Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Audi TT (2014) se srovnává s BMW Z4 a Peugeotem RCZ

David Bureš
Diskuze (0)
Vzhled ingolstadtského modelu TT bude sportovnější než dnes. Příští TT navíc proti tomu dnešnímu zhubne asi o 60 kilogramů.

Audi pečlivě testuje třetí generaci kupé TT, která podle dřívějších zpráv bude debutovat na jarním ženevském autosalonu. Špionážní fotografové zachytili testovaný prototyp auta ve společnosti svých konkurentů – BMW Z4 a Peugeotu RCZ.

Jízdní testy chystaných automobilů po boku jejich soupeřů nejsou ničím nezvyklým. Automobilky tímto způsobem auto již během vývoje srovnávají s konkurenty, s nimiž bude po příchodu na trh bojovat o zákazníky.

I přes zamaskování prototypu je patrné, že celková koncepce TT se u novinky příliš nezmění. Proti předchůdci ale auto použije agresivnější křivky, které se inspirují koncepty e-tron a e-tron Spyder z roku 2010.

V duchu dnešní doby TT zhubne. Snížení hmotnosti umožní použití modulární platformy MQB, karoserie bude vyrobena hlavně z lehkého hliníku. Výsledkem má být mezigenerační redukce váhy o 60 kilogramů, nové TT má díky tomu vážit jen asi 1.200 kilogramů.

Audi TT bude i nadále spoléhat zejména na benzinové čtyřválce 1.8 TFSI a 2.0 TFSI, které doplní i naftový dvoulitr. Vybrané jednotky by kvůli snížení spotřeby paliva mohly dostat systém vypínání válců.

Vrcholem nabídky budou sportovně zaměřené varianty TT-S a TT-RS. První dostane benzinový dvoulitr (cca 202 kW), druhý použije modernizovaný 2,5litrový pětiválec s výkonem okolo 276 kW.

Po boku kupé bude nadále dostupný i kabriolet s plátěnou střechou. Vedle toho se spekuluje o odlehčené variantě, která by se inspirovala letošním konceptem TT ultra quattro. Ten proti výchozímu TT zhubl masivních 300 kilogramů, vážil tak pouze 1.111 kilogramů.

David Bureš
Diskuze (0)