Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Hyundai Elantra 1,6 AT – Automatic for the people

Ondřej Láník
Diskuze (67)
Šestistupňový automat už dávno není výsadou luxusních aut. Jaký stroj dnes pořídíte za 355 tisíc Kč?

Po zveřejnění prvních jízdních dojmů a velkého testu Elantry nezbývá mnoho nezodpovězených otázek. Struktura českého ceníku je navíc velmi jednoduchá, a tak vás nepřekvapí ani žádné speciální kombinace motoru a výbavy. Jedinou neznámou je automat, kterému věnujeme tento test.

Kdo hledá nové auto s moderním automatem za málo peněz, ten má několik málo možností. Pokud chcete spíše sportovně rychlé řazení a spokojíte se s občasným zaváháním ve městě, pak není důvod proč nedoporučit některou z dvouspojkových převodovek. Jestliže ale hledáte především komfortní a až ve druhé řadě rychlou převodovku, máte mezi lidovými automobily hodně zúžený výběr. Dejme tomu, že automatizované ani CVT-převodovky vám ze známých důvodů nevoní, pak seznam možných kandidátů výrazně prořídne. Jednou ze zajímavých novinek, která stojí za pozornost, je právě loni uvedená Elantra.

hyundai testy nizsistredni hyundai testy nizsistredni  

Šestistupňový automat vlastní konstrukce Hyundai pořídíte v Elantře za celkem obvyklý příplatek 40.000,-Kč i k základní výbavě, takže za auto se slušným výkonem a klasickým měničovým automatem dáte 355 tisíc korun. V této cenové kategorii nabídka Hyundaie nevyčnívá jen konstrukcí převodovky, ale taky šesti převodovými stupni, protože není výjimkou, že automaty i dnes mívají 4 nebo 5 rychlostí. Nejblíže je Elantře konkurenční Cruze 1,8 AT s první cenou 375 tisíc korun.

Automat jako takový nemá v Elantře mnoho slabých stránek. Tou nejzásadnější je vyšší spotřeba, která se ale snad tak trochu očekává. Když spotřebu nebudete příliš řešit, asi se po čase na palubním počítači ustálí hodnota mezi 8 a 10 l/100 km. Zajímavé je i to, že když se budete snažit, lze jezdit i za podstatně méně!

Za minimální hodnotu považujte zhruba 6 l/100 km, klidná jízda s průměrem 100 km/h znamená odběr 6,5 l/100 km, na českém dálničním limitu si šestnáctistovka řekne o 8 l/100 km.

Ve městě není vzácná situace, kdy na palubním počítači bude svítit 10 l/100 km. To vše lze zobecnit tak, že odběr paliva z nádrže vzrostl o 1,5 až 2 l/100 km proti verzi s manuální převodovkou.

hyundai testy nizsistredni hyundai testy nizsistredni  

Za příplatek 40.000,-Kč a zhruba dvoulitrový spotřebový malus každých 100 km vám tento Hyundai nabídne bezstarostnou jízdu s měkkými rozjezdy a rychlým řazením mimo město. Motor 1,6 l má sice skvělé výkonové parametry (97 kW při 6300 min-1), ale auto samotné měří 4,5 m a váží 1,3 t, na což 158 Nm stačí jen tak tak. Stovku uvidíte na tachometru během 11 sekund, ale počítejte s tím, že motor při tom několikrát zasprintuje k 6300 min-1.

Běžná jízda vypadá trochu jinak. Výběr ze šesti stupňů už je dost velkorysý, takže motor obvykle neopouští pásmo mezi 1500 a 3500 min-1, zůstává tedy daleko od maxima výkonu (6300 min-1) i točivého momentu (4850 min-1). Zatímco při maximální akceleraci si užijete nečekaně snesitelného zvuku čtyřválce, při běžné jízdě není po zvuku šestnáctistovky nebo nějakém vzrušení ani památky. Při jízdě do 100 km/h jsou znát nízké jízdní odpory a optimální naladění měniče; auto jede dlouho bez znatelné ztráty rychlosti i když sundáte nohu z plynu.

Na dálnici se snaží převodovka držet zařazenou dlouhou šestku, jak dlouho to jen jde, ale už na středně prudkých stoupáních mezi Prahou a Brnem řadí dolů na pětku, aby nedošlo ke ztrátě standardní cestovní rychlosti (130 km/h).

hyundai testy nizsistredni hyundai testy nizsistredni  

Podvozkově se proti Elantře s manuálním řazením nic moc nemění. Běžné nerovnosti zvládá Hyundai komfortně, ve vyšších rychlostech je stabilní a dobře drží přímý směr. Na špatném povrchu si zadní náprava v zatáčkách ráda poskočí, ale s ohledem na minimální náklony karoserie a jízdní standardy sedanů v této cenové kategorii (Fluence, Cruze, Jetta) považujeme Elantru za dobrý průměr třídy, byť sladění pružin, tlumičů a silentbloků rozhodně není dokonalé. V každém případě by světové auto tohoto formátu a významu zasloužilo více pozornosti ze strany podvozkářů Hyundaie, protože asi nebudeme sami, kdo brzy začne srovnávat tento vůz s novými hatchbacky a kombi řady i30.

Komu automat doporučit? Je to dost těžké, protože bez příplatků dostáváte standardně dobrou šestistupňovou manuální převodovku, se kterou šestnáctistovka jezdí podstatně úsporněji. Spokojeny s ním budou nejen nenáročné řidičky, ale i starší řidiči, kteří mají své v životě už odřazeno. Automat skvěle funguje ve městě, jeho největší přínos vidíme při popojíždění v kolonách, kde je jeho funkce bezproblémová. Mimo město narazíte spíše na omezení ze strany motoru (malá zásoba hnací síly), kterou ale uživatel mnohdy vnímá jako chyby převodovky (časté řazení, vytáčení motoru).

hyundai testy nizsistredni hyundai testy nizsistredni  

První cena vozu324.900,- Kč (Classic 1.6 MPI 97 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací324.900,- Kč (Classic 1.6 MPI 97 kW)
Základní cena testovaného vozu369.900,- Kč (Style 1.6 MPI 97 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků452.900,- Kč (Style 1.6 MPI 97 kW AT)

Plusy

  • Podařený dynamický design
  • Tichý motor s lineární charakteristikou
  • Měkce a svižně řadicí automat
  • Sedadla dobře podpírající tělo
  • Dobře odhlučněný interiér
  • Prostorný interiér do šířky a délky

Mínusy

  • Skloněné A-sloupky zabraňující výhledu šikmo vpřed
  • Málo místa nad zadními sedáky
  • Malý objem palivové nádrže
  • Odskakování kol zadní nápravy
  • Neosvětlená schránka před spolujezdcem
  • Rádio bez RDS

Ondřej Láník
Diskuze (67)
Hyundai Elantra 1,6 AT
Cena základní sestavy 369 900 Kč
Výbava základní sestavy Airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy předních sedadel, okenní airbagy pro přední a zadní sedadla, aktivní přední opěrky hlavy, ABS + elektronický rozdělovač brzdné síly EBD, stabilizační systém VSM vč. protiprokluzového systému TCS, integrované rádio, CD přehrávač, MP3, USB+AUX, ovládání audiosystému tlačítky na volantu, 6 reproduktorů, úchyty Isofix pro dětskou sedačku, přední mlhové světlomety, vnější zrcátka v barvě vozu se směrovkami, automatické uzamčení vozu při rozjezdu (automatické odemčení v případě nárazu), dálkové ovládání centrálního zamykání vč. Alarmu, dešťový senzor, dvouzónová automatická klimatizace s funkcí automatického odmlžování a ionizérem, elektrické ovládání předních i zadních oken, palubní počítač a ukazatel venkovní teploty, tempomat, textilní čalounění výplně dveří, tónovaná skla, zadní parkovací senzory, el. ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, kůží potažený volant a hlavice řadící páky, výškově a podélně nastavitelný volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, látkové čalounění sedadel. Kč
Cena testované sestavy 452 900 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+13.000,- Kč), Paket Premium (16" alu kola,pneu 205/55 R16, plnohodnotné náhradní hliníkové kolo,vyhřívání předních sedadel, posuvná přední opěrka rukou, přední i zadní zástěrky) (+30.000,- Kč), automatická převodovka (+40.000,-Kč). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1591
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 97 / 6300
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 158 / 4850
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 195
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.4 / 5.6 / 7
Emise CO2: 162
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 485 / 0
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1300 / 500
Rozměr pneu: 205/55 R16
Hyundai Elantra 1,6 AT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4530
b) šířka (mm): 1775
c) výška (mm): 1445
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1563
f) rozchod vzadu (mm): 1576
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 800 / 1030
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 940
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1490
l) šířka vzadu (mm): 1480
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Vencos
8. 2. 2012 00:22
Re: AT
Takže budem dál samo domo opravovat auta před panelákem,protože jsme na to zvyklí a protože je to přeci radost? Některý věci jsou vážně torchu přežitek.
Mám rád manuály u sporťáků a baví mě s tim jezdit, ale furt? Bože,jen to ne.

Však se podívejte do ulic. Vážně jsou všichni závodnící co se chtěj bavit? Nebo to berou jako nutný zlo? Však kolikrát se lidi automatů bezdůvodně bojí... (asi za to můžou francouzi)

Automat není jen o neumění,lenosti, o tom bejt tlustej amík... je to taky další volná ruka, víc komfortu...

Pro mě je kolikrát větší radsot jedzit s AT než MT.

ono taky kolikrát záleží na autě. Jezdit s Fábií neni zábava ani s manuálem, ani na sjetejch letňácích a kolik dnešních aut je tak zábavných,aby ta byla MT?
Nebo jsou auta tak nudná,aby tam šaltrpáka dělala aspoň nějákou zábavu?
27. 1. 2012 18:23
Re: Fuj,
>:D :yes:
27. 1. 2012 09:32
design
je individualna zalezitost,

mne osobne sa vobec nepaci,tie previsy nad blatnikmi su zle zle, interier, tiez sa uzka stredova konzola.Vsimnite si to zositie sedakov, konkretne bocneho vedenia...

Som fanusik nemeckej striedmosti a kvality spracovana.

Toto auto ma absolutne neoslovilo a to zboznujem startrek ! >:D
26. 1. 2012 19:00
Re: Krasa
Kludne sa prebaluj kolko chces :-)
26. 1. 2012 17:09
Re: Elantra
Já dávám přednost čtečce SDXC (SDHC) karet před USB. Žádné kabely, nikde nic neplandá, nelítá. Ideální by byla možnost synchronizovat hudbu a seznamy skladeb se systémem domácí zábavy na integrované úložiště. Auta dnes WiFi mají, baráky také, jen napsat patřičný software. Přímá podpora obchodů s hudbou by byla ještě lepší, ale spokojil bych se se synchronizací přes WiFi. A iPod konektor mi také udělá radost.