Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SRT Viper TA: zaměřeno na Corvette ZR1

Michal Fokt
Diskuze (2)
Nové zmiji se nedostalo zrovna pozitivních ohlasů, co se výkonnosti na závodních okruzích týče. Nová ostřejší verze SRT Viper TA (Time Attack) by to měla změnit.

Vloni v Detroitu představený SRT Viper vyvolal nadšení jak designem, tak skrz naskrz americkým přístupem k hardcore automobilové technice, reprezentované v první řadě 8,4litrovým desetiválcem. To však postupně opadalo, když řada amerických redakcí zkonstatovala, že novinka na okruhu nestačí na v tu dobu končící Corvette ZR1 a to údajně v žádném ohledu.

Jistě, byla to trochu nefér srovnání, protože ZR1 je spíše na okruhy vypiplaný speciál se silniční homologací a úplně jinou cenovkou, než klasický sporťák, ale radost tohle vysvědčení Chrysleru určitě neudělalo, zvláště když se hovořilo o záludném a nečitelném chování na limitu. U Street & Racing Technology ale zareagovali poměrně rychle a přichází s verzí SRT Viper TA (Time Attack), jenž má pošramocenou okruhovou reputaci Viperu napravit.

Nepůjde ale překvapivě o běžnou součást nabídky, ale o speciální sérii, čítající pouhých 33 kusů. Bude charakterizována zejména speciálním lakem Crusher Orange, ty nejdůležitější změny ale proběhnou pochopitelně pod ním. Viper TA dostal údajně velmi lehká kola Sidewinder II, obutá do pneumatik Pirelli P Zero Corsa, karbonové splittery předního nárazníku a zadní křídlo ze stejného materiálu. O přilnavost kol se stará ve dvou režimech pracující pérování Bilstein Damptronic, s menším rozdílem mezi nimi, než nabízí verze GTS. Nové nastavení tlumičů, pružin i stabilizátorů bude více přizpůsobeno okruhovým radovánkám, hliníková výztuha v motorovém prostoru ve tvaru X byla nahrazena o 50 % (!) pevnější karbonovou a auto dostalo také účinnější brzdy Brembo.

Není to mnoho úprav, ale mohly by poměrně výrazně přispět ke zlepšení výkonnosti zmije. Řidič i spolujezdec se musí spokojit se standardními sklolaminátem vyztuženými Sabelty, jediným rozdílem v kabině bude kontrastní oranžové šití. SRT Viper TA by měl vážit 1518 kg, tedy překvapivě asi o 20 kg více, než standardní verze. V prodeji se objeví ve třetím čtvrtletí letošního roku, počítám ale, že už teď jsou všechna auta rezervovaná.

Tak se nechme překvapit, jak dopadnou srovnávací testy teď...

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - 3_diamanty
19. 3. 2013 22:18
Re: barva
mne sa viac paci corvette, nie je o com ... ten viper vyzera nejako divne 8-s
19. 3. 2013 11:56
barva
luxusni barva a s tema kolama je to velice povedene