Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: BMW 4 Gran Coupé je třetí čtyřka do party

David Bureš
Diskuze (0)
Třetí karosářská verze nové mnichovské řady 4 bude ta nejpraktičtější. Název Gran Coupé značí sportovně střižený vůz s dvěma páry dveří.

BMW letos odhalilo podobu řady 4, která se stala nástupcem sportovnějších karosářských variant řady 3. Představeny byly již dvě verze – řada 4 kupé a řada 4 Convertible, počítá se ještě se třetím sourozencem – řadou 4 Gran Coupé.

Přídomek auta s interním označením F36 odhaluje, co od něj můžeme čekat. Bude to sportovně střižený vůz s dvěma páry dveří jako větší 6 Gran Coupé. Britský Auto Express naznačuje, že se bude jednat o liftback, zadní partie jsou ale pečlivě zamaskované, a tak zatím není možné tuto informaci potvrdit. Jiná média totiž o 4 Gran Coupé referují jako o čtyřdveřovém autě.

Tajemství pátých dveří ještě vyřešeno není, je však jasné, že se Gran Coupé bude proti řadě 3 sedan lišit sportovnějším výrazem ve stylu dalších čtyřek a nižší linií střechy.

Svoji techniku bude Gran Coupé sdílet s řadou 3 i kabrioletem a kupé. Nabídka motorů bude čítat čtyřválce a šestiválce, pohon všech kol bude možné přiobjednat.

Zda bude k dispozici i vrcholná varianta M4 Gran Coupé není jasné, server Bimmerpost věnující se vozům BMW na základě informací důvěryhodného (avšak nejmenovaného) zdroje tvrdí, že s takovou verzí počítat nemáme. V nabídce nicméně bude M paket upravující vzhled auta.

Svoji cenou se Gran Coupé nejspíše zařadí mezi kupé a kabriolet jako větší šestka, určitě bude dražší než řada 3 sedan. Hlavním soupeřem bude podobně koncipované Audi A5 Sportback. Mercedes-Benz přímého konkurenta zatím pouze připravuje, bude jím liftback C SportCoupé.

Lehké maskování naznačuje, že BMW řady 4 Gran Coupé bude debutovat již brzy. Pro nejbližší autosalony už mnichovská automobilka odhalila svá želízka v ohni (řadu 4 kabrio pro Los Angeles a řadu 2 kupé pro Detroit), nejpravděpodobnějším místem premiéry se tak zdá jarní ženevská autoshow. Sériová výroba vozu má začít v druhé polovině roku 2014.

David Bureš
Diskuze (0)