Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historie crash-testů: Tatra 613 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Tatra 613 byla posledním zcela novým vozem kopřivnické automobilky. V závěrečných fázích vývoje neminuly limuzínu ani bariérové zkoušky.

Bezpečnost byla na první polovinu 70. let na velmi slušné úrovni. Připomeňme, že Tatra 613 měla vzadu uložený vzduchem chlazený vidlicový osmiválec a poháněnou zadní nápravu.

Dlouhá kapota sloužila jako deformační zóna, nebyla zde ani palivová nádrž jako u předchůdce 603, tu bychom tentokrát našli za zadními sedadly. Velmi dobře dopadl test srážky s překážkou zezadu, který probíhal opačným způsobem - pojízdná bariéra narazila do auta.

V interiéru to z dnešního pohledu tak slavné nebylo, řidič by při čelním nárazu v rychlosti 48 km/h rozhodně nevyvázl bez těžších zranění. Jeho sedadlo se posunulo značně směrem dopředu. Jenže dobová konkurence na tom byla podobně, ne-li hůře. V roce 1996, kdy její výroba skončila, už se například s Jaguarem XJ nebo sedmičkovým BMW pochopitelně v tomto ohledu měřit nemohla. Airbagy byste byť jen vpředu hledali marně, elektroničtí asistenti také chyběli.

Zatímco někteří nemohou zapomenout šestsettřináctce její papalášskou minulost, jiní ji vynášejí do nebes. Velké auto s na svou dobu příkladným komfortem, jen ten hluk na palubě je větší, zvláště, když se necháte svézt. Mezistěna mezi motorem a prostorem pro zadní pasažéry je poněkud tenká. Milovníkovi těchto vozů ale charakteristický zvuk motoru umocněný hukotem obřího ventilátoru zní jako rajská hudba. Řidič má také s autem více práce, posilovač řízení byl v prestižní limuzíně před revolucí hudbou budoucnosti.

Verze z další dekády ovšem měly všechny možné funkce ovládané elektromotory, nebo i palubní telefon. Byť ceny nových vozů skokově vzrůstaly a exempláře z 80. let se díky tomu prodávaly doslova za pár korun. To už dnes neplatí. Nejstarší kusy dosáhly veteránského věku a ty mladší už patří mezi ceněné youngtimery.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
28. 11. 2011 23:59
Re: Video funguje
Ráno chyběl text článku a vložené video. Prostě publikované bez obsahu až později to jelo. Už sem to tu párkrát zažil.
28. 11. 2011 22:42
Video funguje
Mně video jede bez problémů. Možná by to chtělo zaktualizovat flash player. Byl jsem mailem upozorněn mailem na faktickou chybu ohledně umístění benzinové nádrže, text jsem tedy patřičně upravil (Autor článku).
Avatar - Stejsn
28. 11. 2011 09:29
Re: Nemaká to
Tobě. Mně jde normálně.