Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia 2006: novinky v aktivní bezpečnosti

Libor Zezulka
Diskuze (17)
Stabilizační systém ESP letos slaví 10 let od zahájení sériové výroby. K tomuto výročí dostal v octavii modelového roku 2006 nové funkce DSR a HHC.

Kdo si nyní připlatí u Škody Octavia za stabilizační systém ESP, získá s ním systém DSR a (Driver steering recommendation). Systém DSR zvyšuje účinnost ESP a zasahuje, dojde-li k intenzivnímu brzdění za rozdílných adhezních podmínek na levém a pravém kole vozu. Standardní ESP zasáhne tak, aby nedošlo ke smyku a vůz zůstal ovladatelný. Jakmile zaznamená nebezpečí smyku, reaguje rozdělením brzdné síly na jednotlivá kola.

Některá tak brzdí méně a jiná více, aby vozidlo udržovalo řidičem požadovaný směr. V případě, že je největší brzdný účinek potřebný na kole s nejmenší adhezí, je nutné snížit brzdný účinek i na ostatních kolech. Tím se ovšem prodlouží brzdná dráha. V případě zvýšení brzdné síly na kole s lepší přilnavostí (suchá vozovka) by však bez korekce volantem došlo ke stáčení vozu směrem k lepšímu povrchu.

Systém DSR se hlásí o slovo právě v těchto situacích, kdy nepatrným cuknutím volantu doporučí, kam zatočit a tím zkorigovat směr. Použitím vyšší brzdné síly na kolech s lepší adhezí se brzdná dráha může zkrátit až o 10%. ESP lze nyní doplnit také asistentem pro rozjezd do kopce HHC (Hill Hold Control), který umožňuje pohodlné a bezpečně rozjetí v kopci. Systém udržuje tlak v brzdách ještě 2 sekundy po uvolnění brzdového pedálu, při rozjezdu se tlak postupně snižuje.

Libor Zezulka
Diskuze (17)