Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GAZ bude v Rusku vyrábět auta pro značky VW a Škoda

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Místo sedanů Volga Siber se budou v Nižném Novgorodu vyrábět auta koncernu VW.

V závodě ruské automobilky GAZ v Nižním Novgorodu se bude vyrábět přes 100.000 vozů značek Volkswagen a Škoda ročně. Plyne to z předběžné dohody o výrobní spolupráci, kterou dnes obě společnosti podepsaly. Volkswagen a jeho česká dceřiná firma Škoda Auto si dohodou s GAZ posílí aktivity na dynamickém ruském trhu.

"Rusko patří k trhům, které v příštích letech zřejmě porostou nejvíce. Ruský trh má proto pro růstovou strategii Škody mimořádný význam. Naše aktivity na tomto trhu chceme podstatným způsobem rozšířit," uvedl pro ČTK v tiskovém sdělení Škody Auto její předseda představenstva Winfried Vahland.

Volkswagen také podle agentury Reuters sdělil, že ruské vládě předložil prohlášení o záměru, kde potvrzuje svůj závazek splnit vládou vytyčená kritéria pro produkci automobilů v zemi. Volkswagen by tím v Rusku získal nárok na sérii vládních pobídek včetně nižších cel na dovoz autodílů.

Škoda s Volkswagenem zatím vyrábí v Rusku na závodě v Kaluze u Moskvy. Ruská vláda však nedávno schválila nová pravidla pro montáž aut v zemi, které podmínky pro takový podnik značně zhoršují, a Volkswagen se Škodou proto začaly zvažovat přesun produkce do Nižního Novgorodu, kde GAZ hledá novou práci pro své linky.

Ruská vláda se zpřísněním pravidel pro jednoduchou montáž snaží zvýšit podíl domácí výroby a za splnění kritérií nabízí pobídky a možnost rozšíření produkce. Světoví výrobci se tomu snaží vyjít vstříc, protože nechtějí ztratit pozice na silně rostoucím a hladovém trhu a potřebují nahradit útlum poptávky na západních trzích. Vláda dala zahraničním automobilkám na předložení prohlášení o záměru ohledně plánů své produkce v Rusku termín 28. února.

O plánech firem Volkswagen a GAZ na společnou výrobu aut v Rusku informovaly minulý týden zdroje agentury Reuters a tento týden Siegfried Wolf, předseda společnosti Russian Machines, která je majitelem GAZ. Podle nich by měl mít společný závod kapacitu až 300.000 vozů ročně a kromě řady modelů VW vyrábět rovněž vozy Škoda Octavia a Yeti.

GAZ, který patří do impéria miliardáře Olega Děripasky, se původně chystal v Nižním Novgorodu vyrábět až 160.000 sedanů Volga Siber ročně. Kvůli slabému odbytu a ekonomickému propadu se zde však po dvou letech výroba loni na podzim zastavila a firmě se uvolnily velké výrobní kapacity. Firma proto začala jednat o jejich naplnění s Volkswagenem a americkou GM.

Celkový prodej automobilů v Rusku loni stoupl o 30 procent na 1,91 milionu vozů. Z oživení poptávky po autech v Rusku těží i Škoda, která loni v Rusku prodala 45.631 vozů, o 38 procent více než v předchozím roce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
24. 2. 2011 22:20
Re: BRAVWO VW - SKODA - GAZ
Jseš úžasně vtipnej - a Oply popř. ostatní GM se v Rusku montují kde?
Avatar - PlumJelinek
24. 2. 2011 20:20
Re: BRAVWO VW - SKODA - GAZ
>:D :yes:
24. 2. 2011 20:17
BRAVWO VW - SKODA - GAZ
GAZ ma noveho fanouska : GTI-ho