Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart ForFour: Počítá se s kabrioletem i elektrickou verzí

David Bureš
Diskuze (0)
Značka Smart má s druhou generací pětidveřového modelu ForFour velké plány. Prodejnímu úspěchu má pomoci rozšířená nabídka verzí.

Druhá generace ForFour byla zatím představena v podobě hatchbacku dostupného s benzinovými motory. Počítá se ale s rozšířením nabídky karosářských verzí i typů pohonu.

Příchod elektrické verze modelu ForFour potvrdil šéf vývoje v koncernu Daimler Thomas Weber v rozhovoru s nizozemským deníkem De Telegraaf. Již dříve byla potvrzena elektrická varianta třídveřového modelu ForTwo. Oba elektromobily se začnou prodávat nejprve v roce 2016. Do té doby bude pokračovat výroba aktuálního ForTwo Electric Drive, postaveného na základech druhé generace třídveřového Smartu.

Technika elektrického dua zatím zůstává neodhalena. Nynější ForTwo Electric Drive je poháněno elektromotorem o výkonu 55 kW a točivém momentu 130 N.m, lithium-iontové baterie o kapacitě 17,6 kWh umožní vozu ujet asi 140 kilometrů na jedno nabití.

Příchod nových elektromobilů není velkým překvapením, celkem tři elektrické verze byly odvozeny již od předchozích dvou generací ForTwo. U ForFour bude ale elektrický pohon novinkou.

Již minulý měsíc potvrdila generální ředitelka Smartu Annette Winklerová příchod modelu ForFour Cabriolet. Ten nebude typickým kabrioletem, dostane pouze shrnovací střechu se zachováním rámů dveří podobně jako Fiat 500C nebo Citroën DS3 Cabrio.

Zvažovány jsou i další varianty. Vzniknout by mohla prodloužená verze ForFour, která by byla určena pro americký a čínský trh. Takové auto by mohlo být prodáváno s označením ForMore, které si Smart nechal nedávno registrovat. Možností je i příchod malého crossoveru.

David Bureš
Diskuze (0)