Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra navýšila základní kapitál

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Akcionáři společnosti Tatra Trucks vyjádřili svou důvěru v restrukturalizační proces a podpořili investice do automobilky.

Na valné hromadě akciové společnosti Tatra Trucks konané 19. listopadu letošního roku došlo ke schválení navýšení základního kapitálu o jednu miliardu Kč.

Investice mají směřovat především do moderních obráběcích technologií, s nimiž bude možné zvyšovat produktivitu i kvalitu výrobu.

Za pomoci investičních pobídek Ministerstva průmyslu a obchodu byly již v letošním roce realizovány projekty v objemu přes 100 mil. Kč. Ty zahrnují mimo jiné moderní frézy, obráběcí stroje a soustruhy. Bylo pořízeno i nové 3D měřící zařízení, které bude hlídat kvalitu vyrobených dílů.

Významné investice směřují i do lakovny, která do budoucna již nebude závislá na kooperacích, ale naopak bude moci přijímat externí zakázky. Byly nakoupeny i nové tahače a podvalníky pro rozvoz komponentů, které budou základem tzv. milk-run systému, tzn. dopravy materiálu na výrobní pracoviště vláčky.

Radek Strouhal, ekonomický ředitel Tatra Trucks od navýšení základního kapitálu mimo jiné očekává, že spolupracující banky na tento krok zareagují velmi pozitivně a povede to k dalšímu snížení úrokových marží na provozních úvěrech na úrovně, které budou odpovídat výrazně zlepšenému ratingu společnosti.

Zvýšení základního kapitálu má být jasným důkazem vlastnické strategie, že do Tatry mají přicházet zdroje pro její další rozvoj. Jedná se o zásadní rozdíl oproti předchozím vlastníkům, kteří z ní zdroje spíše odebírali.

Za rok 2013 byly tržby Tatra Trucks ve výši 2,6 mld. Kč. Výsledky jsou součtem za činnost společností Tatra a.s. v období do exekuce a současné Tatra Trucks a.s., která převzala aktivity společnosti Tatra a.s. v rámci exekuce provedené 15. března 2013.

Tatra Trucks za rok 2013 vyrobila 763 kompletních vozidel, což je nejvíce od roku 2008 a prodala 722 vozidel. Pro rok 2014 plánuje společnost vyrobit a prodat 840 vozidel.

Rating mezinárodní agentury Coface hodnotí kopřivnickou automobilku známkou 6 bodů z 10 maximálně možných, což značí nízkou úroveň rizika úvěrového selhání partnera a zároveň doporučuje pro dodavatele maximální otevřený kredit na 1 dodavatele v objemu 2,5 mil EUR při splatnosti 60 dní.

Ještě před rokem byla přitom Tatra hodnocena jako partner velmi vysokým rizikem s doporučením plateb za materiál dopředu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - pelikoš
5. 12. 2014 18:37
Re: jen houšť
tatra nezná bratra...
Avatar - switch.man
5. 12. 2014 13:23
jen houšť
..a větší kapky .) :yes: