Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SUV od Lotusu použije motor Toyota

David Bureš
Diskuze (4)
Chystané SUV od Lotusu si chce zachovat typický charakter modelů z Hethelu, proto bude velice lehkým vozem.

Vedení Lotusu dává od loňského roku najevo, že nabídku modelů chystá rozšířit o crossover. Generální ředitel Lotusu pro Austrálii a Nový Zéland Glen Sealey se v rozhovoru pro australský server Motoring rozpovídal o detailech chystaného auta.

Připravované SUV (nebo crossover, chcete-li) vsadí na osvědčenou techniku v podobě motoru od Toyoty. S japonskou automobilkou Lotus spolupracuje již od počátku osmdesátých let, kdy pomáhal vyvíjet model Supra. Na motory Toyota pak Lotus postupně přešel po roce 2004, a to kvůli splnění amerických emisních norem.

Sealey vysvětluje, že technika od Toyoty je kvalitní a léta prověřená, proto není důvod japonský agregát nepoužít v novém modelu. Na druhou stranu Sealey tvrdí, že Lotus nevyužije platformu od Toyoty. Automobilka totiž plánuje, že si SUV zachová ryzí charakter Lotusů – nízkou hmotnost, a tak si novou platformu vyvine sama.

Vývoj nové platformy bude dlouhý a finančně náročný projekt. Proto se SUV z Hethelu dočkáme nejdříve v roce 2018, s financováním vývoje nového auta významně pomůže mateřská automobilka Proton.

Jméno SUV zatím Lotus neoznámil, je však jasné, že bude začínat na písmeno E. Takové názvy jsou pro Lotus typické už od konce padesátých let, novinka tímto způsobem naváže na takové legendy jako Elan nebo Esprit.

Lotus chce pomocí SUV získat finanční prostředky na vývoj dalších modelů. Britská značka tímto krokem reaguje na své dlouholeté finanční potíže.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - aproximus
30. 5. 2015 17:11
kde jsem to jen viděl
[odkaz]
Avatar - Stejsn
29. 5. 2015 23:21
Co zbylo ze slávy Lotusu?
Japonský motor v korejské kastli.... :-(
Avatar - chalan66
29. 5. 2015 16:19
ODPAD
:no: 8-s ;-\ ;-\ ;-\ ;-\ To je jaké hnusné !! ?? Ako SANG YONG ! Fakt nevkus !