Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Steve Saleen odchází do důchodu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Psal se rok 1984, když Steve Saleen zakládal svou společnost. Do dnešních dnů jeho firma vyrobila přes 12 000 kompletních automobilů a více než 600 000 vozů upravila.

V současné době společnost vyrábí supersport Saleen S7, který je pravidelným účastníkem závodů FIA GT, v loňském roce za jeho volant usedal v týmu Zakspeed i Jarek Janiš. V nabídce jsou ale především více či méně upravené modely z nabídky automobilky Ford. Od samého začátku se Steve Saleen specializoval na Mustang, jehož současnou generaci nabízí v provedeních S281 Mustang a Saleen/Parnelli Jones. Poslední novinkou je stroj plně odpovídající americkému vkusu, kterým je pick-up Ford F-150, označený S331 a upravený na výkon 240 kW (325 k) nebo 331 kW (450 k), podle toho jestli má atmosférický nebo přeplňovaný motor.

Společnost Steva Saleena, jejíž podniky sídlí v Irvine v Kalifornii a v Troy v Michiganu, se vedle svých projektů podílela také na přípravě a kompletaci některých dílů pro Ford GT.

Steve Saleen svůj záměr odejít do důchodu oficiálně oznámil 14. května 2007. Nemá ovšem zatím v plánu firmu prodávat, těžko říct jestli v Kalifornii sleduje co se děje nebo možná lépe řečeno dělo v Blackpoolu s britskou značkou TVR, která se pod novým majitelem zmítá jako týrané zvíře a nebo jen prostě nemá potřebu pouštět ze svých rukou kontrolní balík akcií. Steve Saleen tak opouští vedení společnosti, ale zůstane jejím mluvčím, zástupcem a do jisté míry jako většinový vlastník bude nadále ovlivňovat design, vývoj i strategii značky.

„Mám nezpochybnitelné právo zůstat zde a podílet se na směřování budoucnosti společnosti“ říká Steve Saleen a dodává: „Jsem velmi hrdý na tým, který jsem složil z nejtalentovanějších profesionálů v oboru. Každý ve společnosti mi pomohl dosáhnout mého snu a bude pomáhat v pokračování mého odkazu v příští generaci produktů společnosti Saleen.“

Steve Saleen v malém dealerství značky Ford začínal úpravami Mustangu třetí generace, který nepatřil k těm nejpopulárnějším Mustangům, ale jemu se podařilo přetvořit jej v atraktivní výkonný stroj a postupně dokázal vytvořit samostatnou firmu jejíž jméno je známo prakticky po celém světě.

Za rok 2006 společnost Saleen vyrobila5000 vozů se svou značkou, přičemž největší podíl na tomto čísle mají samozřejmě přestavěné Mustangy. Na jaře letošního roku se společnost Saleen, po úspěšném programu s výrobou součástí pro Ford GT, pustila do jednání se společnostmi Ford Motor Company a DaimlerChrysler o dodávání originálního příslušenství pro jejich výrobky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)