Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těšíte se na zimu? Land Rover Discovery Sport závodil ve sněhovém tunelu se psím spřežením

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Land Rover uspořádal zajímavé srovnání rychlosti na sněhu mezi svým modelem Discovery Sport a mistrovským psím spřežením. Celý podnik si pak zaslouží pozornost již jen díky sněhovému tunelu, v němž se odehrál.

Land Rover Discovery Sport se představil na podzim roku 2014 a v současnosti je podle materiálů automobilky, jejím nejlépe prodávaným zástupcem, který má jen od začátku letošního roku na svém kontě přes 75.000 prodaných exemplářů.

S ohledem na skutečnost, že zhruba 50 % zákazníků značky Land Rover pravidelně cestuje ve voze se svým psem, se automobilka rozhodla uspořádat srovnání, které sice není zcela originální, vždyť například na jaře letošního roku závodil se psím spřežením Seat Leon Cupra 300, ale rozhodně přitáhne pozornost.

Tento závod bezpochyby zaujme již jen tím, že se uskutečnil v podzemním tunelu Vesileppis ve Finsku. Zde ve skalním útvaru je zhruba 35 metrů pod úrovní terénu totiž i v letních měsících konstantní teplota -2 ° C, při níž se i během léta udrží sněhová pokrývka o hloubce 20 mm.

Na start závodu dlouhého jeden kilometr se postavil Land Rover Discovery Sport se zážehovým motorem Ingenium o výkonu 213 kW (290 k) a šestihlavé psí spřežení, které vedla finská národní mistryně na středně dlouhých tratích Laura Kääriäinen.

Land Rover Discovery Sport při tomto sprintu využil především systému Terrain Response, upravujícího reakce systémů auta dle povrchu pod koly a to i s ohledem na ledové kvádry, které měly pomoci vyrovnat propast výkonu mezi automobilem a psy, pohybujícími se na dráze ve sněhovém tunelu rychlostí kolem 35 km/h.

Vítězem závodu se nakonec i přes zpomalení ledovými kvádry stal Land Rover Discovery Sport, ale jak ukazuje video, tak jen o špičku nosu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
28. 8. 2017 13:57
velice pěkné, asi jako ...
[odkaz]