac objektivity, trochu viac lasky k svojim bliznym a trochu viac k teme a nie k ludom. Ja som urobil tiez tu istu chybu, za co sa ospravdlnujem vsetkym, co to vydrzali citat do konca - pisem o ludoch a skoro vobec o autach. Ale slubujem, ze sa v dalsom prispevku sa uz polepsim.