Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW M2 vs. Porsche 718 Cayman S – Sophiina volba

Jan Mička
Diskuze (81)
Při výběru silného sportovního auta občas musí jít cena a racionální smýšlení trochu stranou. BMW M2 je citelně levnější než 718 Cayman S, to ale ještě neznamená, že je nutně horší.


Design, interiér


Možná se právě ptáte, jestli nám trochu nepřeskočilo, když proti BMW M2, které mně osobně vždycky připadalo trochu jako auto pro zlatou mládež s rovnými kšilty, stavíme něco tak aristokratického jako Porsche 718 Cayman S. Tohle srovnání ale dává více smyslu, než jste si možná původně dovedli představit. Jsou to kupé se zadním pohonem, v našem případě mají sedmistupňové dvouspojkové převodovky, a dokonce i výkony téměř sedí. Haprují nám pouze koncepce motorů, jejich uložení, a po nedávném faceliftu caymanu také počet válců. Ve Stuttgartu se totiž vykašlali na 3,4litrový atmosférický šestiválec verze S a vsadili výhradně na čtyřválce. Otázek, na které budu hledat odpovědi, je tedy víc než dost.

Kdybych k tomuto srovnání přistupoval stejně jako k běžným testům tohoto typu, mohl bych takřka okamžitě vyhlásit vítězem BMW M2. Má přece řadový šestiválec o výkonu 370 koní, zadní sedačky, relativně velký kufr, dost místa pro posádku a je levnější. Skutečně si ale chcete přečíst o pouhém vítězství na body? To asi ne. Proto dnes nechám standardní metodiku stranou a budu se řídit pouze podle vlastních pocitů a vnímání každého z našich dvou sporťáků. Ono se totiž nakonec klidně může stát, že si na nějaké zadní sedačky nebo šestiválec ani nevzpomenete.

Ďábel vs. anděl

Uznávám, že jsem v úvodu zaškatulkoval BMW M2 poměrně rychle, zmíněná skupina majitelů se mi ale dere na mysl vždy, když si na vůz vzpomenu. A nemusí to být nutně jenom „em-dvojka“ – zrovna minulý týden jsem na střeše jednoho pražského obchodního centra potkal čtveřicí mladíků ve fantastické „Banglově“ M6 kupé a soudě podle jejich chování si život na účet někoho jiného dost užívali, avšak na úkor pověsti samotného auta. BMW M2 je od pohledu drsné, tváří se jako sup s trochu nabobtnalým zadkem, spíše než chlápky v obleku ale zkrátka přitahuje osoby, které se rády předvádí a nebojí se riskovat před skupinkami na čelo si klepajících lidí. Ovšem čest výjimkám, a tím myslím majitele, kteří nemají na každé křižovatce potřebu ukazovat, jak dokáže auto driftovat a jeho potenciál si schovávají na okresku nebo závodní okruh.

Jenže ani Porsche Cayman nezůstává na první pohled bez poskvrnky. Žije ve stínu fantastické 911 a rejpalové se do něj zase nebojí obout ve smyslu auta pro holky. Asi byste z něj vždycky nejraději viděli vystupovat drobnou blonďatou sekretářku, já ho ale považuji za plnohodnotné porsche, žádný derivát ani nic podobného. Má svoje kouzlo, roztomilostí předčí snad i onu sekretářku, ale hlavně je to pořád sporťák, který příjemně zaujme na první pohled. Tohle auto má kolem sebe zvláštní auru, dokáže rozproudit krev v žilách jenom pouhým naskočením motoru či sevřením jeho klíče v dlani, a to je s prominutím něco, co ve mně M2 jenom tak nerozpoutá. Neříkám, že vůbec, ale používá na to trochu jiné metody.

I BMW M2 je jedním z aut, které v očích určité skupiny pozorovatelů rozpoutává nadšení a euforii, uvnitř ale zase nepřekvapí snad ničím. BMW tradičně odvedlo pořádný kus dobré práce v oblasti zpracování, v autě jako je M2 ale chci vidět něco více než pár kousků karbonu na přístrojové desce a výplních dveří. Kdyby zde uhlíkové vlákno chybělo úplně, asi bych nenašel rozdíl mezi výkonem napumpovanou variantou a běžnou „dvojkou“ s optickým paketem M. Tedy až na kratinký volič dvouspojkové sedmistupňové převodovky DCT, který mají pouze „emka“.

bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo  

Na druhou stranu ale není moc oblastí, se kterými si mohla divize M více pohrát, a já jsem upřímně šťastný, že to „neodnesla“ například přední sedadla. Jsou velice pohodlná, nízko usazená, mají široký sedák a sevření bočnic lze regulovat v opravdu širokém rozsahu. Z hlediska denního použití tedy bomba, a na okruhu, nebo v podstatě kdekoliv nepotřebujete létat interiérem sem a tam jako hadrový panák, jakbysmet. Pořádná sedadla jsou základ, jinak byste si totiž mohli uvnitř „em-dvojky“ připadat jako veverka v prázdné sportovní hale. Vpředu je totiž až překvapivě hodně místa, v loktech jsem naměřil 1470 milimetrů, což je skoro stejné jako u čtyřkové řady. No a pak jsou tady už zmíněná zadní sedadla a kufr se základním objemem 390 litrů – za obojí dávám palec nahoru, u sportovního auta to ale pro mě nemá až takovou váhu.

S caymanem je to trochu jinak. Už s tahem za kliku dveří se vzrušení stupňuje, miluji žár od motoru vycházející z průduchů před zadními koly, a po usazení za volant okamžitě vím, že se stávám součástí něčeho výjimečného. Zapřete se dlaněmi do volantu, zadek zarazíte hluboko do sedačky, mrknete na přístrojový štít, a jste v sedmém nebi. Můžete namítat, že kokpit vypadá skoro stejně jako v 911, jenže ta má před řidičem pět budíků namísto tří. Sedíte tak nízko, že s trochou nadsázky škrtáte zadkem o vozovku, a to k pravému Porsche patří stejně jako spínací skříňka u levého řidičova kolene nebo hromada tlačítek na středovém tunelu. Všechny důležité ovladače jsou ale umístěny intuitivně a na dosah ruky, infotainment umí česky a snadno se v něm vyznáte.

Uvnitř je cayman ve srovnání s M2 docela malý. Vejdu se do něj v pohodě, stačilo by ale přibrat pár kilo a situace se může razantně změnit. Dokonce ani příplatková sedadla za hrozivých 192.045 Kč nemůžu označit za úplně bezchybná – střízlík možná na problém nenarazí, z úzkého řidičova sedáku mě ale po čase bolel zadek. Dozadu toho také moc nevidíte, nevíte ani, kde končí kapota, to mi ale zase tak moc nevadí. Auto má parkovací senzory a zpoza volantu Porsche chci vidět hlavně charakteristické vyboulené blatníky, kterých si užijete až až. Překvapivá výhoda spočívá v prostoru pro zavazadla – cayman má totiž hned dva kufry, jeden vpředu, druhý vzadu, které mají dohromady objem 425 litrů. Rozměrnější předměty do nich ale nenaložíte.

Motor


Je šest více než čtyři?

Jistě nebudu daleko od pravdy s tvrzením, že BMW dělá jedny z nejlepších šestiválcových motorů současnosti. Nechci se v žádném případě dotknout Mercedesu, ten nová modulární dítka představil teprve nedávno a zatím jsem je nezkoušel, fantastický třílitrový „řaďák“ N55 TwinPower Turbo je ale klasa, přestože na rozdíl motoru v BMW M3/M4 disponuje pouze jedním dvoukomorovým turbem. Technická data jsou působivá – 272 kW (370 koní) máte k dispozici v 6500 otáčkách za minutu, točivý moment 465 N.m zabírá už ve čtrnácti stech otáčkách a snad nikdy neuvadá, na stovce jste s využitím Launch Control za 4,3 sekundy. To je všechno krásné, má to ale jednu malou vadu.

Osobně totiž nenacházím příliš rozdíl mezi projevem M2 a například řadou tři ve verzi 40i, byť vozy nemají stejné motory (40i je třílitr značený B58). M2 má být přece výjimečné, unikátní, po nastartování by mělo prskat síru a žhavou lávu, to ale nedělá. Jenom si povyskočí do otáček, zlověstně zapráská od čtveřice koncovek výfuku a téměř utichne, skoro jako u zmíněné 340i. Jistě, stačí prošlápnout plyn do podlahy a zježí se vám i chlupy na zadku, jenže pořád to není ten bezprostřední projev, jaký od takového auta očekávám. Chci, aby mě „em-dvojka“ už při pohledu na pedál plynu vzala lopatou po hlavě, ona ale místo toho laská uši bezbřehou kultivovaností a jemným pobrukováním. Diskrétnosti je tady trochu více, než jsem si podle dřívějších ohlasů kolegů představoval.

bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo  

V úvodu jsem nakousnul něco o sedmistupňové dvouspojkové převodovce DCT. Stojí 104.130 Kč, snaží se navodit příjemný mechanický pocit, při pomalé jízdě se ale občas nevyhne cukání a hlavně má asi nejpitomější volič, jaký jsem kdy v životě viděl. Znalci „emkových“ bavoráků snad prominou, ale tenhle malý kus plastu se zvláštní kulisou mi pil krev celkem obstojně. Pravidelně jsem kvůli nelogické kulise jezdil dozadu, místo dopředu… V manuálním režimu ale má správnou logiku řazení (k sobě nahoru, od sebe dolů), stejně jako převodovka PDK od Porsche, která mi nejenom na denní bázi vyhovovala o něco více. Už s ohledem na jemnější chování při běžném používání, ale hlavně díky poctivé mechanice. Slyšíte totiž, jak to uvnitř pěkně pracuje.

Pro projev, který od sportovního auta čekám, jsem naštěstí nemusel chodit moc daleko – stačilo si přesednout do caymanu a otočit klíčkem v zapalování. Tady jste jednoduše více součástí celého toho cirkusu, přímo za hlavou vám bručí nový přeplňovaný boxer, karoserií prostupují mírné vibrace, a vy se nemůžete dočkat, až posunete volič dvouspojkového sedmistupňového automatu PDK k sobě a vyrazíte. Okolí se nepřestává podivovat nad tím, že něco tak hlubokého produkuje malé černé kupátko pro sekretářky. A to je teprve začátek…

Nad výkonem 257 kW (350 koní) z pouhého čtyřválce se už v dnešní době není třeba pozastavovat, vždyť Mercedes dostal z dvoulitrového objemu rovných 280 kW, u caymanu ale bylo důležité zachovat šestiválcový charakter, nebo se o to aspoň pokusit. Špička výkonu není jako u 3,4litrového šestiválce v 7400 otáčkách, ale „jenom“ v 6500 otáčkách a točivý moment 420 newtonmetrů (o 50 N.m více než před faceliftem) máte k dispozici už od 1900 otáček za minutu, motor ale můžete ždímat stejně jako tenkrát, dokud vás nezarazí omezovač. Přeplňování obstarává turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek VTG a nebudu vám nalhávat, že zcela odbouralo turbodíru. Je tady, ale má velikost špendlíkové hlavičky. To už mě mnohem více mrzí, že se motorem nijak nepokocháte – dostanete se pouze k hrdlům provozních kapalin a snadné to nemají ani v servisu. Většinou musejí technici pod auto, v horším případě jde motor úplně ven.

BMW M2 vs. Porsche 718 Cayman S - srovnání s podobně výkonnými vozy
ModelBMW M2 DCTPorsche 718 Cayman SAudi RS3 sedanMercedes-AMG A 45 4Matic
Zdvihový objem [cm3]2979249724801991
Válce/ventily6/44/45/44/4
Převodovka7A7A7A7A
PohonZadníZadní4x44x4
Největší výkon [kW/min-1]272/6500257/6500294/7000280/6000
Největší toč. mom. [N.m/min-1]465/1400-5560420/1900-4500480/1700-5850475/2250-5000
Max. rychlost [km/h]250(270*)285250(280*)250
Zrychlení 0-100 km/h [s]4.34.24.14.2
Komb. spotřeba [l/100 km]8.57.38.66.9
Základní cena [Kč]1.700.9301.915.0001.400.000**1.285.020
*platí pro příplatkové pakety, ** odhad Auto.cz, vůz se v ČR zatím neprodává

Zarazit pedál do podlahy je u Caymanu S slast hned ze dvou důvodů: nenarazíte totiž na tlačítko kick downu a máte na výběr, jestli si necháte okamžitou silou motoru odkrvit mozek, nebo naopak manuálně zařadíte vyšší rychlost a necháte tah vybublávat prakticky z ničeho až k sedmi tisícům otáček. Nehledě na zvolený stupeň se okolo 2500 otáček něco „zlomí“, čtyřválcový boxer přechází z hlubokého basu na vyšší tóny a zcela nahoře produkuje ohlušující jekot podpořený příplatkovým sportovním výfukem za bratru pětapadesát tisíc. Nic podobného jsem u nových čtyřválců dosud nezažil, často umírají třeba u šesti tisíc otáček a mají o dost užší použitelné spektrum.

A tady se dostávám k zásadnímu rozdílu mezi oběma motory. Zatímco šestiválec BMW je prakticky od prvního kontaktu podrážky s plynovým pedálem jako utržený ze řetězu, čtyřválec Porsche je nejdříve laxní podobně jako atmosférická „tři-osmička“ modelu 911, která se odebrala na odpočinek v rámci loňského faceliftu. Cayman S je auto pro každý den, ve kterém se nemusíte ani při neopatrné manipulaci obávat ztráty kontroly nad situací, výkon dávkujete hezky koník po koníku.

V BMW toho docílíte taky, musíte se ale na jízdu mnohem více soustředit. Pokud to neuděláte a s vypnutými podpůrnými systémy pořádně šlápnete na plyn, zůstanou po vás dvacetimetrové čáry a oblak kouře. Hodně to závisí také na pneumatikách. Pláště Michelin Pilot Super Sport zkoušené „em-dvojky“ už nebyly v úplně stoprocentní kondici, takže zadek uměly roztancovat snad s prvním centimetrem jízdy. A tím se dostávám k tomu nejzásadnějšímu rozdílu obou aut – k jízdním vlastnostem.

Jízdní vlastnosti


Učitel vs. požitkář

Z dosavadního textu jste už možná vycítili, kdo je tady za hrubiána, a kdo se prvoplánově nehrne do „žádnejch větších akcí“, a to jsme zatím ještě ani pořádně nevyjeli. Je potřeba říci, že oba naše dnešní vozy fungují skvěle jako auta pro každý den, i navzdory tužším posilovačům řízení se s nimi dobře parkuje, manévruje a nemusíte se bát přejezdů každého zpomalovacího prahu. Kde ale legálně otestovat dvě sportovní auta s výkonem nejméně 350 koní a schopností zrychlit asi za 4,3 sekundy? Stejně jako před časem, když jsme připravovali netradiční srovnání BMW i8 a Nissanu GT-R, padla volba na improvizovaný okruh u Mnichova Hradiště. Tam se mělo rozhodnout o vítězi.

Nejprve jsem usednul do BMW, se kterým jsem toho do té chvíle najel méně, a nestačil se divit, co je to vlastně za potvoru. Na zvlněné silnici je cítit, jak se zadní kola doslova perou s přenosem výkonu, a pokud nevypnete, nebo alespoň neomezíte stabilizační systém, jste pořád trochu drženi za triko (zrychlení pak působí trhaně), na volném letišti jsem se ale trochu více osmělil a nechal podpůrnou elektroniku ustoupit do pozadí. Stabilizaci nemusíte úplně vypínat, protože čím více tlačíte na pilu, tím větší odsazení zádi dovolí, dejte si to ale dohromady s pořádně silným motorem a nemůže vám vyjít nic jiného, než že se všechny drifty mohou dít v naprosto nesmyslných rychlostech.

M2 má podle všeho ambice být nejagilnějším modelem současné produkce divize M, má krátký rozvor a jedno z nejlepších řízení, jaké jsem kdy ve voze mnichovské značky vyzkoušel (strmé, přesné, s citem i okolo středové polohy a velmi dobrou zpětnou vazbou), slabinou je ale hmotnost téměř 1,6 tuny. Tohle auto váží skoro stejně jako větší M3 (rozdíl je pouze 40 kilogramů) a musíte citlivě pracovat s plynem, jinak se v mžiku oka přetočíte. Při snaze o co nejčistější stopu prostě nemůžete na výjezdu ze zatáčky jenom tak šlápnout na plyn, protože se hned začnete prát s přebytkem výkonu a špatně přenesená hmotnost váš může vykolejit. Tohle auto se nenaučíte řídit za den, je potřeba postupovat s rozvahou a hledat v každé zatáčce jeho limity, což je o to složitější, když máte letní zadní pneumatiky na pokraji životnosti a venkovní teplota se drží hodně nízko.

Video se připravuje ...

S caymanem jsem do té doby jezdil spíše klidně, o to větší překvapení si však pro mě připravil s prvním ostrým startem na Launch Control. Škubnutí a odpich auta z místa mě zprvu až děsilo, motor se neuvěřitelně snadno vytáčí a ječí jak naštvaný medvěd. Rychle zařadit nahoru, pak znova, ťuknout do brzdy, zatočit… To auto jede jako po kolejích! Z části to má na svědomí koncepce s motorem uprostřed, přičemž v místech, kde jsem se s M2 trochu pral, tady byla v podstatě dokonalá neutrálnost. Řízení je tužší a strmější než u bavoráku, v mezních situacích se s ním trochu více nadřete, jinak se ale cayman vodí dokonale čitelně a bez náznaku rozvernosti.

bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo  

Možná si říkáte, že to přece musí být nuda pouze točit volantem a šlapat na pedály, jenže ono to není až tak pravda. I cayman umí pohodit zadkem a to je teprve terno, protože velkou část hmotnosti máte soustředěnou před zadní nápravou a práce s ní je ve srovnání s BMW naprosto odlišná. Snad možná i těžší. Tohle auto má limity posunuté dál než M2, a abyste se dostali do problémů, musíte jezdit jako bez mozku, pro průměrně zdatného řidiče je to ale naopak výhoda. Motor totiž můžete ždímat až do omezovače a pořád máte naprostou kontrolu nad situací, hlavně ale pracujete „jenom“ se 1460 kilogramy, což je podle tabulek o 135 kilogramů méně než v případě M2.

A právě hmotnosti je možná jedním z důvodů, kvůli kterému byl cayman na našem improvizovaném okruhu o více než sekundu rychlejší než M2. Dovolil jsem si k němu mnohem více než k bavoráku, pánem situace jsem byl já a nikoliv to čtyřválcové řvoucí monstrum uložené za hlavou. To pouze přijímalo a plnilo a rozkazy, na rozdíl od bavoráku, který si se mnou pohrával a zkoušel, kam až jsem ochoten zajít. Svůj podíl na výsledných časech ale měly také převodovky – zejména v nájezdu do šikany měl sedmikvalt PDK v manuálním režimu podřazeno o něco dříve než bavorské DCT, převodovka BMW je ale zase větší hulvát při řazení pod plynem, kdy škube ještě více než Nissan GT-R. Kdyby místo mě proletěl okruhem jiný řidič, možná by to dopadlo jinak, karty ale byly oběma vozům rozdány stejně.

BMW M2 vs Porsche 718 Cayman S - dynamické měření na letišti
ModelBMW M2 DCTPorsche 718 Cayman S PDK
Pneumatiky245/35 R19, 265/35 R19235/35 ZR20, 265/35 ZR20
Pružnost na 4. RS(60-120 km/h)/5. RS (80-100 km/h) [s]3,3/4,33,7/4,4
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h24502200
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h]48,2/88,7/128,348,0/88,5/128,4
Brzdná dráha ze 100 km/h [s/m]2,7/33,82,5/33,5

Závěr


Marné hledání vítěze

No jo, jenže které auto je nakonec lepší? Nad touto otázkou jsem strávil hodně času, zvažoval a kalkuloval, rozhodnout mezi těmito dvěma vozy ale znamená buď odstřelit naštvané a řidičské kupé s fantastickým řadovým šestiválcem, nebo od pohledu sice „holčičí“, ale zároveň nefalšované porsche následující kroky božské 911. Pokud se budu řídit podle pocitu při běžné jízdě, vyhrává Cayman S, protože poskytuje řidiči upřímnou dětskou radost, i na dvacetipalcových kolech se s ním dá žít a jezdí třeba i za sedm litrů, musíte pouze chtít a příliš nedráždit plochý čtyřválec. Při jízdě občas uvnitř něco vrzne, přesto je ale karoserie extrémně tuhá a nekroutí se. Cayman S si dovedu představit jako „daily car“ i okruhové náčiní pro náročné řidiče. Zkrátka pravé Porsche!

Naproti tomu BMW je při denním používání zbytečně tvrdé, příliš nepomůže ani komfortní režim tlumičů nebo výměna pneumatik, protože „emka“ nevyjíždějí na dojezdových pláštích run flat (tak jako jejich běžné protějšky). Klidnou jízdou si mě M2 až tak nezískala, nenajdete moc rozdílů oproti běžným bavorským kupé s benzinovými motory, to teprve až po přitlačení na pilu rozpoutá svůj závodní potenciál a podnikne s vámi cestu do minulosti, kdy byla ostrá BMW bezprostředními řidičskými vozy. Lze jezdit za méně než deset litrů, avšak s větším vypětím sil. Počítejte spíše s dvanácti a kvůli menší nádrži (má jenom 52 litrů, o 12 méně než porsche) také častějším tankováním.

Byl to netradiční srovnávací test bez klasického bodování, proto přichází také netradiční rozhodnutí: není vítěze, ani poraženého. Zkrátka nelze jednoznačně říci, které auto je lepší, můžu pouze srovnat jejich chování v mezních situacích, kdy mi více vyhovovalo porsche. Na každém kousku silnice jsem přesně věděl, co dělám, zacházel jsem s ním bez respektu a ono přesto odpouštělo chyby. BMW tohle úplně nedokáže - pokud to přeženete s plynem, nechá vás vymáchat v problému až po uši, tvrdá škola ale řidiče učí přistupovat k rychlosti s respektem, což je při zlepšování dovedností klíčové.

V podstatě jedinou oblastí, dle které se mohu z hlediska jízdních vlastností s čistým svědomím přiklonit k jednomu či druhému vozu, jsou brzdy. BMW M2 je mělo už těžce před smrtí, kotouče byly zvlněné a „kopaly“ do pedálu, přesto ale auto dokázalo zastavit na stejné dráze jako lehčí Cayman S s téměř neposkvrněnými díly. Určitou váhu mají také pořizovací náklady. Už u „osekaných“ základních verzí činí rozdíl více než 200.000 Kč ve prospěch bavoráku, natož pak v případě konkrétních testovacích kousků. Za cenu našeho Porsche 718 Cayman S (vyšlo na 2.726.794 Kč) byste si klidně mohli pořídit novou M2 a k tomu ještě standardní „dvojku“ v provedení 20i, nebo rovnou dva Mercedesy-AMG A 45 4Matic. Ale víte co? Ono je to vlastně jedno.

bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo bmw porsche srovnavacitesty video sportovni redakcnivideo  

BMW M2

Nejlevnější verze modelu765.700 Kč (218i/100 kW)
Základ s testovaným motorem1.567.800 Kč (M2/272 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.700.930 Kč (M2 DCT/272 kW)
Testovaný vůz s výbavou1.801.982 Kč (M2 DCT/272 kW)

Plusy

  • Jeden z nejlepších současných šestiválců
  • Slušná spotřeba
  • Spousta místa uvnitř
  • Perfektní sportovní sedadla
  • Auto, které vás naučí řídit

Minusy

  • Příliš tvrdý podvozek
  • Nervozita při jízdě na horším povrchu

Porsche Cayman S

Nejlevnější verze modelu1.480.000 Kč (Cayman/220 kW)
Základ s testovaným motorem1.832.000 Kč (Cayman S/257 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.915.000 Kč (Cayman S PDK/257 kW)
Testovaný vůz s výbavou2.726.794 Kč (Cayman S PDK/257 kW)

Plusy

  • Emotivní vzhled
  • Fantastická souhra motoru a převodovky
  • Podvozek vhodný k dennímu používání
  • Spotřeba paliva
  • Celková mechanická vazba

Minusy

  • Vysoké ceny příplatkové výbavy
  • Méně místa uvnitř

Foto: David Rajdl

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (81)
Model BMW M2 Porsche Cayman S
Cena základní sestavy 1 700 930 Kč 1 915 000 Kč
Cena testované sestavy 1 801 982 Kč 2 726 794 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2979 2497
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 272 / 6500 257 / 6500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 465 / 1400 - 5560 420 / 1900 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250 285
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.3 4.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.5 / 6.7 / 8.5 9.5 / 6 / 7.3
Emise CO2: 199 167
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 390 / 0 425 / 0
Objem nádrže (l): 52 64
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1595 / 490 1460 / 310
Rozměr pneu: 245/35 R19, 265/35 R19 235/35 ZR20, 265/35 ZR20
BMW M2
Porsche Cayman S
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4468 4379
b) šířka (mm): 1854 1801
c) výška (mm): 1414 1295
d) rozvor (mm): 2693 2475
e) rozchod vpředu (mm): 1579 0
f) rozchod vzadu (mm): 1601 0
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 1110 / 890 1150 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880 0
k) šířka vpředu (mm): 1470 1400
l) šířka vzadu (mm): 1370 0
délka sedáku vpředu (mm): 580 570
délka sedáku vzadu (mm): 480 0
výška opěradla vpředu (mm): 640 680
výška opěradla vzadu (mm): 620 0
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ne
22. 12. 2016 09:48
Re: No,
no vidis, a ja caymana koupil ;)
25. 11. 2016 17:26
Re: nesouhlas
podle casu na okruhu ani GT350 nestaci na M2...
25. 11. 2016 17:24
Re: nesouhlas
[odkaz]
teoretizovat muses dal, le realita je realita...
25. 11. 2016 17:19
Re: Víťaz Cayman, ale...
sestivalec pro gt4 (za 3-4 roky) je potvrzen, ale nikdo nerekl zda bude ci nebude preplnovany. GTS z podstaty sestivalcova nebude
14. 11. 2016 13:47
Re: Víťaz Cayman, ale...
S Caymanom zial nemam ziadnu skusenost, aj ked je ako jazdenka velmi lakavy (az raz budem mat opat miesto pre dalsie auto).

Avsak nemyslim si, ze ten 4 valec nie je vynimocny. Samozrejme 6 valcvoy boxer je viac bez debaty, je ten motor stale niekde inde ako I4 a pre mna osobne je vynimocnejsi ako radove 6-valce premie. Je to stale boxer, ziaden radovy motor, ma male turbo, je charakterny a hlavne nikde inde sa neda kupit. To ho robi vynimocnym akokolvek by som radsej atmo B6.