Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Yeti Xtreme: Živě z Wörthersee (aktualizováno)

Michal Fokt
Diskuze (30)
Vymazlená verze Škody Yeti je hlavní hvězdou expozice české automobilky na letošním GTI Meeting Wörthersee.

AKTUALIZOVÁNO 30. 5. 2014 10:50

Jak působil stánek Škody u jezera Wörthersee naživo? Velký vyvýšený areál okupovala řada krásných modelek, hlavní pozornost však na sebe strhávala samotná auta. Yeti Xtreme na nás na fotografiích působil dosti obyčejně, naživo je to ale úplně něco jiného. Auto je velmi široké, na první pohled má také sníženou střechu, což celkovému dojmu ještě pomáhá. Opravdu máte pocit, že s tímto strojem můžete vyjet třeba na závod Baja 1000. Bodykit jednoduše autu opravdu sluší. V interiéru pak potěší čtveřice skořepinových sedadel, lopatka ve dveřích je však již trochu přehnaná.

O kousek dále se krčil koncept CitiJet, výtvor mladých studentů. Ti postavili roztomilý malý stroj, se kterým si umíme představit život někde na pobřeží. Jednoduše auto od mladých pro mladé. To však nebyl jediný vůz na stáncích Škody, nechyběla totiž Octavia RS Combi, stejně jako zajímavě vypadající Rapid Spaceback, který dokazuje, že i z obyčejného levného auta se dá udělat zajímavě vypadající stroj, chce to jen ty správné doplňky. Tradičně byla vidět rovněž Škoda Fabia S2000 jakožto zástupce závodních úspěchů značky. Nakonec se na stánek značky dostavila auta, která se upravovala po cestě z České republiky, tedy Rapid a Citigo. Oba vozy dostaly tovární úpravy, u Rapidu však ještě neoficiální. Jak to celkově vypadalo na akci našim pohledem si budete moci prohlédnout v připravované víkendové fotogalerii.

30.5. 2014 8:50 Škoda většinou na tuningový sraz u Wörthersee vozí pouze jediný showcar - Fabia RS 2000 a Citigo Rally vzbudily v minulých letech zaslouženou pozornost. Letos se sice na stánku mladoboleslavských v tom pravém, tuningovém slova smyslu nezávodí, ale zase tu máme koncepty rovnou dva. Městský kabriolet CitiJet od studentů doplňuje stylově upravené SUV Yeti Extreme. Třeba je to (společně s Amarokem Power) předzvěst věcí příštích, SUV jsou stále populárnější u mladší a mladší klientely, a za pár let se možná na jihu Rakouska bude namísto GTI pořádat Allroad Meeting a v ostrých golfech budou jezdit už jen podivíni ve vlněných svetrech, s knírkem a kotletami.

Ale k věci. Po virtuální předpremiéře se nám nyní představuje pohledné Yeti Xtreme u Wörthersee naživo. Vůz je inspirován speciály pro vytrvalostní rallye závody, kdy jsou relativně malá kola doplněna o balónové pneumatiky s velkým profilovým číslem, zatímco interiér je vybaven skořepinovými závodními sedadly Recaro (a to i vzadu) a ve spodní části zploštělým volantem, čalouněným, pro ideální grip, alcantarou.

Závodní atmosféru dotváří kovové "koberečky", dveře s karbonovými výplněmi, nesoucími mimo jiné vyprošťovací techniku v podobě lopaty a dekory palubní desky ze stejného materiálu. Protože rezervy na pátých dveřích už dneska neletí, značnou část nijak velkého kufru zabírá plnohodnotné náhradní kolo.

Když k tomu přidáme poměrně drsný off-roadový widebody kit, působilo by to celé málem jako specifikace na Dakar, ovšem kombinace matně šedého laku se žlutými doplňky a střechou dává jasně najevo, že Yeti Xtreme je zrozen spíše k "erzetám" na pražských kočičích hlavách, což by však také rozhodně nebylo od věci, zvlášť pokud by ve výbavě lékárničky před spolujezdcem nechyběly ani chrániče zubů.

Pohon vozu Škoda Yeti Xtreme má na starosti benzinový motor 1.8 TSI se 110 kW a 250 N.m, zkombinovaný se šestistupňovým DSG, posílajícím sílu motoru na všechna čtyři kola. To studii zajistí zrychlení z nuly na stovku za 9 s a schopnost uhánět rychlostí až 192 km/h.


Michal Fokt
Diskuze (30)
Avatar - peV
31. 5. 2014 22:22
Re: Slušné
:yes:
Avatar - Ja Prvni 123
31. 5. 2014 22:05
Re: Slušné
já se nečertím... já jen poukazuju na to, že vzhled od funkce zcela oddělit nejde.

Pokud by takhle vypadalo Bojové Vozidlo Pěchoty, taky by to nebyla žádná výhra.
;-)

Ale už to neřeš.
Avatar - peV
31. 5. 2014 14:43
Re: Slušné
Nic urážlivého jsem nenapsal a proti tvému nesouhlasu nic nemám. Ale kdyz od začátku píšu o VZHLEDU, dokonce velkými písmeny, a ty opět vytáhneš neoddiskutovatelně jiné zaměření obou aut, říkám si, že bude chyba na přijímači. Pokud rozklikneš odkaz, co jsem sem hodil, těžko jistou podobnost přehlídneš. A ano matná šedá a neonově zelená jsou křiklavé-je to showcar na tuningovém srazu. Tak se prosímtě tak nečerti.
31. 5. 2014 14:33
Re: Až se to tady bude fakt jmenovat skoda-auto.cz, tak ani
:-)
Avatar - Ja Prvni 123
31. 5. 2014 13:23
Re: Až se to tady bude fakt jmenovat skoda-auto.cz, tak ani
vždyť říkám... fakticky to tak už funguje.
A odtud pramení frustrace - nejhorší jsou nesplněná očekávání.
;-)