Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki nové SX4 věří, očekává výrazný růst prodejů

David Bureš
Diskuze (18)
Druhá generace japonského crossoveru povyrostla. Suzuki věří, že to pomůže zvýšit jeho evropské prodeje.

Suzuki se v současnosti na evropském trhu moc nedaří. Automobilka věří, že jí v tomto pohledu pomůže nová generace modelu SX4, jejíž prodej bude v Česku zahájen v září.

Automobil proti předchůdci výrazně narostl, na délku měří 4,3 metru, je tak o 165 milimetrů delší než minulá generace. Se vzrůstem se změnila i konkurence auta, nová SX4 zamíří například na Nissan Qashqai.

Sama automobilka tvrdí, že si designéři a konstruktéři v průběhu vývoje auta uvědomili, že musí myslet ve větším měřítku. Kvůli tomu se výrobce odhodlal k mezigeneračnímu zvětšení vozu, díky čemuž má nová SX4 využít zájem evropských zákazníků o kompaktní crossovery.

Klienty má nová SX4 lákat svým designem a prostorností. Proti předchůdci se zvětšil objem zavazadelníku, který vzrostl z 270 litrů na 430 litrů.

Úkolem druhé generace SX4 je zvýšení prodejů značky. V první polovině roku bylo na evropských trzích prodáno 77.224 osobních vozů značky Suzuki, což je o deset procent méně než před rokem.

Podíl SX4 na těchto prodejích činil 18 procent, na evropských trzích bylo registrováno 15.438 jeho exemplářů. V České republice je tento podíl výrazně vyšší, za prvních šest měsíců roku se u nás prodalo 693 kusů SX4, což je 63 procent všech vozů značky.

Suzuki do budoucna počítá i s přímým nástupcem dnešní SX4. Nový malý crossover je naplánován na jaro 2015. Aktuální SX4 se bude nadále prodávat po boku většího modelu, například na německém trhu dostala kvůli odlišení přídomek Classic.

David Bureš
Diskuze (18)
2. 10. 2013 19:48
s-cross
Ja se na todle auto moc tesil.. stara sx4 (spatny vyhled sikmo vpred, maly kufr, nemoznost mit tempomat pro benzinovou verzi ?*$#@?) rozhodne do ni jdu.. cena je v pohode.
Avatar - pelikoš
25. 7. 2013 08:31
Re: hmm
no to jsem měl na mysli (obal prodává).rozhodně se více než inspirovali, ale spíše opisovali. ale dvakrát nevstoupíš to téže řeky...
Avatar - dal
25. 7. 2013 08:12
Re: Suzuki propásla příležitost
O spolupráci by jsem nemluvil. Spolupráce je činnost ze které by měli mít obě strany užitek, nejsem si jist jestli by Suzuki od VW mohlo něco získat.
Avatar - Ada je zase tady
25. 7. 2013 06:48
Suzuki propásla příležitost
spolupracovat s VW 8-s
24. 7. 2013 23:57
Re: design
Naprosto souhlasím. Ale to se dalo čekat - zatímco design první SX4 měli na starosti Italové (Fiat), druhou generaci navrhovali Japonci, takže bylo již předem jasné, že takový krasavec jako předchůdce to určitě nebude... :'-( :no: :no: