Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford S-Max 2,0 TDCi – Spotřeba vs. sport

Ondřej Láník
Diskuze (38)
Car of the Year 2006 má dost nákupních argumentů i pět let po volbě.

I když loni na trh velkých MPV dorazily nové Volkswageny Sharan a SEATy Alhambra výlučné postavení S-Maxe se v tomto segmentu nezměnilo. Dravější design, menší důraz na maximalizaci prostoru na daném půdorysu a naopak maximální tlak na velmi dobré vlastnosti na silnicích dělají z tohoto velkoprostorového Fordu celkem unikátní kombinaci.

K redakčnímu testu dorazil model po modernizaci, se silnějším dvoulitrovým turbodieselem a dvouspojkovou převodovkou. Tedy teoreticky ideální kombinace z hlediska rodinné, byť sem tam rychlejší jízdy i přijatelné spotřeby. Jaká je praxe?

Dobře maskovaný prostor

Když bychom na chvíli zapomněli na velmi dobré jízdní vlastnosti S-Maxe, byl by tou nejsilnější stránkou jeho design. Tvary, které loni na podzim stylisté osvěžili na několika místech (mj.nový nárazník, světelné diody i bez xenonových světel atd.), se v zásadě měnit nemusely.

ford testy mpv ford testy mpv  

Hlavní devizou S-Maxe jsou designem skvěle ukryté vnější rozměry. Délku 4,8 m, šířku 1,88 m a výšku 1,66 m bychom tomuto automobilu z některých pohledů určitě nehádali. Dynamická silueta připomíná hned několik menších Fordů (Fiesta, Kuga a trochu i Focus) a do usedlého segmentu MPV jej řadí jen celkové proporce jednoprostorového uspořádání.

Proti Galaxy je rozdílů poměrně hodně. Při nastupování narazíte (někdy bohužel doslova) na nižší výšku vstupního otvoru. O něco horší je to i s místem ve třetí řadě a v prostoru pro zavazadla. Tady si design, svažující se střecha a atraktivnější vzhled vybírají svou daň.

Na předních místech je nadbytek prostoru, usadí se tady i nadprůměrně rostlí jedinci a přesto budou mít pocit příjemně vzdušného interiéru, resp. dostatku místa všemi směry. Z estetického hlediska se nemůžeme stále smířit s lesklým černým plastem na středové konzole výbavy Titanium, který podle nás nekoresponduje s cenovkou začínající osmičkou! Graficky pestrý, ale uživatelsky náročnější multimediální přístrojový štít vyžaduje delší zvykání než standardní textové nebo bodové displeje u konkurence.

ford testy mpv ford testy mpv  

Dlouhé druhé dveře musí obsloužit (stejně jako v Galaxy) druhou i třetí řadu, což může být problém hlavně na stísněných parkovištích u nákupních center, kam širokého S-Maxe tak tak umístíte. Na velkorysé zpřístupnění interiéru klasickými dveřmi už prostor obvykle nezbude.

Pětičlenná nebo šestičlenná rodina najde v S-Maxu skvělého pomocníka. Ve druhé řadě je k dispozici až neskutečná šířka 1600 mm ve výši loktů, takže ani dospělá trojka se zde netísní. Pochvalu zaslouží vysoko (390 mm) nad podlahou umístěné sedáky ve druhé řadě, zajišťující dospělé posádce jedno z nejlepších sezení v této kategorii aut.

Ve třetí řadě je dost místa jen pro nedospělého pasažéra. Když si vystačíte jen s šesti místy, zbývá podle naší zkušenosti vzadu dost užitečného objemu pro všechna zavazadla.

ford testy mpv ford testy mpv  

Samozřejmostí je v této třídě variabilita uspořádání interiéru. Sedadla ve druhé řadě se posunují v podélném směru (aby uvolnila prostor pro nohy těch ve třetí řadě) nebo sklápějí do roviny. Pak místo základní délky kufru 1000 mm (pětimístné uspořádání) dostanete bezmála 2 m ložné plochy (dvoumístné uspořádání).

Výkon dostatečný, spotřeba přiměřená

Motor 2,0 TDCi se 120 kW v 3750 min-1 a 340 Nm mezi 2000 a 3250 min-1 sice nemá svými parametry na Volkswagenovo 2,0 TDI (125 kW, 350 Nm), ale pro zájemce o opravdu silné TDCi má Ford od loňska dvousetkoňový 2,2litr se 420 Nm. Náš motor je tedy druhým nejsilnějším turbodieselem určeným pro S-Max. Jestli se už teď těšíte na ódy na jízdní dynamiku, rychle dodáme, že pohotovostní hmotnost přes 1,6 t tlumí veškeré vášně v oblasti akcelerace.

S obrovským S-Maxem budete z klidu na stovku zrychlovat za víc než 10 s. Pokud žádáte podélnou dynamiku běžného osobního vozu, nezbývá než se vydat k nejsilnějšímu turbodieselu nebo špičkovým EcoBoostům. V jejich případě ale přijdete o obstojnou spotřebu, kterou s naší motorizací lze bez velkých odpírání dosahovat. Konkrétně ve 130 km/h jsme se pohybovali za 7,7 l/100 km (přibližně 2500 min-1 na šestku), při snížení rychlosti na 100 km/h možná pokoříte šestilitrovou hranici.

ford testy mpv ford testy mpv  

Podélná dynamika nevybočuje z mezí obvyklých u podobně velkých a výkonných MPV co se zrychlování týká. Brzdy naopak zasluhují pochvalu. Jsou dostatečně dimenzované, rychlé zpomalení naloženého vozu nevyžaduje od řidiče velké úsilí a brzdná síla se dobře dávkuje i když potřebujete jen mírně přibrzdit. Opakované brzdění snižuje účinnost brzdového systému, ale rozhodně ne tak intenzivně, jako v případě dua Sharan/Alhambra.

Zatáčky si S-Max a jeho řidič užívá, navzdory vyšší stavbě karoserie. Chování auta je přesně mezi výbornými vlastnostmi Mondea a usedlým až lehce houpavým projevem Galaxy. Řízení má více citu, poloha řidiče za volantem je nižší a v rychlé jízdě zatáčkami vás podporují už standardní sedačky s výrazným bočním vedením.

Převodovka Powershift S-Maxu sedne mnohem víc než Galaxy. Řidič sportovněji laděného MPV se snáze přenese přes občasné tápání při spínání spojek v kolonách a ocení rychlé a hladké řazení za jízdy. Při vytočení motoru k červenému poli vás automat v manuálním režimu nepřepere. Dokud pohybem VZAD (!) nedáte voličem převodovky pokyn k přeřazení nahoru, zůstane motor přesně v těch otáčkách, v jakých jej chcete mít.

Cena vysoká, výbava bohatá

První cena našeho 2,0 TDCI (120 kW) s Powershiftem není zrovna lidová (849.990,-Kč), ale technicky srovnatelný, nepatrně rychlejší a uvnitř větší Sharan 2,0 TDI (125 kW) DSG je jen o několik tisícovek levnější.

ford testy mpv ford testy mpv  

Chléb se začne lámat při porovnání výbavy. Zatímco u VW dostanete nižší stupeň Trendline, Ford dodává v tomto cenovém pásmu už vyšší Titanium. Standardem je v tomto případě tempomat, 17palcová kola z lehkých slitin, vyhřívané čelní sklo, duální automatická klimatizace, nebo automatické stěrače. Za to vše se u podobně naceněného Sharanu připlácí.

Závěr

Kdo potřebuje velký prostor Galaxy, ale současně se nechce vzdát agility Mondea, najde v S-Maxu jednoznačně vhodnou alternativu. Modernizovaný turbodiesel 2,0 TDCi (120 kW) s dvouspojkovým automatem sedne k charakteru S-Maxe lépe než ke Galaxy. Powershift občas zachází s posádkou trochu drsněji, než DSG ve Volkswagenech, ale hospodaření s palivem mu jde dobře. Cenovka bezmála pětimetrového MPV s dobrou výbavou není vůbec nízká, ale konkurenční srovnání rychle ukáže, že vedoucí postavení S-Maxe na českém trhu v roce 2010 nebyla náhoda.

ford testy mpv ford testy mpv  

První cena vozu 549.990,-Kč (2,0 Duratec 107 kW Trend)
První cena vozu s testovanou motorizací 849.990,-Kč (2,0 TDCi, 120 kW, Powershift, Titanium)
Základní cena testovaného vozu 849.990,-Kč (2,0 TDCi, 120 kW, Powershift, Titanium)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1.046.390,-Kč (2,0 TDCi, 120 kW, Powershift, Titanium)

Plusy

  • Velmi dobré jízdní vlastnosti
  • Prostorný interiér
  • Bohatá výbava
  • Poloha za volantem, kvalitní sedadla
  • Přiměřeně výkonný motor s dobrou spotřebou
  • Design dobře maskuje skutečné rozměry auta
  • Komfort sezení ve druhé řadě

Minusy

  • Složitý systém Convers+
  • Nízký nástupní otvor po otevření druhých bočních dveří
  • Provedení středové konzoly z černého lesklého plastu
  • Horší komfort řazení při popojíždění v koloně
Ondřej Láník
Diskuze (38)
Ford S-Max 2,0 TDCi
Cena základní sestavy 849 990 Kč
Výbava základní sestavy ESP, přední, boční a stropní airbagy řidiče a spolujezdce, stropní airbagy pro cestující na krajních zadních sedadlech, kolenní airbag řidiče, dDva sklopné klíče dálkového ovládání centrálního zamykání, stereorádio/CD Sony funkce RDS EON, PTY, MP3, kódování proti krádeži „Keycode“, DSP, zásuvka pro připojení externího přehrávače, 9 reproduktorů včetně středového reproduktoru místo horní úložné přihrádky na přístrojové desce, ovládání na volantu, Přední sedadla – sportovní, opěrky hlavy nastavitelné ve 4 směrech, sedadlo řidiče s elektricky nastavitelnou výškou a nastavitelnou bederní opěrkou, sedadlo spolujezdce s nastavitelnou bederní opěrkou, 17" x 7.0 kola z lehkých slitin s 15 paprsky D2YLH, pneumatiky 225/50 Rx17, systém monitorování tlaku v pneumatikách, sada pro opravu pneumatiky po defektu, tempomat s nastavitelným omezovačem rychlosti, Informační displej FordConvers+, zdokonalené osvětlení interiéru s LED diodami samostatné lampičky nad sedadly v 1. řadě a krajními sedadly v 2. řadě, přední a zadní okna elektricky ovládaná s jednorázovým otvíráním/zavíráním a globálním otevíráním/zavíráním dálkovým ovladačem, klimatizace automatická duální, včetně vnitřní recirkulace vzduchu, s výdechy v B-sloupcích pro 2. řadu sedadel. Kč
Cena testované sestavy 1 046 390 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+21.500,-Kč), Sada Business Navi Plus - SD navigační systém Plus - 7" dotykový barevný displej, audiosystém s přehráváním CD/MP3, Bluetooth handsfree a hlasové ovládání (v angličtině nebo němčině) s USB portem, parkovací asistent s čidly vpředu a vzadu a zadní parkovací kamera (+77.900,-Kč), Sada X Plus - panoramatická střecha – pevná, obsahuje elektricky stahovatelnou sluneční roletu, stropní konzola s úložným prostorem, elektricky sklopná vnější zrcátka, zrcátko pro sledování dění na zadních sedadlech, bixenonové světlomety, automatické nastavení sklonu, ostřikovače světlometů, systém Keyfree - vstup do vozu a startování bez použití klíče - tlačítko Ford Power v přístrojové desce, dva pasivní klíče dálkového ovládání, čalounění kůže/Alcantara v černé barvě (+97.000,-Kč), aj. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1997
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 120 / 3750
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 340 / 2000 - 3250
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 202
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.2 / 5.2 / 6
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 775 / 2000
Objem nádrže (l): 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1614 / 890
Rozměr pneu: 225/50 R17
Ford S-Max 2,0 TDCi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4801
b) šířka (mm): 1881
c) výška (mm): 1660
d) rozvor (mm): 2850
e) rozchod vpředu (mm): 1578
f) rozchod vzadu (mm): 1595
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 730 / 1030
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1600
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
6. 3. 2015 13:18
Nejlepší motorizace
A přesně tenhle motor doporučují i zde: [odkaz] . Hlavně co do spolehlivosti bude určitě nejlepší!
10. 3. 2011 12:34
Re: moje dojmy ako vlasnika S-Maxu
Tak tak paja to napsal za mě :-)

a propoo....jinak by to lidi nekupovali, pokud by jim to nevyuhovovalo a pokud by se automobilky netrefily do vkusu zakazníkům :-)

10. 3. 2011 11:44
Re: moje dojmy ako vlasnika S-Maxu
Tiguan, RAV, Kuga jsou stejně kompaktní jako třeba Scenic. Malá okna jsou relativní a ne u každého modelu. Pokud je pohon 4x2, pak většinou není hmotnost o tolik vyšší než u porovnatelného MPV. Vyšší cena souvisí s trendností tohoto druhu vozidla.
10. 3. 2011 11:38
Re: moje dojmy ako vlasnika S-Maxu
Já poměrně často a nejen kvůli tomu vidím městské SUV jako smysluplné.
10. 3. 2011 10:42
Re: moje dojmy ako vlasnika S-Maxu
Lepšia prehľadnosť z SUV? Ale to snáď nemyslíš vážne. Naopak, relatívne malé okná vysoko nad cestou znamenajú väčšinou horší prehľad v tesnej blízkosti auta a ťažšie parkovanie. Pomôcť môže akurát to, že spoza volantu vidíš prednú kapotu.
Menšia dĺžka - na to si ako prišiel?
Vidím skôr negatíva do mesta - SUV sú zvonka väčšie, zvnútra to často veľká sláva nie je. Z auta nebýva vždy dobrý výhľad. Čiže rozmery a proporcie v súvislosti s parkovaním asi príliš nepomáhajú. SUV sú obvykle ťažšie a potrebuje silnejšie motory, takže treba počítať s vyššími nákladmi na prevádzku, aj vyššou nákupnou cenou.
Skús mi oponovať pozitívami do mesta, možno som ignorant, ale ostávajú mi skryté.