Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham a Renault spolu postaví supersport

Michal Fokt
Diskuze (11)
Zákulisní zvěsti z minulého měsíce se potvrdily - příští Renault Alpine se bude vyvíjet a vyrábět za asistence Caterhamu, přičemž Britové dostanou jeho vlastní verzi.

Už několik měsíců se v kuloárech šeptalo, že Renault bude vyvíjet supersportovní vůz Alpine ve spolupráci s jistou britskou automobilkou. Nejprve to vypadalo, že volba padla na Lotus, jenž využívá ve formuli 1 francouzské motory, tyto spekulace se ale ukázaly nepravdivými a na povrch vyplynuly zvěsti o značce o něco málo očekávané - Caterhamu. Jenž mimochodem využívá v F1 motory Renault taktéž...

Stále to ale byly jen nepodložené zvěsti, až dodnes. Nyní značky Renault a Caterham oficiálně oznámily že vývoj a výrobu sportovního vozu Alpine a jeho jeho ekvivalentu s logem Caterham opravdu chystají. Stavět se bude v Dieppe ve společném podniku Société des Automobiles Alpine Caterham, v němž bude mít Caterham i Renault 50% podíl. Oficiálně tato společnost vznikne v lednu 2013 a povede ji Bernard Ollivier.

Tisková zpráva je dále plná přátelského poplácávání po zádech a utvrzování v tom, že obě unikátní značky spojuje podobná filozofie stavby sportovních aut a pochopitelně i partnerství ve formuli 1, zahrnuje ale i méně potěšující informaci - vývoj vozu Alpine ještě nezačal a přestože lze předpokládat, že design bude vycházet (minimálně u Renaultu) z konceptu A110-50, všechna práce před společným vývojovým týmem teprve stojí a hotovo by mělo být až za dlouhé tři až čtyři roky.

Z výše uvedeného také nejspíš vyplývá, že se z Dieppe odstěhuje i výroba modelu Clio Renault Sport. Zatímco aktuální Mégane R.S. už se vyrábí na běžné lince Renaultu, ostré Clio v silničních i závodních verzích dosud sjíždělo z linky v Normandii. Je tedy pravděpodobné, že to nové s motorem 1,6 Turbo a dvouspojkovou převodovkou už tam vyráběno nebude.

Michal Fokt
Diskuze (11)
8. 11. 2012 07:38
Re: Prototyp
Ok, beru. Alespoň se my dva o něj v showroomech nepoperem :-)
8. 11. 2012 00:12
Re: Prototyp
Plameny plive pěkné. Ale to asi sériová verze takhle krásně umět nebude.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2012 22:31
Re: Prototyp
OK, ale to ses jeden z mala, komu se design nelibi. Design je urcite subjektivni vec a ja ti to neberu. Ovsem dle meho nazoru je to naprosto fantastickej autak a pokud to vyjede vice ci mene v tehle vnejsi podobe a s tou technikou, jako tato "studie", tak se po te bestii jen a jen zaprasi... :-!
7. 11. 2012 13:31
Re: Prototyp
Střílet do výfuku umí hodně aut, jestli ti to někdo zatajil. Navíc o tom nahoře nebyla vůbec řeč, vzhled tohodle mě prostě nebere 8-s
7. 11. 2012 13:22
Ádo těš se!!!
Ádo!

Právě jsem si domů přinesl prasátko a uložil do něj první dvacku. Na šetření mám ještě 4 roky. A i když je mi jasné, že v "dlouhym táhlym" Golfa GTI s Alpine nedám, bo to nedá nikdo, bo jeden frajer tady z diskuzí na ACZ s (asi) právnickým vzděláním to říkal a ten to musí vědět, bo má skoro 35 tisíc příspěvků, tvoje "mišivbuši" s budíky v kelímcích dám s prstem v nose. S Renckem! >:-[]

A teď vážně - Caterham + kluci z Dieppe + zkušenosti z F1 - to snad ani nemůže dopadnout špatně. Auto se mi strašně líbí - moderní, ale přitom odkazující na předchůdce. Paráda :yes: