Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki dodá přeplňovaný tříválec pro chystaný model Caterhamu

David Bureš
Diskuze (0)
Tříválcový Caterham Seven bude představen na podzim, první exempláře zamíří k zákazníkům ještě před koncem roku.

Britský Caterham nyní nepracuje jen na sporťáku vyvíjeném ve spolupráci s Renaultem, ale také na nové základní verzi Caterhamu Seven. Ta se nevyhne downsizingu.

Nový model totiž bude poháněn přeplňovaným tříválec o objemu 660 cm3, který bude Caterhamu dodávat japonská automobilka Suzuki. Motor bude spolupracovat s pětistupňovou manuální převodovkou, rovněž z dílny Suzuki.

Výkonové parametry tříválce zatím zveřejněny nebyly. Nynější základní model – Seven Roadsport 125 – je poháněn šestnáctistovkou od Fordu o výkonu 92 kW.

Jednotku vyladili specialisté Caterhamu tak, aby vyhovoval charakteru Sevenu. Automobil tak má být schopný na silnici a zároveň nabízet nízkou spotřebu paliva.

Britský výrobce sportovních aut tvrdí, že tříválec je nejmenším a nejúspornějším motorem, který kdy Caterham Seven použil. Použití takto malého agregátu Caterham obhajuje tím, že díky své nízké hmotnosti vzdává hold původnímu autu. Jeho autor Colin Chapman je dodnes slavný svou snahou o co nejlehčí automobily.

Generální ředitel Caterhamu Graham Macdonald říká, že velikost motoru není důležitá. Značka se zaměřuje především na faktor zábavy a tu má nový základní model nabízet. Auto má být podle Macdonalda jednoduché a snadné na řízení.

Podle Caterhamu je Suzuki ideálním partnerem pro vytvoření co nejlehčího a nejúčinnějšího Sevenu. Japonská značka je totiž ve své domovině známá svými malými automobily. Suzuki zase věří, že dodávkami motorů pro Caterham posílí svoji image.

Nový Caterham bude stát méně 17.000 liber, což je v přepočtu asi 507.000 korun.

David Bureš
Diskuze (0)