Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciálně upravený VW Brouk měl pomoct se špehováním SSSR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Zpravodajská služba Central Intelligence Agency podle odtajněných dokumentů využívala ke sledování Sovětského svazu i Volkswagen Brouk, který byl upraven pro hloubení výkopů.

Zpravodajská služba Spojených států amerických známá pod zkratkou CIA umožnila online přístup k více než dvanácti milionům stránek kdysi tajných dokumentů, k nimž byl dříve přístup pouze prostřednictvím čtyř počítačů v Národním archivu v College Park v Marylandu.

Dokumenty odhalují mimo jiné činnost CIA v době studené války a podle webu Jalopnik v nich lze narazit i na zajímavé projekty, které přímo souvisejí s využitím automobilů pro krytí práce špionů.

Jedním z nejzajímavějších projektů je Volkswagen Typ 1, což je samozřejmě klasický Brouk, který byl upraven pro hloubení výkopů. Nemělo se jednat o systém, který používá Lada Niva v seriálu Návštěvníci k tomu aby se celá dostala pod zem a zde se pohybovala, ale mobilní stanoviště sloužící k výkopovým pracím přímo pod vozem.

Volkswagen Typ 1 měl sloužit k výkopovým pracím, jejichž cílem bylo dostat se k telefonním linkám vedeným pod zemí, aby mohl být zajištěn jejich odposlech. Ve druhé polovině padesátých let proto vznikl projekt na úpravu relativně nenápadného osobního automobilu v mobilní základnu pro výkopové práce, která nebude při delším stání na jednom místě vzbuzovat u okolí takové podezření jako dodávka nebo nákladní automobil.

Výkopové práce prováděné pod vozem musely být prováděny tajně a veškeré vybavení proto mělo pro dosažení co nejnižší hlučnosti být elektrické. Potřebnou energii měly dodávat baterie a v případě potřeby i motor vozu, který měl sloužit jako generátor. V případě vzduchem chlazeného čtyřválce využívaného v této roli měla posádka vozu pod odstranění lanka akcelerátoru nastavovat polohu škrticí klapky ručně pro zajištění ideálních otáček.

Volkswagen měl údajně nést okolo 100 kg zařízení pro výkopové práce a umožnit vytvoření zhruba jeden metr hlubokých výkopů pro dosažení telefonních kabelů. Cena celého projektu se tehdy pohybovala okolo 25.000 amerických dolarů, což by dnes bylo přes 200.000 amerických dolarů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - nalimer
19. 1. 2017 14:49
Vw chrobák v ZSSR?!
Pripomenulo mi to toto:
Vtipy: VojenskéHodnotenie: 2.99
Obdobie studenej vojny. Američania tajne trénujú svojho najlepšieho agenta, aby sa infiltroval do sovietskeho zväzu a podával im správy. Keď príde ďeň akcie, američania vysadia svojho agenta hlboko v ruskej tajge, ďaleko od civilizácie, aby si nikto nevšimol odkiaľ prišiel.
Aget po chvíľke cesty zbadá starého rusa. Ten sa ku nemu priblíži a povie mu:
"Što ty tu robiš? Ty ne rus."
Agent odpovedá:
"Ja rus."
A na dôkaz vyexuje liter vodky a zatancuje mu perfektný kazačok. Ale rus stale hovorí svoje:
"Ty ne rus."
Agent zase:
"Ja rus!"
A na dôkaz mu perfektne zahrá na balalajke a perfektne zaspieva ľudovú pesničku. Ale rus zase:
"Ty ne rus."
Agent už zistí že je prezradený a tak volá na základňu:
"Akcia nevyšla, spoznali ma."
Zo základne sa mu ozvú:
"OK, akcia sa ruší, priprav sa na vyzdvihnutie."
A potom ešte ticho dodá:
"Na vás černochov sa fakt nedá spoľahnút."
Avatar - rokyta.p
19. 1. 2017 13:08
upraveny brouk pro CCCP
jen jestli od imperialistu nebyl pro CCCP "upraveny brouk" třeba jen mandelinka bramborová
19. 1. 2017 12:48
Re: pamatujete si
Podotýkám, že nejsem broukař, ale pokud vím já, tak stupačky měl i poslední vyrobený kus v Mexiku v roce 2003. Našel jsem třeba zde [odkaz] (Pokud se jedná o sériovku.)
Avatar - Ada je zase tady
19. 1. 2017 12:31
pamatujete si
od kterého roku Brouk ztratil stupačky přede dveřmi? Vím, že se ke konci výroby dělal bez stupaček, ale v té galerii jsem si takové verze nevšimnul.
19. 1. 2017 11:45
Báječná fotogalerie.
Jsem moc rád, že konečně vím, jak vypadá brouk.

Včetně třeba brouka na dřevoplyn (č. 13). Kdybych náhodou přehlédl fotku č.10, tak je pro jistotu zopakovaná na pozici č.45. Aby zůstal čtenář ve střehu, je fotka č.56 naležato. Proč jenom jedna ? Některé by mohly být třeba i vzhůru nohama, když si to někdo chce prohlédnout tak si může otočit počítač.

Toho brouka, o kterém je článek, jsem ale ve fotogalerii neodhalil a ani podrobné popisky mi nepomohly.
>:-[] 8-s :-!
Možná bych vsadil i nějaký prachy, že tam vůbec není.

Za mě dnes :no: a to kvůli úplně zbytečné fotogalerii.