Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda stále nemá novou kolektivní zaměstnaneckou smlouvu

Dan Vořechovský
Diskuze (17)
Jednání o nové kolektivní zaměstnanecké smlouvě mezi vedením a odbory mladoboleslavské automobilky opět ztroskotala. Obě strany budou v jednáních pokračovat nejdříve na konci tohoto týdne.

Mladoboleslavská automobilka se s odbory na nové kolektivní smlouvě nedohodla ani první den tohoto týdne. Na včerejší jednání přišli zástupci Škody s dalšími ústupky a znovu vylepšili páteční nabídku na růst platů. Odboráři nepovažují ani poslední návrh za uspokojivý a automobilce tak reálně hrozí stávka. Ke stávce se však odboráři uchýlí nejdříve příští týden, prozatím se na ni jen připravují.

Pondělní nabídka zástupců Škody Auto počítala s nárůstem mezd ve výši 10,8 %, přičemž za rok (tedy od 1. dubna 2008) by si zaměstnanci polepšili o dalších 1,7 %. Kromě samotného nárůstu mezd se odborářům nelíbí ani dvouletý smluvní horizont. Odboráři požadují kolektivní smlouvu na jeden rok. Obě strany se tak zatím dohodly pouze na tom, že bude i nadále platit kolektivní smlouva, jejíž platnost vypršela 31. března. Po uzavření nové dohody však dojde ke zpětnému navýšení platů počínaje 1. dubnem.

Martin Jahn, který ve Škodě šéfuje personální oblasti uvedl, že další nabídka Škody bude pravděpodobně opět vylepšena. Tím však ústupky automobilky vůči odborům skončí. Škoda se totiž podle jeho slov dostane na samou hranici svých možností. Odbory kývnou na nabídku Škody pouze v případě, že se bude shodovat s jejich minimálními požadavky. Ty jsou podle šéfa škodováckých odborů Jaroslava Povšíka nižší, než původně požadovaný nárůst mezd o 17 %. Pokud však Škoda Auto minimálním požadavkům odborů nevyhoví, přistoupí odbory ke stávce. Ta bude nejprve pouze výstražná a potrvá jednu hodinu v každé ze tří směn.

Jednání budou pokračovat buď na konci tohoto týdne nebo na začátku příštího týdne.

Dan Vořechovský
Diskuze (17)
3. 4. 2007 19:23
Re: jak dlouho si nechate sr*at na hlavu
skodovka je uz ted kvalitou srovnatelna a beznou produkci. Za kolik prodava je otazka nabidky a poptavky. Treba ted ji fandim, aby si nenechala vnutit vyderacske navrhy odboru. :-)
3. 4. 2007 19:21
Re: Zaměstnanci si diktujou pravidla-komunismus
mily anonyme.... podle sebe soudim Tebe. Je mi jedno jak se dela ve "skodofce". Jen by jsi si nesmel myslet, ze tim, ze makas na lince, se budes mit suprove. Tak to nikdy nebude, na to by ses musel ucit vis?
3. 4. 2007 07:35
Re: jak dlouho si nechate sr*at na hlavu
Na tom srovnani, pokud to je opravdu tak, je videt, jak jsou lidi v CR nerozumni. Domaci znacka a prodava sve vyrobky doma zdaleka nejdraz. Tohle svedci o naivite, mozna i hlouposti kupujicich. Ale ma to jednu potencialni vyhodu. V pripade cenove valky ma moznost jit cenove i o nekolik desitek procent dolu.
3. 4. 2007 07:24
Re: Zaměstnanci si diktujou pravidla-komunismus
Velky prusvih je, ze tu neni temer zadna nezamestanost. Kdyby jo, naberou jiny, kteri za nadpumerny plat delat budou. Takhle to ma skodovka pro vyjednavani horsi... o moc vic polaku, slovaku nabrat nemuze. Nabidka, kterou ted skoda dala je vice nez dobra. A odborum to taky nestaci. Kdo dela ve skodovce se nema spatne. Staci se podivat po okoli fabriky.