Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru představí na Tokyo Auto Salon dva koncepty s logem STI

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Slavné emblémy STI dostanou páté generace Imprezy i Foresteru. Zřejmě ale zůstanou pouze Japoncům. Nebo ne?

Tokyo Auto Salon je nejznámější japonskou výstavou aftermarketových dílů i upravených a závodních vozů, nejen současných, také historických. Prezentují se na ní dokonce samotné automobilky. Vypukne již za zhruba dva týdny, 11. ledna 2019. Co si přichystalo Subaru? Divize STI slavila letos 30. výročí svého vzniku, tak není divu, že dva vystavené modely ponesou právě její logo.

Koncept Imprezy STI se oděl do hávu hatchbacku aktuální generace. Je dvoubarevný, stříbrný s černou střechou, má tmavá desetipaprsková kola, přední lízátko a nástavce prahů, střechu a sloupky, zrcátka, integrovaný spoiler na pátých dveřích i difuzor. Zaujmou dvě centrálně umístěné chromované koncovky výfuku. Vpředu na kontrastní mřížce zase nesmí chybět kromě emblému Plejád patřičné rudé logo.

Pravděpodobně se jedná o sadu dílů, které mají bát určeny zatím jen pro Japonce, těžko by takové auto vzniklo jen tak na dívání...Vypadá hodně agresivně, o konkrétní technice uvnitř však nepadlo ani slovo. Chybí díra v kapotě a pravděpodobně tedy i turbo, čtyřkolka samozřejmě nikoliv. Nezapomínejme, že současné WRX STI není odvozené z Imprezy, nýbrž jde vlastně o ostrý sedan Levorg. V Evropě jej už ale kvůli emisním normám nekoupíme.

Znáček STI dostane i nový Forester, který známe od letošního března. U této řady je už také tradičním, jenže až dosud se žádná taková nadupaná verze nedostala na starý kontinent. Šedá barva Fighter Gray imituje povrchovou úpravu stíhaček, překvapí svítivě zelené linky na spodní části bodykitu. Kola mají tentokrát devatenáct palců, náležitě upraven je i podvozek. Dávku steroidů najdeme i pod kapotou: motor by měl mít více než 184 kW.

Má to ale jeden háček, základem je e-Boxer, jde tedy o hybrid se zážehovým dvoulitrem. Ten dává v základu kombinovaných 116 kW a 254 N.m. Koncept určitě dostal výkonnou brzdovou soustavu od Bremba s předními šestipístkovými třmeny. Zaslouží si vůbec písmenka STI?

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
28. 12. 2018 17:25
Re: Forester
Během pár týdnů. Dle informací co mám, tak už je například v prodeji v Řecku.
28. 12. 2018 14:28
Forester
Stačil by mi nový Forester i bez STi. Kdy bude??