Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spirit Motorcycles: Nová britská značka startuje s dvojicí silničních modelů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Velká Británie patřívala k motocyklovým velmocím a v posledních letech se díky oživení tradičních značek i nástupu zcela nových výrobců, k nimž patří i Spirit Motorcycles, vrací na výsluní.

Za vznikem značky Spirit Motorcycles stojí společnosti T3 Racing a Spirit of the Seventhies, z nichž ta první připravuje okruhové závodní motorky a svým zákazníkům upravuje i jejich sériové silniční stroje, zatímco ta druhá se specializuje na zakázkové stavby motocyklů na základech sériových modelů.

Spirit Motorcycles jako nová značka a výrobce silničních motocyklů je vlastně jen logickým vyvrcholením dosavadní práce obou výše zmíněných firem. Mezi zavedené hráče na britském trhu vstupuje s dvojicí modelů v podobě kapotovaného GP Sport a nahého GP Street. Obě tyto novinky se představují ve standardní a ostřejším provedením R.

Oba nové stroje využívají příhradový rám z ocelových trubek, u nichž je k jejich svařování využito pájení, zajišťující vyšší pružnost, nižší hmotnost a jednodušší opravy. Rám doplňuje hliníková zadní kyvná vidlice a přední upside-down vidlice K-Tech KTR 2. K zajímavostem novinek od Spirit Motorcycles patří široké možnosti nastavení od délky rozvoru přes úhel hlavy řízení a pozici zadní vidlice až po umístění stupaček.

K pohonu GP Sport i GP Street slouží kapalinou chlazený řadový tříválec o objemu 749 cm3 s výkonem 119 kW (162 k) při 13.200 min-1, který vychází z motoru značky Triumph o objemu 675 cm3. V případě verzí R tato pohonná jednotka nabízí 134 kW (182 k) při stejných otáčkách.

Všechna provedení jsou vybavena šestistupňovou převodovkou s rychlořazením, stavitelnou kontrolou trakce a nejmodernější elektronikou, sledující mimo jiné nejdůležitější provozní data motocyklu a poskytující téměř okamžitě jejich vyhodnocení. Díky němu pak lze upravovat nastavení stroje před další jízdou a rovněž vylepšovat svůj jezdecký styl.

Spirit Motorcycles podobně jako většina světových výrobců motocyklů neuvádí jejich dynamické schopnosti, ale zmiňuje hmotnost 145 kg, resp. 140 kg u verzí R, za níž stojí i hojné využití karbonu. S ohledem na výše zmíněné výkony motoru je pak více než jasné, že zde máme pěkně rychlé motorky, které budou ideální pro výlety na závodní okruhy.

Spolu s odhalením svých novinek a prvními informacemi o jejich technice zveřejnil britský výrobce i jejich ceny. Standardní verze GP Sport a GP Street přijdou shodně na 44.999 britských liber (zhruba 1.395.000 Kč), zatímco cena verzí R startuje na částce 68.999 britských liber (okolo 2.140.000 Kč). Zájemci o tyto výjimečné stroje si ovšem musí pospíšit od každého provedení, má vzniknout jen 50 exemplářů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)