Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SOR NS electric: Nová generace městských elektrobusů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. patří již mezi tradiční výrobce autobusů a mezi její nejnovější a zároveň nejmodernější zástupce patří i elektrobus NS electric, který zaujme svým designem i technikou.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. byla založena v roce 1991 se záměrem zabývat se vývojem, výrobou, prodejem a servisem malých autobusů. V současnosti má ve své nabídce autobusy pro městskou, meziměstskou i dálkovou dopravu s celkovou délkou od 8,5 až po 18,75 m.

Postupně zamířily do výroby i autobusy SOR s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), elektrobusy a trolejbusy. Experimentálně byly postaveny i dva autobusy s hybridním pohonem.

Právě elektrobus se pak stal prvním zástupcem nové generace autobusů značky SOR, pod jejich designem je podepsán doc. Ing. arch. Patrik Kotas. První prototyp modelu s označením NS electric měl premiéru na veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2016. V letošním roce jej následoval další vůz a v současnosti se již pracuje na dodávkách prvních elektrobusů pro Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., který si objednal dvacet vozidel typu NS electric.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. uvádí svůj nejnovější elektrobus jako moderní celonízkopodlažní vozidlo, které je určeno pro bezemisní přepravu osob v městském provozu. Možnost variabilního uspořádání sedadel v interiéru vozidla a různá kombinace počtu vstupních dveří mají umožnit široké využití ve všech městských aglomeracích.

SOR NS electric s celkovou délkou 12.000 mm, šířkou 2550 mm, výškou 3150 mm má rozvor náprav 5900 mm. K pohonu elektrobusu s celkovou hmotností 18.800 kg slouží kapalinou chlazený elektromotor o výkonu 160 kW, jemuž potřebnou energii poskytují baterie akumulátory s kapacitou 225 kWh. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 200 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)